Naše tipy

21. února 2024 09:00

redakce Prima Living

Přivítejte jaro s březnovými Vychytávkami doma i na zahradě

Jaro se pomalu dostává ke slovu, možná i dříve, než bychom čekali, a proto je na čase pomalu otevřít stodoly, dílny a kůlny a pustit se do práce. S našimi vychytanými nápady připravíte na novou sezónu nejen zahradu, ale i byt nebo na balkónovou zeleň.

Kutilové se mohou tentokrát inspirovat výrobou pily a frézy na dřevo ze starého šrotu. Naučíme je i gravírovat pomocí elektrického proudu nebo vrtat elektrickým kladivem. Pokud máte dům s brizolitovou fasádou, oceníte pár tipů na její precizní renovaci.

Originální nápady do bytu

Chcete-li probudit k novému životu i váš domov, máme pár originálních nápadů. Stolek v obývacím pokoji prokoukne motivem krajky. Horní deska ozdobená decentním vzorkem dodá nábytku punc romantiky, a pokud vyberete výraznou barvu, snadno z něj uděláte dominantní solitér. Ukážeme, jak fotografie svých blízkých přeměnit v působivou galerii, která zaplní vaše stěny. Stačí dodržet pár základních pravidel, jak správně kombinovat různé rámy, abyste docílili toho nejlepšího efektu. Osvědčené recepty máme i pro obyčejné a nepříliš drahé sektorové kuchyně, ze kterých můžete vykouzlit zcela originální a designovou záležitost. S pomocí válečku a barev na obklady zvládnete s minimálními náklady i renovaci koupelny. Nebo ji můžete vyzdobit jedinečnou mozaikou z úlomků dlaždic a kamínků z dovolených.

Tipy na dárky

Pokud rádi vyrábíte dárky pro rodinu a přátele, myslíme i na vás. Fotbalovou domácnost můžete potěšit květináčem ze starého kopačáku a kutilům se zase bude hodit otvírák na pivo ze staré motorové svíčky. Něžné duše potěší originální obraz z několika prkýnek a starých triček. Malovat a kreslit nemusíte umět, vystačíte si s trochou zručnosti.

Výživa pro kůži

Po zimě dopřejte náležitou péči i kůži, a to nejen té na vašem obličeji, pro kterou si můžete připravit jednoduchou výživnou masku z droždí, ale i všemu koženému ve vaší domácnosti. Správně pečovat je totiž potřeba nejen o boty, ale i kabelky, rukavice nebo pásky.

Péče o zeleň

Jaro je ideální doba na to, abyste věnovali patřičnou pozornost také zeleni – na zahradě i v bytě. Projděte si krok za krokem, jak dopřát pokojovým květinám tu nejlepší výživu nebo jak se co nejlépe postarat o bylinky za oknem. Pokud disponujete zahradou, jistě se už těšíte, až si na ní vypijete první letošní kávu. Vytvořte si oázu plnou soch a reliéfů s rozmanitými ozdobnými prvky, založte trvalkový záhon nebo jen obohaťte fádní zelené plochy o pestré luční kvítí. Oceníte to nejen vy, ale i opylovači, kteří přinesou na oplátku užitek i vám.

Zahrada pro děti

A pokud chcete, aby po zahradě s chutí řádili i vaše ratolesti, vytvořte jim tajné skrýše a domečky. Zapomeňte na plast a sáhněte raději po přírodních materiálech. Chatrč ze starých prken a větví podnítí v dětech zvědavost a chuť vytvořit si na zahradě vlastní svět plný fantazie, který je hned tak neomrzí. Zapojit je můžete i do společné práce a povýšit zahradničení na rodinnou zábavu. Připravte si výsadbu nejrůznějších plodů, které pak můžete společně sklízet.

Menu v rytmu jara

Naše lahodné menu v rytmu jara vám pomůže odlehčit jídelníček dobrotami, ve kterých se snoubí skvělá chuť, lehkost a svěžest. Zkuste zeleninovou polévku s bylinkami, lososa s noky, paprikou a zeleným pestem a jako dezert si dopřejte delikátní dortíky s medovým krémem. Ale pokud byste měli po tvrdé práci velký hlad, můžete sáhnout po trhaném chlebu se špekem a pistáciemi, nevšedním ubrouskovém knedlíku, jehněčím na tymiánu, dozlatova upečené bábě nebo tortillových taštičkách s jablky.

To vše, a ještě mnohem víc, na vás čeká v novém čísle časopisu Prima vychytávky. Kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne top nápady, které se vám budou určitě hodit.

Časopis najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2024 ZDE.

Sdílejte článek

Přečtěte si také