Trendy

8. listopadu 2021 07:00

Simona Sedláčková

Očkování chrání psy nejen před vzteklinou. Pomůže i vaší peněžence

Necháváte svého psa očkovat jenom proti vzteklině, což vám nařizuje zákon, nebo váš mazlík podstupuje i další očkování? Než se rozhodnete, tak si dobře promyslete, kolik stojí vakcína a na kolik vás přijde případné léčení psa. A někdy už žádné léčení ani nemusí pomoct.

Očkování, zvířat i lidí, má všeobecně chránit před chorobami, které jsou jen velmi těžce léčitelné nebo se nedají léčit vůbec. Má také za úkol zastavit šíření choroby v dané skupině.

Proč nechat naočkovat svého psa

Očkování proti vzteklině je povinné a tuto povinnost nám ukládá zákon. Tady tedy není o čem debatovat. Nechat svého psa naočkovat proti vzteklině jednoduše musíme.

U dalších nemocí už to tak jednoznačné není. Očkování sice není povinné, ale měli bychom si dobře promyslet, jak moc nám na našem psu záleží a potažmo také na naší peněžence. Případné léčení bývá velmi drahé a v mnoha případech ani nepomůže.

Jak funguje očkování

Při očkování se do těla psa vpraví část původce nemoci (viru nebo bakterie), která sama o sobě není schopna nemoc vyvolat. Nastartuje však imunitní systém, a ten pak při případném setkání organismu s danou nemocí chorobu zlikviduje v samém počátku. Většinou nemoc u psa ani nepropukne, případně má jen slabý průběh. Jistě si všichni umíme spočítat, že jedna dávka očkování je pro nás finančně mnohem přijatelnější než případné léčení.

První očkování štěňat

První očkování štěňat se většinou provádělo ve věku 6 týdnů, ale podle posledních doporučení by se mělo začít až v 8-9 týdnech. Druhé očkování by mělo následovat za 3-4 týdny a poslední štěněčí očkování pak ve 14-16 týdnech. To se však jedná o plně odkojená štěňata. Pokud štěňata o matku z nějakého důvodu přišla a byla odchována umělou výživou, pak je nutný i individuální přístup k očkování.

Základní očkování by mělo chránit štěňata proti těmto nemocem: psinka, parvoviróza, infekční hepatitida, parainfluenze, leptospiróza, vzteklina

Od věku 12 týdnů mohou štěňata dostat i očkování proti tetanu a psincovému kašli.

Očkování dospělého psa

Dříve se povinné očkování proti vzteklině aplikovalo každým rokem, dnes umožňují moderní vakcíny aplikaci jenom jednou za 3 roky.

Dále se jednou za 3 roky většinou očkuje proti parvoviróze, psince a hepatitidě.

Proti leptospiroze a parainfluenze se očkuje každý rok, ale u aktivně loveckých psů se doporučuje interval kratší, jednou za půl roku.

Proti psincovému kašli se očkuje jednou ročně a u venkovních psů se doporučuje i aplikace vakcíny proti tetanu, jednou za 2 roky.

Chovné feny se mohou také očkovat proti herpes viru. Vakcína se podává v období krytí a březosti.

Sdílejte článek

Přečtěte si také