Čerstvý hlávkový salát z vlastní zahrady? Jednoduchý návod, jak na to

Vypěstujte si křupavý hlávkový salát na zahradě. Připravili jsme snadný návod pro začátečníky i zkušené zahradníky. Zjistěte, kdy hlávkový salát zasít, zasadit a jak se o něj starat.

Rozhodli jste se, že letos budete na zahradě pěstovat vlastní hlávkový salát? Můžete buď semena vysít přímo na záhon, nebo ze semen vypěstovat sazenice a ty pak vysadit na záhon, nebo si koupit už hotovou sadbu. Samozřejmě možná je kombinace všech tří postupů, to už je jen na vás. S výsevem semen na předpěstování můžete začít 8 až 12 týdnů před termínem výsadby, s přímým výsevem na záhon zhruba v březnu.

INSPIRUJTE SE: Březen v zahradě: Probuďte rostliny k životu! Ostříhejte stromy, vysejte semena

Hlávkový salát (locika setá neboli locika salátová Lactuca sativa) patří k nejstarší a nejpěstovanější listové zelenině. Jako mnoho jiných zelenin se k nám dostal ze Středomoří. Hlávkový salát obsahuje mj. bílkoviny, vlákninu, vápník, železo, hořčík, draslík,  kyselinu listovou, vitaminy C, E a K. Mezi jeho zásadní zdravotní benefity patří snižování hladiny cholesterolu, působí jako mírné sedativum a v neposlední řadě funguje jako prevence problémů s pamětí.

Základní informace o semenu

Na sáčku se semeny najdeme základní informace o tom, jestli jdou saláty pěstovat z přímého výsevu nebo ze sadby a tudíž potřebují předpěstovat, najdeme na sáčku se semeny. U většiny ale funguje obojí. Kupujeme vždy čerstvé osivo, neboť semena salátů rychle stárnou a ztrácí klíčivost. Výsev jemných semen usnadní osiva na pásce nebo namíchání semínek s hrubým suchým pískem.

Předpěstování sadby hlávkového salátu

  • Semena hlávkového salátu vyséváme 8 až 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby. Platí, že čím je kratší den, tím delší je doba předpěstování.
  • Semena vyséváme mělce do vlhkého sterilního výsevního substrátu přibližně 2 semena na 1 cm², hloubka 0,5 až 1 cm. Sejeme je do výsevních misek, truhlíků nebo přímo do sadbovačů.
  • Semena pravidelně rosíme rozprašovačem, abychom je nevyplavili. Výsevní misku můžeme překrýt sklem, fólií nebo použít speciální domácí skleníček. Často větráme!
  • Po vzejití semen nesmí teplota v noci klesnout pod 8 °C, přes den nesmí překročit 22 °C.
  • Pokud vyséváme do truhlíků a misek, tak salát ve stadiu tvorby pravých listů pikýrujeme do sponu 4 x 4 cm anebo do sadbovačů či rašelinových květináčků. Přepichujeme do substrátu s nižším obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 10 až 30 cm². Teploty ve dne udržujeme v rozmezí 16–20 °C, v noci 4–6 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkuste pěstovat i rajčata hnědá, beefsteaková či jahodová. Je čas začít s výsevem semen

Výsev semen hlávkového salátu přímo na záhon

  • V teplých oblastech můžete začít s výsevem hlávkového salátu na venkovní stanoviště již v březnu a pak můžeme postupně vysévat až do podzimu.
  • Při výsevu přímo na záhon vyséváme semena mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny po vzejití vyjednotíme. Na jaře se využívá netkaná textilie na přikrytí rostlin, protože se pod ní utváří příznivé mikroklima pro rychlé vzcházení a růst rostlin.
  • Saláty je dobré vysévat spolu s koprem, tymiánem nebo semeny cibule.
  • Salátu to svědčí vedle mrkve, výhodné je společenství na záhonu vedle pnoucích fazolí nebo okurek pěstovaných tzv. vertiko systémem.

Výsadba a pěstování hlávkového salátu

  • Předpěstované sazeničky vysazujeme při 4–6 pravých listech mělce na záhon tak, abychom nezahrnuli srdéčko rostliny. Podle velikosti hlávek vybraných odrůd vysazujeme sazeničky do sponů 25 x 25 (rychlené a jarní) až 35 x 35 (velkohlávkové ledové) cm.  Mělká výsadba je důležitá! Hlávkový salát musí rychle růst, aby byl jemný a chutný.
  • Vysazené předpěstované sazenice salátu překryjeme netkanou textilií. Chráníme je tak proti jarním přízemním mrazíkům a zároveň udržujeme potřebnou vlhkost a bráníme prorůstání plevelů.
  • Salát hlávkový vyžaduje kvalitní, dostatečně vzdušnou a propustnou půdu v druhé trati. Je náročný na zásobování živinami. Raději má slunce než stín.
  • Saláty často sázíme spolu s pórkem a celerem, vedle mrkve s koprem, vedle cibule nebo hrášku. Saláty mohou tvořit okraj záhonu s fazolemi nebo okurakmi.
  • Po výsadbě až do tvorby hlávek zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme, aby ke kořenům mohl vzduch. Hlávky musí co nejrychleji oschnout, včetně pěstební zeminy, a proto zaléváme zásadně ráno. Během tvorby hlávek zaléváme vydatně, ale opatrně v delších časových intervalech, aby hlávky nepodhnívaly a nebyly napadeny plísní salátovou.
  • Doba od vysazení do sklizně je v průměru 3 měsíce.

Salát je nutné chránit před slimáky

Saláty bývají oblíbenou pochoutkou slimáků a plzáků, proto (kromě různých pastí a jiné ochrany - pomohou například jedlá soda, lógr, vaječné skořápky, ocet) pěstujeme v blízkosti hlávkového  salátu tymián, lichořeřišnici, kopr, šalvěj, měsíček, kostival, petrželku nebo pažitku. Tyhle aromatické bylinky odrazují slimáky od hostiny.

  • Mladé rostliny se vyplatí chránit rovněž jakýmsi límcem z plastové láhve od balené vody. Uřízněme pruh, na širší horní straně vystříháme zoubky, dolní stranu necháme rovnou. Hotový límec „zasadíme“ okolo sazeničky.

Nepřítel hlávkového salátu: plíseň salátová

Častou chorobou salátů je plíseň salátová (Bremia lactucae). „Projevuje se světlezelenými až žlutozelenými skvrnami zejména na starších listech. Skvrny se postupně zvětšují, splývají a zasychají. Na spodní straně skvrn je zřejmý bělavý poprašek. Napadené listy většinou hynou a opadávají. Choroba na rostlinách často pokračuje i po jejich sklizni. Napadené mladé rostliny mohou uhynout," vysvětluje šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.

  • Chorobu podporuje vysoká vzdušná vlhkost (nad 90 %), ovlhčení listů (deštivé počasí, nevhodná zálivka) a teploty mezi 15 a 20°C. Suché a slunečné počasí s nočními teplotami nad 15 °C průběh infekce zastavuje.

Odrůdy hlávkového salátu pro jarní pěstování

„Při pěstování hlávkového salátu je dobré si správně vybrat vhodnou odrůdu," říká Jan Prášil. Pro jarní pěstování jsou vhodné například:

  • Raná odrůda Deon tvoří středně velké, světle zelené hlávky, listy jsou hladké, světle zelené. Roste rychle, odrůda je vhodná i pro pěstování pod textilií.
  • Salát hlávkový Červánek je první česká červenohlávková odrůda raného polního salátu určená pro jarní i podzimní pěstování, vytváří pevné těžké hlávky střední velikosti.
  • Jarní odrůda hlávkového salátu Major vyniká odolností k vybíhání a výraznou rezistencí k plísni salátové. Má menší manžetu a snáší hustší spon. Je vhodná pro pěstování pod porofólií nebo netkanou textilií.
  • Salát hlávkový Dětenická atrakce je odrůda určená pro polní pěstování z přímých výsevů. Hlávka je kulovitá, pevná a velmi dobře uzavřená, světle zelená, při dozrávání až bělavá. Je středně odolná proti vybíhání do květu a chorobám, je vhodná pro postupnou sklizeň. Přímý výsev od začátku března do konce července.
  • Poloraný salát Merkurion s velkou hlávkou (350–380 g) má listy tuhé, hráškově zelené, dobře snáší chlad i vysoké teploty. Pyšní se perfektním zdravotním stavem, je resistentní k plísni salátové i virové mozaice salátu.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová), Moderní zahrada (Vladimír Mölzer)


Přečtěte si také