Připálený hrnec? Použijte trik s obyčejným octem!

Stalo se to asi všem. Vaříte. Na chvilku odběhnete. Voda se odpaří a vám na památku zůstane černé dno hrnce. Aneb stačí okamžik a připálený hrnec je na světě. Nezoufejte! Máme pro vás osvědčený trik, jak se připálenin zbavit.

Určitě to znáte. Po celém dni připravujete večeři a nedopatřením jídlo připálíte. Na chvilku si odběhnete či se na moment zamyslíte a připálený kastrol je na světě. Nevěště hlavu! Máme pro vás osvědčený trik, jak se takových připálenin zbavit. Zahoďte tedy gumové rukavice, drátěnku a inspirujte se následujícím nápadem.

Ocet – nepostradatelný pomocník v kuchyni

Mytí nádobí asi není obecně populární činností, natož čistění připálených hrnců a pánví. Tento způsob čistění připálenin vám však ušetří čas i energii. A co budete potřebovat?

  1. destilovaný bílý ocet – koupíte vkamenném obchodě či na internetu
  2. vodu
  3. onen hrnec či pánev, která zůstala na plotně bez dozoru
  4. jedlou sodu – pro ještě větší efekt

Ocet smícháme svodou ve stejném poměru a nalijeme do poškozeného kastrolu. Zhruba 1 cm nad připáleninu. Nádobu dáme na plotnu a tekutinu přivedeme kvaru. Necháme probublávat na středním plamenu asi 8 až 10 minut. Nemělo by to trvat dlouho, než uvidíte první účinky. Méně trpěliví jedinci mohou napomoci k odstranění připáleniny například dřevěnou vařečkou. Černá hmota se bude postupně odlupovat. Pro odstranění zbylých nedostatků vydrhneme hrnec ještě starou houbičkou. Pro dokonalý výsledek umyjeme hrnec čistou houbičkou a přípravkem na nádobí.

Pro ještě větší efekt můžeme přidat jedlou sodu. Tu přidáme až vmomentě, kdy sejmeme hrnec zplotny. Očekávejte šumění. Stejným způsobem také může posloužit kypřicí prášek. Zjedlé sody rovněž můžeme udělat pastu (přidáním pár kapek vody) a tou potřít postížená místa, kde pastu necháme několik minut působit.

Mnozí dále chválí účinky solného roztoku, kečupu, Coca-Coly, citronu či pracího prášku (ano, ten kpraní prádla). Ale proč plýtvat jídlem a pracím práškem, když už osvědčený trik známe?

A tip nakonec? Vždy si nastavte časovač, i když jste si zrovna jistí, že určitě nezapomenete sporák vypnout.

K.


Přečtěte si také