reklama

Ekologické barvení vajec: Dejte letos vale chemii

klára beščecová
21. března 2016
Zkuste letos místo po sáčcích s chemicky vyrobenými barvivy sáhnout po zdrojích z vlastní kuchyně nebo přímo z přírody.
reklama

Velikonoční barvení vcibulových slupkách už většina znás ovládá, ale není to zdaleka jediný způsob, jak vajíčka šetrnou cestou obléknout do nového kabátku.

Barvení vajec přírodními barvami je zdravější pro vás i pro životní prostředí. Pokud to běžně neděláte, buďte alespoň na Velikonoce ohleduplnější i kslepicím a kupte vejce zvolných chovů. Jestliže máte svého oblíbeného dodavatele třeba na farmářských trzích, většinou získáte vjedné krabičce vejce různých odstínů – od hnědé až po nedostatkovou bílou. Hnědá vajíčka budou dobrá na barvení tmavšími barvami, na bílých vejcích vyzkoušejte odstíny světlejší. Nečekejte jasné syté barvy, takhle fungují průmyslově vyrobená barviva, ale to překoná fakt, že každé vajíčko obarvené přírodní cestou bude vaším vlastním malým originálem.

Jak na to?

Před samotným barvením si připravte vajíčka. Ideální jsou ta sbílou nebo světlejší skořápkou. Pořádně je umyjte a potom ještě přetřete papírovou utěrkou namočenou voctě. Do hrnců a hrnečků připravte barvicí lázně dle vaší fantazie, do každé ještě přidejte dvě až čtyři lžíce octa, aby barva lépe chytla. Vejce musí být úplně ponořena, při přípravách počítejte i stím. Samotné vaření neprodlužujte na dobu delší než je doporučovaných 10 minut při kuchyňské přípravě vajec natvrdo. Hrnec odstavte zplotny, ale pokud nejste spokojeni sodstínem, můžete nechat vajíčka v lázni déle, klidně přes noc. Obecně platí, že čím déle barva působí, tím je sytější. Obarvená vajíčka nechte uschnout, případně je můžete přeleštit troškou oleje.

Pohrajte si s barvami

Při hledání přírodních barviv se vprvní řadě porozhlédněte vkuchyni, inspirace ale může přijít i během jarní vycházky do přírody. Pro přípravu barvicí lázně je vhodná čerstvá i mražená zelenina a ovoce, čaje, koření, sušené nebo čerstvě natrhané bylinky. Tady je několik tipů:

Žlutá: heřmánek, kmín, kurkuma, šafrán

Zelená: špenát, kopřivy

Červená: slupky červené cibule, červená řepa, šípky

Modrá: červené zelí, borůvky, ibišek

Růžová: brusinky, jahody, maliny

Hnědá: černý čaj

Žlutozelená: květ lípy

Žlutohnědá: cibulové slupky

Šípek porazil řepu

Přírodní barvení jsme samozřejmě sami vyzkoušeli, použili jsme suroviny, které jsme měli bez předchozích příprav kdispozici, tedy čerstvou červenou řepu, sušené šípky a lipový květ, kmín, kurkumu a natrhané výhonky mladých kopřiv. Největší naděje jsme vkládali do červené řepy, měli jsme představu, že po deseti minutách vaření bude vejce nádherně růžové a po nočním louhování vbarvě chytne tmavý červenofialový odstín. Zázrak se bohužel nekonal – jedna nastrouhaná bulva soctem obarvila vejce spíše na hnědo, někde se zřejmě stala chyba. Překvapivě daleko lépe zafungovaly šípky, na vejcích zanechaly nádherný červeně čokoládový otisk. Zajímavou hnědozelenou se skvrnami jsme získali zmladých kopřiv, žlutohnědou příjemně překvapil heřmánek, jemně hnědozelený nádech zůstal na skořápce po nočním působení lipového květu. Králem mezi přírodními barvivy, které jsme zkoušeli, se stala kurkuma – sytě žlutý odstín chytl už při desetiminutovém vaření a srdnatě vzdoroval i při následném čištění pocákaného sporáku.

Zkuste i vy nechat letos sáčky spotravinářskými barvivy všuplíku, vyhraďte si pro barvení vajec trochu více času a zapojte i děti. Společně vymýšlejte a kombinujte, bude to pro vás zajímavá zkušenost a možná i malé dobrodružství.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama