Výlety

24. července 2023 13:03

Lenka Valjentová

Polské Maledivy: Koupaliště v Krakově láká na azurovou vodu a vstup zdarma

K našim severním sousedům jezdíme často za levnými nákupy, ale Polsko se stále více stává vyhledávanou dovolenkovou destinací. Kromě pobřeží Severního moře, se letos stalo hitem koupaliště Zakrzówek v Krakově. Skalní útesy, které areál obklopují, připomínají krajinu chorvatského pobřeží. Azurová barva vody v bazénech zase exotické Maledivy. Na své si přijdou plavci, neplavci i děti. Vstup je zdarma.

Zakrzówek, unikátní koupaliště v areálu bývalého vápencového lomu s pěti bazény, leží zhruba tři kilometry vzdušnou čarou od centra města Krakova, metropole Malopolského vojvodství.

  • Vstup je zdarma. Na koupališti je ale omezen denní limit na 1 000 návštěvníků. Omezení přístupu do celého objektu je zaměřeno na ochranu jeho intimního charakteru a čistoty vody stejně jako na ochranu přírody.
  • Bazén je otevřen sedm dní v týdnu mezi 10:00 a 18:00.
  • Na provoz koupaliště během léta dohlížejí plavčíci.
  • Ke koupališti se dostanete autem (je zde nově vybudované parkoviště) i městskou veřejnou dopravou.

Park Zakrzówek stál 270 milionů korun

Umělá vodní nádrž vznikla v roce 1992 po zatopení starého vápencového lomu. Ještě před pár lety byl divokou a nehlídanou pláží, kterou i přes zákaz vyhledávali místní i turisté. Často ho navštěvovali například studenti z nedaleké univerzity, kteří se zde rozhodli skokem do vody z vysokých útesů oslavit úspěšně složenou zkoušku. Došlo zde i k několika tragickým událostem. V roce 2019 začal vznikat obrovský projekt s názvem Park Zakrzówek v hodnotě zhruba 270 milionů korun.

Polské Maledivy

Všechny bazény jsou obklopeny širokými dřevěnými moly, která slouží ke slunění a odpočinku. Průměrná hloubka vody v lomu mimo mola je přibližně dvacet metrů. Vstup do těchto prostor je povolen, ovšem pouze na vlastní nebezpečí. Skalní útesy, které areál obklopují, připomínají krajinu chorvatského pobřeží. Azurová barva vody v bazénech pak exotické Maledivy, jak místní areál s oblibou nazývají.

Podívejte se na web kameru, jak vypadá koupaliště Zakrzówek právě teď.

Kromě bazénů se zde nachází také Centrum vodních sportů, nově vybudované zázemí s převlékárnou, toalety, lezecké stěny, pěší a běžecké stezky či stoly na stolní tenis. Nudit se tu opravdu nikdo nebude. Nově má v areálu vzniknout také bazén, který bude určený pro psy.

Největším lákadlem pro návštěvníky areálu je pět bazénů různých hloubek. Podle webu Krakow.pl pojme největší z bazénů až 600 lidí:

  • bazén s hloubkou 40 cm a brouzdalištěm je určený pro děti
  • bazén s hloubkou 80 cm je pro plavce i neplavce
  • bazén s hloubkou 120 cm je pro plavce i neplavce
  • dva bazény s hloubkou 350 cm jsou vhodné pro ty, kteří se nebojí hloubky a umějí dobře plavat

Na skok do Krakova

Krakov (Kraków) je druhé největší a nejkrásnější město v Polsku. K nezajímavějším místům, která byste určitě měli navštívit, patří především královský hrad Wawel, Rynek Glówny, tržnice Sukiennice nebo park Planty. Nebudete litovat.

  • Krakovský hrad Wawel je jedním z nejvýznamnějších kulturních a historických památek v Polsku. Tento gotický hrad byl postaven na příkaz krále Kazimíra III. Velikého. Najdete tu téměř všechny architektonické styly středověku, renesance a baroka. Je součástí opevněného komplexu na levém břehu řeky Visly a zahrnuje mnoho budov s velkým historickým a národním významem včetně katedrály Wawel, kde byli korunováni a pohřbeni polští králové.
  • Rynek Główny je největší středověké náměstí v Evropě, které se nachází v samém srdci starého města. Náměstí je obklopeno paláci a kostely, některé zde stojí již od 13. století. Pozoruhodná je bronzová socha polského romantického básníka Adama Mickiewicze.
  • Sukiennice je historická tržnice v centru města. Budova vznikla v renesančním stylu po požáru v 16. století a v 19. století byla rozšířena o novogotické arkády. Dnes je přízemí plné krámků s řemeslnými výrobky a suvenýry, v patře pak Galerie polského malířství 19. století. Sukiennice je jednou z nejznámějších památek Krakova.
  • Park Planty v Krakově je jeden z největších městských parků v Polsku. Obklopuje historické centrum města, kde se kdysi nacházely středověké hradby. Park má rozlohu 21 hektarů a délku 4 km. Skládá se z třiceti menších zahrad v různých stylech a zdobených sochami a fontánami. Park Planty je oblíbeným cílem Krakovanů i turistů, kteří si chtějí odpočinout od okolního ruchu.

Zdroje: krakow.pl, muratorplus.pl, krakow.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také