Valdštejnská zahrada v Praze: Raně barokní oáza klidu v centru města skýtá mnohá překvapení

Procházka pražskou Valdštejnskou zahradou zaujme, kromě nadšenců do historie a umění dokonce nadchne i milovníky tajemna. Ukrývá v sobě unikátní stavbu, krápníkovou stěnu, ve které jen dobří pozorovatelé objeví i drobné sošky – hlavy zvířat, obličeje tajemných bytostí či těla hadů. Ale obdivovat tu můžete i nádherné pávy procházející se po trávníku nebo barevné rybky v jezírku.

Historie zahrady ve stylu raného baroka

V samém srdci Prahy dal v letech 1623 až 1629 vystavět Albrecht z Valdštejna, český šlechtic, politik a vojevůdce, svůj okázalý Valdštejnský palác, ale zároveň s ním vznikla i Valdštejnská zahrada, která na palác přímo navazuje. Zahrada byla koncipována ve stylu raného baroka, inspirována italským manýrismem a na její výstavbě se podíleli Giovanni Pieroni, Nicolo Sebregondi a Andrea Spezza. Albrecht si svou nádhernou zahradu dlouho neužíval, neboť byl v roce 1634 úkladně zavražděn, ale zanechal nám dílo, které obdivují celé generace Pražanů i tuzemských či zahraničních turistů. Je zajímavé, že Albrecht sám byl ve Valdštejnském paláci pouze pětkrát a nejdelší pobyt trval jen půl roku.

Valdštejnskou zahradu zdobí bronzové sochy

O sochařskou výzdobu zahrady se postaral sochař císaře Rudolfa II., Adrian de Vries, který vytvořil unikátní soubor soch a kašen. Originály děl byly bohužel v roce 1648 odcizeny švédskými vojsky, a tak můžete v zahradě obdivovat pouze bronzové odlitky originálů, které byly zhotoveny až na začátku 20. století. Rod Valdštejnů se dohodl se švédským králem, odlitky cenných soch byly vyrobeny ve Švédsku, převezeny do Čech a usazeny na místa soch původních.

Víte, že v podobně romantických exteriérech se natáčel i nový seriál Eliška a Damián? Herci se v malebných zahradách zámků Loučeň a Veltrusy pohybovali v nádherných dobových kostýmech.

Krápníková stěna s četnými překvapeními

Zahradě se v minulosti říkalo tajemná, a to především díky umělé krápníkové stěně, která se nachází v části zahrady, známé jako Tajná zahrada. Jedná se o manýristickou stavbu, ve které dobrý pozorovatel může objevit vysochané četné hlavičky zvířat a tajemných bytostí i těla hadů, a dokonce i iluze tajných dveří a vchodů. Tato část zahrady představuje návrat od přísně členěných renesančních zahrad k zahradám uvolněnějším, napodobujícím divokou přírodu.

Naproti tomu část zahrady, kde se nachází Sala terrena a nezbytná vodní plocha, jezírko s ostrůvkem, představuje přísně upravenou, renesanční zahradu. Uprostřed jezírka, kde se původně nacházel dřevěný altán, stojí nyní socha Herkula, bojujícího s mytologickým drakem.

Impozantní Sala terrena

Otevřená stavba v přízemí paláce, zvaná Sala terrena, propojuje zahradu s prostorami Valdštejnského paláce. Sem se původně mělo panstvo uchylovat před nepřízní počasí. Je zdobena mytologickými freskami božstev a také výjevy z Trojské války.

Historická voliéra pro výry

Mezi krápníkovou stěnou a Sala terrenou pak najdete velikou historickou voliéru, taktéž lemovanou umělými krápníky. Původně byla určena pro chov exotického ptactva, nyní ji obývají výři velcí.

Kdy můžete Valdštejnskou zahradu obdivovat

Valdštejnská zahrada je volně přístupná veřejnosti. Od dubna do října každý všední den od 7:30 do 18.00 hodin a o víkendech od 10:00 do 18:00 hodin, ale v letních měsících, od června do září, v ní můžete setrvat dokonce ještě o hodinu déle, do 19:00 hodin.

Zdroj: itras.cz; praguecityline.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také