Zahrada

10. dubna 2024 09:30

redakce Prima Living

Zahradník po ruce: Nedělní hobby odpoledne na Primě se rozroste o nový pořad

Nedělní hobby okénko televize Prima, ve kterém můžete sledovat oblíbené pořady Receptář prima nápadů, Libovky Pepy Libického a Vychytávky Ládi Hrušky, se rozroste o nový pořad Zahradník po ruce. Moderátor Tomáš Trejbal v něm diváky provede zakládáním přírodní zahrady i ekologickým pěstováním na balkonech a terasách. Pořad Zahradník po ruce sledujte už 14. dubna ve 13.45 na Primě.

„Nedělní hobby pořady neodmyslitelně patří do programového schématu kanálu Prima. Témata spojená se zahradou, bydlením a stavbou naše diváky stále více zajímají. Proto jsme před pěti lety přidali k našim stálicím – Receptáři prima nápadů a Vychytávkám Ládi Hrušky – Libovky Pepy Libického, zaměřené na větší stavební a renovační projekty. Letošní novinka Zahradník po ruce je zase zaměřena na zahradu a sleduje trend udržitelného pěstování, přírodních zahrad a využití permakultury. Pěstování vlastního ovoce a zeleniny v souladu s přírodou a bez chemie, často i v městských podmínkách, je progresivním tématem, které zajímá širokou veřejnost,“ říká Alex Ruzek, programová ředitelka skupiny Prima.

O zahradě bez chemie

Že k pěstování není potřeba velká zahrada a také balkon může být nejen okrasný, ale i jedlý, ukáže nový pořad Zahradník po ruce. V praktických ukázkách a workshopech předvede, jak si vypěstovat zeleninu a ovoce bez chemie, a rozšířit tak svůj životní prostor o kus zdravé přírody. To vše prostřednictvím ekologických metod a v zájmu podpory biodiverzity a přístupu k zahradničení pod vedením zkušeného tvůrce přírodních zahrad Tomáše Trejbala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopečkový záhon či permakulturní kopec: Zužitkujte odpad ze zahrady a pěstujte na něm zeleninu

Každý díl pořadu přinese čtyři reportáže o sezónních činnostech v zahradě, ve skleníku i na balkonech a poradnu plnou diváckých dotazů a odpovědí na ně. Chybět nebudou ani inspirativní návštěvy již hotových přírodních zahrad a rozhovory s jejich majiteli.

Kdo je moderátor Tomáš Trejbal a na co se můžete v pořadu Zahradník po ruce těšit

Co nového představí v této sezoně Zahradník po ruce?

Zahradník po ruce je zcela novým pořadem, kde prostřednictvím televizní obrazovky beru diváky k sobě domů. Projdeme spolu rokem v zahradě a na konkrétních projektech si i ukážeme, jak se tvoří zahrada pro život. Kromě toho budeme také vyjíždět do terénu. Navštívíme inspirativní zahrady, zajímavé realizace a podíváme se i ke šlechtitelům semínek, ovocných stromů a výrobcům doplňků pro snadnější zahradničení.

Jaké zásady chcete divákům v Zahradníkovi po ruce představit?

Jak je u mě zvykem, vše budeme dělat bez chemie a v souladu s přírodou. Budeme kompostovat a kompost využívat v záhonech, zadržovat dešťovou vodu a používat ji v zahradě, rostliny budeme sázet do prospěšných kombinací. Do řady činností zapojíme děti, ukážeme si, jak do zahrady přitáhnout život v podobě ptáků, opylovačů, ježků a dalších užitečných živočichů. Budeme inspirovat a ukazovat konkrétní postupy.

Jak jste se dostal k přírodním zahradám jako takovým?

Vyrůstal jsem na venkově. Rodiče mají velký sad, zeleninovou zahrádku, díky které byli soběstační, ještě než to začalo být moderní. Z dětství si ale pamatuji, že kolem zahrady bylo hodně práce. Začal jsem hledat cesty, jak by to šlo dělat jinak, a objevil jsem permakulturu. Zahradnický princip, kdy necháte přírodu pracovat ve svůj prospěch. Ale pozor, permakulturní zahrada nemusí být zarostlá džungle, když to v daném místě zrovna nebudete chtít. Je to o respektu k místu a volbě rostlin, které budeme sázet. Ukážeme si jak.

Máte nějaká základní pravidla, která ve svých zahradách dodržujete?

Mám jich spoustu. Předně vycházím z 12 principů permakultury a v rámci nich používám konkrétní postupy. Jak už jsem říkal, přes chemii (minerální hnojiva, pesticidy, fungicidy, herbicidy a další) u mě nejede vlak. Respektuji místo, jeho klimatické a půdní podmínky, co to jde, snažím se zahradu o pozitivně ovlivňovat vytvářením větrolamů, slunečních pastí, v maximální míře pečuji o půdu, ze které vše vychází.

Na jaká konkrétní témata se mohou diváci těšit?

Budeme postupně procházet celou zahradou. Od stromů se dostaneme přes keře až ke květinovým záhonům, ukážeme si, jak založit trávník bez chemie a jak se o něj následně starat, na vhodná místa si doporučíme květnatou louku. Zkusím diváky inspirovat k domácímu chovu slepic. Vysvětlíme si, co to obnáší a co vše se na něm dá automatizovat. Vysvětlím také, co vše může přinést skleník, co si pohlídat při jeho výběru a jak se o skleník starat.

Co bychom neměli teď na začátku sezony zapomenout na zahradě udělat?

Jaro znamená v zahradě nový začátek. Doporučuji udělat si alespoň základní plán, co se letos bude v zahradě dělat. Jestli se budou sázet stromy, tvořit nové zahradní prvky, jaké druhy zeleniny se budou pěstovat. A pak se do toho směle pustit.

První díl pořadu Zahradník po ruce sledujte už 14. dubna ve 13.45 na Primě.

Zdroj: FTV Prima


Přečtěte si také