Lannova vila v Bubenči je zrekonstruovaná a můžete se do ní podívat

Památkově chráněná vila se doposud otevírala pro veřejnost jen výjimečně. Nyní se můžete podívat i dovnitř. Historicky cenná budova patří Akademii věd, zahrada je otevřená celoročně a ve vile funguje kavárna.

Do Lannovy vily se můžete podívat, když zde Akademie věd pořádá nějakou ze svých akcí. Pravidelně se také organizují prohlídky pro veřejnost. Novorenesanční stavba vyčnívá mezi ostatními vilami svou velikostí i zdobností. Součástí budovy je i vyhlídková věž, ze které dohlédnete do pražské zoo nebo na Trojský zámek.

Vilu postavil bohatý mecenáš

Honosnou vilu si nechal v sedmdesátých letech 19. století postavit významný český mecenáš umění Vojtěch Lanna. Tehdy byla Bubeneč de facto za Prahou a tak stavba vznikala jako letní sídlo bohaté rodiny původem z Českých Budějovic. Podnik Vojtěcha Lanny vydělával hlavně na stavbě železnic a podepsal se i na podobě pražských náplavek. Stavitel byl velkým podporovatelem umění a stál u zrodu Uměleckoprůmyslového muzea. Sbíral nejen starožitnosti a speciální zájem věnoval i rodinné hrobce, kterou dodnes najdeme na Olšanských hřbitovech. Je vůbec největším mauzoleem na území Prahy.

Vila má významného architekta

Vojtěch Lanna si vilu objednal u architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna, který po sobě v Praze zanechal mnoho cenných budov. Navrhl slavnou Španělskou synagogu nebo třeba palác Lažanských u Národního divadla, ve kterém je legendární kavárna Slavia. S Lannovými spolupracoval i na stavbě jejich paláce u Masarykova nádraží.

Jak se do vily dostat?

Pokud se chcete do památky vydat, můžete si na mailu recepce@vila-lanna.cz domluvit prohlídku. Zahrada je přístupná během dne a příští rok tu budete moct obdivovat sochy Veroniky Oleríny známé figurální tvorbou a prací se šamotem. Kavárna se nachází v bohatě zdobeném Travenském salonku a posadit se dá i na terasu s výhledem do zahrady.

Sdílejte článek

Přečtěte si také