22. ledna 2023 13:00
redakce Prima LivingV lednu připravujeme výsadbu salátu do skleníku. Víte jak?
Máte-li na zahrádce skleník nebo fóliovník, už teď si můžete sami připravit sadbu salátu. Již počátkem ledna se vysévají saláty pro předpěstování sadby pro rychlení, které budete vysazovat do fóliovníku nebo skleníku. Musíte počítat s tím, že lednový výsev budete dopěstovávat až 12 týdnů.
Osivo vysévejte do vlhkých výsevních substrátů přibližně 2 semena na cm2, hloubka 0,5–1 cm. Přepichujte do kvalitní, pokud možno semisterilní zeminy s nižším obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 10 až 30 cm2. Pokud máte možnost v domácích podmínkách regulovat teplotu alespoň vhodným umístěním, vytvořte rostlinkám optimální teploty pro pěstování: od výsevu do vzejití 14 až 16 °C v noci, přes den 20 až 21 °C, pokud je slunečno i 22 °C. Po vzejití a přepichování 6 až 8 °C v noci a přes den 16 až 21 °C.
Sortiment je široký, každý si může vybrat podle své obliby barvy od žlutozelené po matně zelenou a podle bublinatosti hladký nebo bublinatý list. Odrůd pro pěstování je široká škála, vybrat si můžete například odrůdu Safír, což je salát určený do tvrdších pěstebních podmínek, nevytápěných fóliových krytů. Má velké hlávky se světle zelenými a mírně bublinatými listy. Druhou, vysoce adaptabilní odrůdou vhodnou pro jarní rychlení v studených rychlírnách je nová odrůda Neferin. Tato odrůda nahrazuje starší oblíbený Nefrit. Listy má středně bublinaté, středně zelené barvy bez antokyanu. Hlávka je středně velká, kruhovitého tvaru, středně překrytá, středně hustá až hustá. Je rezistentní k plísni salátové (Bremia lactucae), také odolnost proti spále okrajů listů a plísni salátové je na vynikající úrovni.
Případně máte k výběru celou řadu dalších odrůd salátu k rychlení jako raný salát Brilant se středně velkou, světle zelenou hlávkou a jemně bublinatými, silnějšími listy, velmi raný Bremex s pevnějšími a lépe uzavřenými hlávkami a vyšší odolností k vybíhání, raný Citrin s hladkými, matně zelenými listy nebo poloraný Cézaros s hladkými středně zelenými listy.
Zdroj: Marta Pawlicová, autorský článek