12. září 2016 05:33
Jana BrassZelenina pro zdraví a krásu aneb vaříme z červené řepy
Červená řepa je skvělou ingrediencí na přípravu polévek, hlavních jídel i dezertů.
Právem ji řadíme mezi superpotraviny. Je plná vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, má léčivé účinky a přitom je dostupná, levná a hodí se k vaření, pečení, nakládání a dobrá je i syrová. Je úžasným prostředkem k udržení pružné pokožky, pevných nehtů a silných vlasů, její konzumací přispíváme k dobrému stavu kostí, cév, zlepšujeme činnost jater a trávení. Je skvělým přírodním lékem při chudokrevnosti, nadváze a oslabeném imunitním systému. Určitě neprohloupíme, když tuto podzimní a zimní zeleninu budeme zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Tady je několik tipů na její jednoduchou přípravu:
Vegetariánský boršč s červenou řepou; foto: Thinkstock
Vegetariánský boršč s červenou řepou
Budeme potřebovat: 3 menší bulvy červené řepy, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 2 brambory, 1 cibuli, kelímek kysané smetany, olivový olej, 1 bobkový list, lžičku cukru, sůl, pepř a ocet na dochucení
Postup: Cibuli nakrájenou na kostičky restujeme na olivovém oleji, přidáme na malé kousky nakrájený řapíkatý celer a nahrubo nastrouhanou řepu a mrkev. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř, bobkový list a vaříme asi 45 minut. Nakonec použijeme část smetany a dochutíme cukrem a octem. Zbytek smetany přidáme do polévky přímo na talíři.
Hodí se k vaření, pečení, nakládání a dobrá je i syrová; foto: Thinkstock
Bulgur s červenou řepou a kozím sýrem
Budeme potřebovat: 1 cibuli, 3 menší bulvy červené řepy, hrnek bulguru, olej, sůl, pepř, svazek kopru, čerstvý kozí sýr
Postup: Řepu uvaříme doměkka, oloupeme a nakrájíme na malé úhledné kostičky. Na oleji osmahneme pokrájenou cibulku, přidáme řepu, bulgur, 2 hrnky zeleninového vývaru, sůl a pepř dle chuti. Vaříme pod pokličkou několik minut, tak dlouho, dokud bulgur nezměkne a neabsorbuje všechen vývar. Po odstavení z plotny přidáme nasekaný kopr. Na talíři porce posypeme rozdrobeným sýrem.
Chipsy z červené řepy; foto: Thinkstock
Chipsy z červené řepy
Budeme potřebovat: červenou řepu, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky, v misce je zakápneme olivovým olejem, promícháme a vyskládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Ideálně do té doby, než řepa změkne a na krajích se začne vysušovat. Přesypeme do mísy s papírovou utěrkou, dokořeníme dle chuti a necháme stydnout. Ideální jako zdravé mlsání místo brambůrků.
Svačina plná vitamínů; foto: Thinkstock
Smoothie z červené řepy
Budeme potřebovat: 1 bulvu oloupané červené řepy, 1 oškrábanou mrkev, 0,5 l jablečné šťávy, trochu citronové šťávy, lžičku chia semínek a čerstvou mátu.
Postup: Všechny suroviny dáme do mixéru, řepu a mrkev nejdřív pokrájíme. Rozmixujeme a podáváme jako zdravou svačinku. Podle chuti můžeme přisladit medem.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: