Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

7 nejčastějších otázek ke klíčení. Možná si je kladete i vy

Rozhodli jste se konečně obohatit jídelníček o klíčky, a i když jste měli ze začátku pocit, že na tom není nic těžkého, nakonec přece jen trochu váháte? Pokusíme se na některé vaše otázky odpovědět.
Vydáno: 02.05.2016
Je lepší pro klíčky světlo, nebo tma?

Klíčit můžeme kdykoliv, ale jaro je nejvhodnějším obdobím, protože tělo i mysl jsou po zimě unavené a čekají na přísun nové energie. A tu zaručeně dodají právě klíčky – semínka, která probudíme a nastartujeme tak, že v nich přímo lavinovitě vzroste množství vitamínů, minerálů a enzymů. Je to jednoduché, levné a zdravé, tak proč to nezkusit? Těm, kteří s klíčením teprve začínají, není často úplně jasné, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná nebo třeba za jakých podmínek je klíčení nejlepší. Přinášíme odpovědi na časté dotazy k domácímu pěstování vitamínů, možná v nich najdete to, co potřebujete vědět a pustíte se do něj.

Musím mít ke klíčení speciální misky?

Na našem trhu je k dispozici řada nakličovacích zařízení, ta nejjednodušší pořídíte už za 200 korun. Je ale několik způsobů, jak získat klíčky i bez nich. Můžete si vzpomenout na školní léta a klíčení na vatě, případně podle řady doporučení na internetu zkusit zavařovačky nebo PET lahve.V každém případě ale semínka nejdřív na několik hodin namočte a potom se postarejte o to, aby nezaschla nebo naopak nezačala plesnivět. Důležitá je čistota a dostatečná cirkulace vody a vzduchu. Ideální je minimálně třikrát denně semínka proplachovat a měnit vodu z misky.

Klíčení není žádná věda
Klíčení není žádná věda
Thinkstock

Za jakých podmínek klíčit. Je lepší tma nebo světlo?

Klíčení může probíhat při normální pokojové teplotě a na denním světle, určitě ale ne na místě, kam přímo svítí slunce. Tma není pro úspěšné klíčení nezbytností, některé klíčky, například ty mungové, můžete ale nechat první tři dny ve tmě a teprve potom je přemístit na světlo, při dodržení tohoto postupu budou křehčí.

Jaká semínka jsou pro začátek nejvhodnější?

Klíčení není žádná věda, s problémem, čím začít, si opravdu hlavu lámat nemusíte. Doporučujeme vyzkoušejte například mungo či adzuki fazolky, zelenou čočku, cizrnu a z obilovin třeba žito nebo oves. Případně můžete koupit směs připravenou speciálně pro klíčení, například s vojtěškou, hořčicí a pískavicí. Velice rychlé a jednoduché je klíčení loupané slunečnice – tu budete určitě umlsávat postupně hned po jejím namočení, klíčí velice rychle, je slaďoučká a výborná například do ranního jogurtu.

Článek

Co do nakličovací misky nepatří?

Ke klíčení určitě nepoužívejte semena zahrádkářská, ta bývají chemicky ošetřena a nehodí se ani velké druhy fazolí, které by vám mohly způsobit zažívací problémy a navíc by vám asi ani nechutnaly. Jinak doporučujeme experimentovat, uvidíte sami, kde budete úspěšní a co vám bude vyhovovat. Pokud budete chtít vyzkoušet červenou čočku, kupte neloupanou. Neúspěšní budete pravděpodobně s chia semínky, které kolem sebe hned po namočení vytvoří gelový obal.

Mohou se klíčky tepelně upravovat?

S klíčky je to stejné, jako s běžnou zeleninou, i z ní se tepelnou úpravou řada cenných látek vytrácí. Tepelná úprava je samozřejmě možná, ale ideální je její délku zkrátit na minimum, odborníci na výživu doporučují klíčky blanšírovat, tedy krátce spařit a potom rychle ochladit. Někdy je ale tepelná úprava ku prospěchu, například u cizrny, která je syrová tužší, bude chutnější, když ji před konzumací krátce opražíte.

Limetkovo - kokosové nanuky

Báječné nanuky z kokosového mléka a limetek. Hotové za pět minut

Jak mohu klíčky využít v kuchyni?

Možností, jak klíčky konzumovat, je celá řada. Syrové jsou vynikající do salátů, na chléb s máslem nebo do pomazánek, dipů či jako posyp už hotového pokrmu – polévky nebo třeba rizota. Sladké klíčky slunečnice jsou výborné do snídaňových kaší nebo jogurtu. A klíčky obilovin se přidávají dokonce do těsta při pečení domácích chlebů, klíčky luštěnin jsou zase výbornou ingrediencí do karbanátků.

Musím klíčky ihned zkonzumovat, nebo je možné je skladovat?

Klíčky nejsou vhodné k dlouhému skladování. Pokud je nezkonzumujete ihned, nechte je po propláchnutí co nejdéle osychat a teprve potom je dejte v plastové krabičce do lednice, maximálně ale na tři dny. Před konzumací klíčky znovu pořádně propláchněte.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Cesta do budoucnosti

Pusťte se do klíčení! Takhle vypadá moderní továrna na zdraví za pár korun

Nepostradatelná majoránka

Majoránka je nenápadná bylinka s exotickým původem

Jde to i bez chemie

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice

Reklama
Článek je zařazen v: kuchyně, vitamíny, klíčky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama