Tulipány a narcisy ve váze: Jak řezané květiny udržet co nejdéle krásné

Určitě už jste si všimli, že se na zdánlivě prázdných záhonech začínají objevovat maličké zelené špičky jarních cibulovin. Do prvních květů mají ještě hodně daleko, ale při pohledu na jejich svěží barvu většinou zatoužíme po prvních poslech jara i nyní, v mrazivém lednu. Naštěstí mívají touto dobou již všechna květinářství cibuloviny rychlené. V květináčcích, ale i ty řezané. Jak se o ně starat, aby nám ve váze vydržely co nejdéle?

Narcisky i tulipány se často prodávají jako jednodruhové pugétky uzavřených poupat, které jen slabě ukazují barvu budoucích květů. Nemusíte se bát, že jsou utržené příliš brzy a nerozkvetou. Květiny jsou chlazené, aby přečkaly dlouhou cestu, ale jakmile je přenesete do teplého bytu a vložíte do vázy s vodou, budete až překvapeni, jak rychle se rozvinou.

Řezané cibuloviny potřebují trochu specifické péče, která se vám určitě vyplatí. Květy vám vydrží ve váze mnohem déle čerstvé, než kdybyste je jen tak vložili do nádoby s vodou. Co pro jejich krásu můžete udělat?

Narcisy (Narcissus)

Žluté nebo bílé narcisky jsou především pěkné samotářky. Jejich masité stonky vylučují sliz, který nesvědčí ostatním květinám, proto je do vázy vkládejte raději samostatně.

Stonky narcisů ihned po vybalení z papíru seřízněte ostrým nožem pěkně zešikma a nožem udělejte i hluboký zářez (asi 5 cm) středem stonku. Na jednu hodinu narcisky ponořte do odstáté vody, asi do poloviny výšky stonku. Pak květiny naaranžujte do vázy s vodou pokojové teploty, která bude dosahovat jen kousek nad zářez. Vodu vyměňujte každý den.

Tulipány (Tulipa)

Ani tulipány nejsou úplně vhodné do míchaných kytic, neboť i ony vylučují z řezné plochy stonku sliz. Nejlépe se jim tedy bude dařit stejně jako narcisům v jednodruhových kyticích.

Po vybalení z papíru světlé stonky tulipánů odřízněte a odstraňte i všechny listy, které by ve vodě začaly rychle zahnívat. Celou kytici zabalte pevně do novinového papíru a postavte na několik hodin do kyblíku, naplněného teplou vodou až po poupata. Stonky tulipánů, které mají sklon ke kroucení, se tak narovnají.

Před aranžováním do vázy propíchněte každý stonek těsně pod květem špendlíkem a do odstáté vody ve váze přidejte jednu kávovou lžičku cukru.

Zdroj: Příjemný život s květinami (John Brookes, nakl. DK 2004)

Sdílejte článek

Přečtěte si také