Trendy

19. února 2024 16:44

Lenka Valjentová

Za některé hračky z 90. let můžete dostat pěkné peníze. Pokémoni a ninja želvy jsou hitem

Pokud jste byli koncem minulého století ten typ dítěte, které udržovalo hračky v dobrém stavu nebo je odmítalo vyndat z krabice, za mnohé byste teď mohli dostat spoustu peněz. Sběratelé jsou ochotni zaplatit za některé jedinečné kousky i několik milionů.

Karty Pokémonů

V devadesátých letech byly karty Pokémonů hitem a sbírali je nejen teenageři. Tato sběratelská posedlost se ani s léty nevytratila a vzácné karty Pokémonů se pravidelně prodávají i za neuvěřitelné částky. Pokud máte nějaké staré karty Pokémonů, mrkněte se na ně a zkontrolujte jejich hodnotu.

Tak například za jednu z nejvzácnějších karet, holografickou Charizard z 1. edice byste mohli na aukci získat v  přepočtu více než 10 milionů korun. A to ani není karta nejdražší. U sběratelů se nejlépe stojí karta Pikachu Illustrator z roku 1998. Této vzácné karty bylo vyrobeno pouze 39 kusů a byly uděleny vítězům japonské soutěže v ilustrování karet. Karta se prodala za rekordních 6 000 000 dolarů, což je asi 142 milionů korun.

Panenka Barbie

Barbie, celým jménem Barbara Millicent Roberts, je světově nejznámější a nejprodávanější panenka, poprvé představená 9. března 1959. Po úspěchu filmu Barbie z minulého roku se zájem o panenky opět zvýšil. Vzhled Barbie se v průběhu let změnil. Trochu se zakřivila a vzdala se svého ikonického tvaru přesýpacích hodin, ale bez ohledu na její tvar nebo velikost se panenka Barbie udržela na vrcholu nejžádanějších panenek.

  • Nejvzácnější Barbie De Beers 40th Anniversary byla vyrobena v roce 1999, má šaty posázené 160 diamanty. Extravagantní panenka se prodala v exkluzivní aukci za neuvěřitelných 85 000 dolarů (asi 2 miliony korun).
  • Druhou nejcennější panenkou je brunetka Barbie Happy Holidays z roku 1997, která se v současnosti v aukci na eBay prodává za 3 799 dolarů (téměř 94 000 korun), jelikož na krabici panenky je chybně uvedena barva jejích očí.
  • Každá speciální limitovaná edice, vytvořená pro různé události nebo určité osoby, nyní stojí spoustu peněz. Pokud byste měli to štěstí a našli doma některou z těchto Barbie, v aukci za panenku můžete dostat i tisíc dolarů, tedy okolo 23 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Opravdový domeček pro barbíny existuje. Vejdete se do něj i vy. Co všechno je tam růžové?

Nintendo

Jediný videoherní systém v 80. letech byl Nintendo Entertainment System. Tehdy miliony dětí trávily hodiny ovládáním pixelovaného Maria, sbíráním mincí nebo střílením kachen při sledování animovaného psího chichotání. Dnes jsou grafika a technologie někde úplně jinde, ale na originálu je něco nostalgického.

Pokud najdete některou z původních her Super Mario Bros. pro Nintendo Entertainment System, můžete být až o stovky dolarů, tedy o desetitisíce korun bohatší. Například Super Nintendo Super Metroid System se prodalo za 5280 dolarů (přes 100 000 korun), zatímco Nintendo 64 s motivem Donkey Konga má hodnotu 2182 dolarů (asi 47 000 korun). Nejcennější konzolí je ale původní Nintendo 64, v aukcích se prodává za zhruba 120 tisíc korun.

  • Neotevřená kopie počítačové hry Super Mario Bros. NES od Nintenda z roku 1985 se prodala loni  za ohromujících 720 000 dolarů (asi 17 milionů korun). Jedná se o světový rekord v ceně hry zaplacené v aukci.

Želvy Ninja

Koncem minulého století se zrodil další fenomén - akční figurky komiksových postav. Tehdy byly nejpopulárnější Želvy Ninja. Kdo by je neznal? Leonardo, Donatello, Michelangelo a Rafael ovládají bojová umění a zachraňují celý svět. Vzhledem k tomu, že nejnovější celovečerní film byl uveden v minulém roce, jsou tyhle hračky znovu velmi populární. A tak původní figurky z devadesátek dnes mají vysokou hodnotu.

  • Průměrná cena původních a bezvadných figurek Želvy Ninja se může na aukcích vyšplhat až na stovky tisíc korun. A to rozhodně není špatné za jednu akční figurku!

Polly Pocket

Tyto malé panenky a jejich velikosti odpovídající domovy byly na konci 80. a začátku 90. let ceněným majetkem mnoha holčiček. Po roce 1998 se začaly vyrábět panenky o něco větší, ale pokud máte původní velikosti Polly Pockets vyrobené kdekoli v letech 1989 až 1998, máte štěstí! Sady v původním balení se prodaly i za 1000 dolarů, tedy 23 000 Kč. S tak vysokou cenovkou je možná čas navštívit své rodiče a prohrabat se některými z vašich starých dětských krabic na půdě.

Zdroje: blesk.czmilestoblog.com, Profimedia.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také