Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Co s nadúrodou květáku? Zkuste květákovou rýži

Květáková rýže je skvělá letní příloha.
Vydáno: 16.08.2016
Květáková rýže

Stejně jako v módě nebo v designu obkladaček, tak i v zelenině panují módní trendy. Momentálně je na výslunní květák, takže pokud máte na zahrádce velkou úrodu, vězte, že jdete s dobou. Ať už květák pěstujete, nebo kupujete, je to skvělá zelenina, která by neměla chybět na vašem stole. Nejenom proto, že je chutný, ale má i skvělé vlastnosti: možná vás překvapí, že i květák má vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové, draslíku, vlákniny. Skvělý je i proto, že je to dietní potravina, 100 g květáku má jen 142 KJ (30 kcal). Květák by v omezené míře měly jíst jen osoby trpící dnou, protože obsahuje vyšší množství kyseliny močové, tedy ve 100 g květáku je jí 24 mg. Pokud se vás tato nemoc králů netýká, což je pravděpodobné, protože se vyskytuje dosti vzácně, pak si květák dopřávejte ve všech možných úpravách – a obalovaný květák a mozeček jsou jen těmi nejzákladnějšími variantami, jak si květák připravit. Co třeba zkusit květákovou rýži?

Květák nemá rád teplo
Květák nemá rád teplo
Thinkstock

Květáková rýže

Je to skvělá příloha, která vzhledem připomíná kuskus, ale samozřejmě chutná úplně jinak. Bezvadné na ní je, že nejen dobře chutná, ale má minimum kalorií: zatímco 100 g kuskusu má 725 kJ, rýže 814 kJ, květáková rýže před přípravou jen 142 kJ.

Postup:

Květák umyjeme, rozdělíme na větší růžičky a buďto dáme do mixéru, který ho cca za 30 sec rozseká na drobné kousky připomínající kuskus, nebo si drobné kousky vytvoříme ručně. Buďto květák nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na struhadle.

Květákou rýži můžeme uvařit v horké vodě (několik minut), upéct v troubě na 200 °C (pečeme cca 12 minut) nebo orestovat na oleji (cca 5 minut).

Na sádle
Nejchutnější, ale i nejpracnější bude, když orestujete cibulku na sádle, přidáte květákovou rýži, necháte cca 1–2 minuty restovat, podlijete vývarem a necháte 10–15 minut dusit. Dochutíte solí a pepřem.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

tále se vyplatí vysévat salát, především pak polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíků

Zelenina, kterou právě teď můžete vysít. A ještě tento podzim budete sklízet

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Reklama
Článek je zařazen v: květáková rýže, nadúroda květáku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama