Nejznámější kuchyňské bylinky. Jídlu dodají šmrnc majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček
Voňavé bylinky a zelené koření jsou odjakživa součástí naší kuchyně. Jeden oceňuje jejich jedinečné aroma, které jídlo i kuchyň příjemně provoní, druhý nedá dopustit na jejich jemně pikantní kořenitou chuť, která dodá pokrmům šmrnc, třetí preferuje byliny jako dekorativní ozdobu a čtvrtý sází na příznivý vliv bylin a koření na na trávení. Byliny můžeme používat čerstvé, sušené i mražené, to už je jen na nás.
Majoránka
Majoránka zahradní (Majorana hortensis, syn. Origanum majorana) je blízkou příbuznou oregana – dobromysli, tymiánu a mateřídoušky. Majoránka obsahuje hořčiny a třísloviny, které uklidňují žaludek a urychlují zažívání, povzbuzují činnost žlučníku, uvolňují křeče hladkého svalstva, působí proti nadýmání, průjmu, střevní kolice. Majoránka významně podporuje chuť k jídlu. Udělá pokrmy nejen voňavější a chutnější, ale také stravitelnější.
Majoránka je tradiční součástí mnoha receptů. Má příjemně kořeněnou vůní s nasládlými tóny a nahořklou, jemně pikantní chuť. Při delším vařením hořkne, a proto majoránku přidáváme maximálně 10 minut před dovařením jídla.
- Koření především syté a tučné pokrmy, jako jsou zabijačkové speciality (jelita, jitrnice, prdelačka a další).
- Bez majoránky by nebyla klasická bramboračka, bramboráky a zelňáky.
- Výborně ladí také s drůbeží, jehněčím, telecím nebo rybami.
- Hodí se také do omáček, polévek, marinád a luštěninových pokrmů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uvařte si českou bramboračku. Tradiční vydatná polévka má mnoho podob
Bazalka
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Silice bazalky jsou jedním z nejúčinnějších antidepresiv.
Bazalka má charakteristické aroma a silnou, peprně kořenitou chuť. Patří především do italské kuchyně, ale u nás už zdomácněla. Bazalka se skvěle kombinuje s rajčaty a česnekem, majoránkou, oreganem a tymiánem. Čerstvá bazalka se přidává až po hotového pokrmu.
- Používá se zejména při přípravě salátů, omáček na těstoviny, pizzy, luštěnin a polévek.
- Bazalka ladí i s drůbeží, rybami, mořskými plody, lilkem nebo cuketou.
- Bazalka je základem klasického pesta.
- Uplatní se také v nápojích, dezertech, bylinných octech a olejích.
Pažitka
Pažitka pravá či pobřežní (Allium schoenoprasum) je blízkou příbuznou česneku i cibule, také obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je účinná i proti střevním parazitům. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.
Nať pažitky chutí i vůní připomíná cibuli, ale jemnější a pikantnější, má mnohostranné využití. Její delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve studené kuchyni. Dokáže chuťově nahradit sůl, což oceníme při neslané dietě. Dá použít nejen nať, ale i fialový květ pažitky.
- Pažitka najemno nasekaná se přidává do pomazánek, salátů, polévek, omáček, slaného pečiva, omelet, masových a bramborových pokrmů.
- Dělá se z ní vynikající pesto a bylinkové máslo.
- Pažitku můžeme použít všude, kam se dává jarní cibulka a cibule.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Obložené chlebíčky. Jaké byly oblíbené za socialismu a které nám nejvíc chutnají dnes
Petrželka
Petržel zahradní naťová (Petroseliun crispum) neboli petrželka se u nás používá ve dvou verzích – dekorativní kadeřavá petrželka kudrnka a výrazně aromatičtější i pikantnější hladkokolistá. Obě mají dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek, jsou skvělým antioxidantem. Příznivě působí na žlučník a játra a posilují imunitu. Petrželka podporuje chuť k jídlu, osvěžuje dech, uvolňuje plyny, a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Dekorativní petržel zahradní naťová kadeřavá neboli kudrnka je na rozdíl od světoznámé hladkolisté petrželky hlavně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně, například klasické české obložené chlebíčky se bez ní neobejdou!
Kudrnka s méně charakteristickým petrželovým aroma je šťavnatá a výborně se hodí do salátů, pomazánek, zálivek, dipů a na dozdobení a dochucení teplých pokrmů před podáváním, zejména polévek, příloh, omáček i masa, ale přidáváme ji až těsně před koncem přípravy.
Petržel zahradní naťová s hladkými listy je ve světě oblíbenější. Kromě pikantní výrazné chuti má také intenzivní aroma.
Skvěle se hodí pro přípravu teplých pokrmů, protože dobře snáší vysoké teploty a hned tak neztratí svou typickou vůni. Hodí se do bešamelových omáček, krémových polévek, omelet, salátových zálivek, pomazánek, majonéz, nádivek, k rybám a mletému masu. Přidává se do většiny polévek a vývarů. Skvělé je domácí petrželkové pesto.
MOHLO VAS ZAJÍMAT: Libeček dokonale ochutí polévku. Můžete si z něj vyrobit maggi nebo pesto na těstoviny
Libeček
Libeček lékařský (Levisticum officinale) je statná bylina s naprosto nezaměnitelným, velice výrazným kořenným aroma i chutí, má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Je také mírně žlučopudný. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, plynatost a snižuje podráždění střev. Má také uklidňující, protistresové účinky.
- Listy jsou skvělé do masových i zeleninových vývarů a polévek, jako je například bramboračka, omáček k masu, do salátů, marinád, nádivek, k dochucení rýže, masa i ryb, využít je lze i při pečení.
- Libečku na dochucení jídla stačí jen malé množství
- Přidání libečku do starých brambor při vaření zlepší jejich chuť.
- Můžeme si připravit také domácí libečkové maggi.
- Vynikne také ve spojení s luštěninami nebo jídly z vajec.
Zdroj: pestitelka.cz, bylinkopedie.cz, cs,wikipedia.org