reklama

Byliny, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Lenka Valjentová
4. listopadu 2020
Voňavé bylinky a zelené koření jsou odjakživa součástí naší kuchyně. Jeden oceňuje jejich jedinečné aroma, které jídlo i kuchyň příjemně provoní, druhý nedá dopustit na jejich jemně pikantní kořenitou chuť, která dodá pokrmům šmrnc, třetí preferuje byliny jako dekorativní ozdobu a čtvrtý sází na příznivý vliv bylin a koření na zdraví, zvláště na trávení. Byliny můžeme používat čerstvé, sušené i mražené, to už je jen na nás.
reklama

Majoránka

Majoránka zahradní (Majorana hortensis, syn. Origanum majorana)je blízkou příbuznou oregana – dobromysli, tymiánu a mateřídoušky. Majoránka obsahuje hořčiny a třísloviny, které uklidňují žaludek a urychlují zažívání, povzbuzují činnost žlučníku, uvolňují křeče hladkého svalstva, působí proti nadýmání, průjmu, střevní kolice. Majoránka významně podporuje chuť k jídlu. Udělá pokrmy nejen voňavější a chutnější, ale také stravitelnější.

Majoránka je tradiční součástí českých receptů. Má příjemně kořeněnou vůní s nasládlými tóny a nahořklou, jemně pikantní chuť. Koření především syté a tučné pokrmy, jako jsou zabijačkové speciality (jelita, jitrnice, prdelačka a další). Bez majoránky by nebyla klasická bramboračka, bramboráky a zelňáky, výborně ladí také s drůbeží, jehněčím, telecím nebo rybami. Hodí se také do omáček, polévek, marinád a luštěninových pokrmů. Při delším vařením hořkne, a proto majoránku přidáváme maximálně 10 minut před dovařením jídla.

Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Silice bazalky jsou jedním z nejúčinnějších antidepresiv.

Bazalka má charakteristické aroma a silnou, peprně kořenitou chuť. Patří především do italské kuchyně, ale u nás už zdomácněla. Používá se zejména při přípravě salátů, omáček na těstoviny, pizzy, luštěnin a polévek. Bazalka se skvěle kombinuje s rajčaty a česnekem, majoránkou, oreganem a tymiánem. Bazalka ladí i s drůbeží, rybami, mořskými plody, lilkem nebo cuketou. Čerstvá bazalka se přidává až po hotového pokrmu. Bazalka je základem klasického pesta, uplatní se také v nápojích, dezertech, bylinných octech a olejích.

Pažitka

Pažitka pravá či pobřežní(Allium schoenoprasum) je blízkou příbuznou česneku i cibule, také obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je účinná i proti střevním parazitům. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

Nať pažitky chutí i vůní připomíná cibuli, ale jemnější a pikantnější, má mnohostranné využití. Její delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve studené kuchyni. Dokáže chuťově nahradit sůl, což oceníme při neslané dietě. Přidává se nasekaná do pomazánek, salátů, polévek, omáček, slaného pečiva, omelet, masových a bramborových pokrmů. Dělá se z ní vynikající pesto a bylinkové máslo. Pažitku můžeme použít všude, kam se dává jarní cibulka a cibule. Dá použít nejen nať, ale i fialový květ pažitky.

Petrželka

Petržel zahradní naťová (Petroseliun crispum) neboli petrželka se u nás používá ve dvou verzích – dekorativní kadeřavá petrželka kudrnka a výrazně aromatičtější i pikantnější hladkokolistá. Obě mají dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek, jsou skvělým antioxidantem. Příznivě působí na žlučník a játra a posilují imunitu. Petrželka podporuje chuť k jídlu, osvěžuje dech, uvolňuje plyny, a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Dekorativní petržel zahradní naťová kadeřavá neboli kudrnka je na rozdíl od světoznámé hladkolisté petrželky hlavně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně, například klasické české obložené chlebíčky se bez ní neobejdou! Kudrnka s méně charakteristickým petrželovým aroma je šťavnatá a výborně se hodí do salátů, pomazánek, zálivek, dipů a na dozdobení a dochucení teplých pokrmů před podáváním, zejména polévek, příloh, omáček i masa, ale přidáváme ji až těsně před koncem přípravy.

Petržel zahradní naťová s hladkými listy je ve světě oblíbenější. Kromě pikantní výrazné chuti má také intenzivní aroma. Skvěle se hodí pro přípravu teplých pokrmů, protože dobře snáší vysoké teploty a hned tak neztratí svou typickou vůni. Hodí se do bešamelových omáček, krémových polévek, omelet, salátových zálivek, pomazánek, majonéz, nádivek, k rybám a mletému masu. Přidává se do většiny polévek a vývarů. Skvělé je domácí petrželkové pesto.

Libeček

Libeček lékařský(Levisticum officinale) je statná bylina s naprosto nezaměnitelným, velice výrazným kořenným aroma i chutí, má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Je také mírně žlučopudný. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, plynatost a snižuje podráždění střev. Má také uklidňující, protistresové účinky.

Libečku na dochucení jídla stačí jen malé množství. Listy jsou skvělé do masových i zeleninových vývarů a polévek, jako je například poctivá česká bramboračka, omáček k masu, do salátů, marinád, nádivek, k dochucení rýže, masa i ryb, využít je lze i při pečení. Přidání libečku do starých brambor při vaření zlepší jejich chuť. Můžeme si připravit také domácí libečkové maggi. Vynikne také ve spojení s luštěninami nebo jídly z vajec.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama