Sršeň mandarínská vzbuzuje v lidech strach. Jsou tyto obavy v Česku oprávněné?

Sršní se lidé obávají odjakživa, a to i v dobách, kdy o sršních mandarínských či asijských neměli ani potuchy. I naše domácí sršeň obecná působí trochu strašidelně, a to má přitom slabší jed než včela, sama o sobě není útočná, a dokonce patří mezi užitečný a zákonem chráněný hmyz. Máme se však obávat mnohem větší sršně mandarínské, která člověka usmrtit dokáže?

Sršeň mandarínská (Vespa mandarinia)

Sršeň mandarínská patří s délkou těla 5,5 centimetrů a rozpětím křídel až 8 centimetrů mezi největší druhy sršní na světě a ohromující je i přes půl centimetru dlouhé žihadlo. Tím však pro Středoevropany zatím špatné zprávy končí. Zatím! Nikde není psáno, že se jednoho dne nedostanou sršně mandarínské i k nám, stejně jako se sem dostaly další druhy cizokrajných zvířat či hmyzu.

Sršeň mandarínská v Evropě

Evropské podnebí by zatím nedovolovalo sršním mandarínským přežít první zimu, ale pokud bude docházet k dalšímu oteplování, či pokud by se tento druh sršní projevil jako výjimečně přizpůsobivý, stát by se to mohlo.

Sršeň mandarínská v Asii a Severní Americe

Se sršní mandarínskou se zatím můžete setkat především ve východní Asii, v Japonsku a Číně a výjimečně i v Severní Americe. Jinak se zprávy, že se tato sršeň vyskytuje i jinde na Zemi, ukázaly jako liché. Jednalo se většinou o záměnu se sršní asijskou, která však také patří mezi nebezpečné druhy, i když spíše pro včely než pro člověka.

Sršně mandarínské si budují svá hnízda nejčastěji v opuštěných norách hadů a hlodavců a dospělí jedinci se živí nektarem z květů či mízou rostlin. Pro své potomky však loví hmyz včetně včel. Jsou proto velkým postrachem včelařů. Nebezpečné sršně se také velmi rychle množí. Z jednoho hnízda dokáže vyletět až 300 královen najednou.

Sršeň mandarínská patří mezi velmi útočný hmyz, který dokáže zvíře nebo i člověka pronásledovat, a dokonce i usmrtit. V Japonsku představují sršně mandarínské nejnebezpečnější predátory a každý rok mají na svědomí několik lidských životů.

Zdroj: ireceptar.cz; zoom.iprima.cz; deratizace-global.cz


Přečtěte si také