31. července 2014 06:00
Markéta ZídkováJe meloun ovoce, nebo zelenina? A jak vybrat v obchodě ten správný?
I když se vodní meloun vždycky automaticky považoval za ovoce, jde o druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. Název pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Z botanického hlediska je meloun bobule
Vodní melouny se údajně poprvé urodily v africké poušti Kalahari. K první zaznamenané sklizni melounů došlo před téměř 5000 lety v Egyptě – svědčí o ní hieroglyfy na zdech starověkých budov. Vodní melouny se často dávaly do královských hrobek, aby králové měli v posmrtném životě co jíst. Z Egypta se melouny dostaly prostřednictvím obchodních lodí do zemí u Středozemního moře. V 10. století si tato šťavnatá zelenina našla cestu do Číny, která dnes představuje největšího pěstitele vodních melounů na světě. Ve 13. století se díky Maurům melouny rozšířily po celé Evropě
U nás se nejčastěji setkáváme se dvěma druhy melounů - vodním a cukrovým. Oblíbenější vodní je velký a kulatý s tlustou slupkou, uvnitř červená dužnina a tmavá černá jadérka, obsahuje až 93 vody. Zdroj: SEMO
Meloun vodní versus cukrový
U nás se nejčastěji setkáváme se dvěma druhy melounů - vodním a cukrovým. Oblíbenější vodní je velký a kulatý s tlustou slupkou, uvnitř červená dužnina a tmavá černá jadérka, obsahuje až 93% vody.
Cukrový má menší oválný tvar, tuhou žlutou slupku, uvnitř lehce nazelenalou dužninu, obsahuje 6 až 8% cukru.
Pěstování melounů
Ještě před pár lety bylo pěstování melounů na českých zahrádkách problémem. Šlechtitelé se však snažili a snaží vyšlechtit takové odrůdy, které rostou rychle a vyžadují méně než 75 dnů na to, aby plody správně dozrály a byly opravdu chutné a báječně šťavnaté.
Mít dnes na zahrádce vlastní melouny není nic nemožného. Můžeme je pěstovat z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic, nejlépe na nastlané černé fólii. Meloun cukrový i vodní potřebují pro svůj růst především dlouhé teplé období, a proto je v chladných oblastech pěstujeme raději ve skleníku. Rostliny vyžadují hlubokou, dobře propustnou půdu bohatou na živiny a humus. Nejvhodnější je hlinitá nebo hlinitopísčitá půda s možností zavlažování.
Vodní meloun GRANAT F1
Na českém trhu je to první triploidní meloun, který netvoří semena. Má pevnou, jasně červenou a velice sladkou dužninu. Plody jsou oválné se zelenou, pruhovanou slupkou. V optimálních podmínkách dorůstají do hmotnosti 5 až 7 kg. Dužnina má vysoký obsah cukru až 12%. Melouny mají tuhou slupku a lze je skladovat i 2 až 3 měsíce, při teplotě 5˚C a relativní vzdušní vlhkosti 85 až 90%. Plody ovšem po celou dobu skladování zrají. Svoji chuť si ponechají 2 až 3 týdny, poté se chuťové vlastnosti pomalu mění.
Cukrový meloun
SOLARTAN je středně raná, úrodná odrůda vhodná pro polní pěstování i pro rychlení. Plod je kulovitý, bez žebrování. Kůra je žlutohnědá, tenká, na povrchu hustě síťovaná. Dužnina je světle zelená, šťavnatá, vláknitá, aromatická a sladká. Průměrná hmotnost plodu je 1 kg.
ANANAS má vegetační dobu až 100 dní. Plody jsou vejčitého tvaru o hmotnosti 1,5 až 2,5 kg. Mají oranžovou slupku s jemným síťováním a bílou sladkou dužninou. Meloun je vhodný pro volné pěstování na zahrádkách i pro rychlení.
Cukrový meloun má menší oválný tvar, tuhou žlutou slupku, uvnitř lehce nazelenalou dužninu, obsahuje 6 až 8 cukru. Zdroj: SEMO
Jak vybrat správný meloun
Jedno italské přísloví říká, že do lidí a do melounů nevidíš. Kupovat celý meloun je tudíž tak trošku sázka do loterie. Existuje řada tipů, jak trefit zrovna ten správný, nedá se na ně však spolehnout stoprocentně. U cukrových melounů je otázka výběru snazší, zralost lze přesněji odhadnout. Mají totiž propustnější slupku a jejich typická sladká vůně sama o sobě prozrazuje, že v ruce držíte zralý kousek.
- Zákazník by se měl při výběru spolehnout na svůj sluch a hmat.
- Zkušení milovníci vodního melounu tvrdí, že když se meloun poklepe a vydává zvonivý zvuk, znamená to, že je už zralý.
- Jiní doporučují vzít meloun do dlaní a stlačit ho. Je zralý, pokud vydává vrzavý nebo praskavý zvuk.
- Ať je to jak chce, jisté je jedno – pokud nechcete koupit zajíce v pytli, sáhněte v obchodě po rozkrojeném melounu. I tady je však jedno riziko – pokud ho nesníte brzy, může začít kvasit.
autorský text ing. Marta Pawlicová