16. srpna 2016 05:28
Markéta ZídkováCo s nadúrodou květáku? Zkuste květákovou rýži
Květáková rýže je skvělá letní příloha.
Stejně jako v módě nebo v designu obkladaček, tak i v zelenině panují módní trendy. Momentálně je na výslunní květák, takže pokud máte na zahrádce velkou úrodu, vězte, že jdete s dobou. Ať už květák pěstujete, nebo kupujete, je to skvělá zelenina, která by neměla chybět na vašem stole. Nejenom proto, že je chutný, ale má i skvělé vlastnosti: možná vás překvapí, že i květák má vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové, draslíku, vlákniny. Skvělý je i proto, že je to dietní potravina, 100 g květáku má jen 142 KJ (30 kcal). Květák by v omezené míře měly jíst jen osoby trpící dnou, protože obsahuje vyšší množství kyseliny močové, tedy ve 100 g květáku je jí 24 mg. Pokud se vás tato nemoc králů netýká, což je pravděpodobné, protože se vyskytuje dosti vzácně, pak si květák dopřávejte ve všech možných úpravách – a obalovaný květák a mozeček jsou jen těmi nejzákladnějšími variantami, jak si květák připravit. Co třeba zkusit květákovou rýži?
Květáková rýže
Je to skvělá příloha, která vzhledem připomíná kuskus, ale samozřejmě chutná úplně jinak. Bezvadné na ní je, že nejen dobře chutná, ale má minimum kalorií: zatímco 100 g kuskusu má 725 kJ, rýže 814 kJ, květáková rýže před přípravou jen 142 kJ.
Postup:
Květák umyjeme, rozdělíme na větší růžičky a buďto dáme do mixéru, který ho cca za 30 sec rozseká na drobné kousky připomínající kuskus, nebo si drobné kousky vytvoříme ručně. Buďto květák nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na struhadle.
Květákou rýži můžeme uvařit v horké vodě (několik minut), upéct v troubě na 200 °C (pečeme cca 12 minut) nebo orestovat na oleji (cca 5 minut).
Na sádleNejchutnější, ale i nejpracnější bude, když orestujete cibulku na sádle, přidáte květákovou rýži, necháte cca 1–2 minuty restovat, podlijete vývarem a necháte 10–15 minut dusit. Dochutíte solí a pepřem.
(web)
Mohlo by vás zajímat: