Zahrada

1. ledna 2017 04:55

Markéta Zídková

Dejte si čočku! Je skvělá při hubnutí i na nervy. Co ji zkusit místo jíšky?

Čočka je zázrak!

Také patříte k těm, kteří věří, že se vás budou díky čočce na novoročním talíři zaručeně držet peníze? Pak ale vězte, že když po této luštěnině sáhnete i v jiné dny, přinese vám také zdraví a navíc pomůže třeba při hubnutí.

Čočka je úžasný zdroj zdraví prospěšných látek, navíc je výborným pomocníkem při odtučňovacích kúrách, takže je určitě škoda konzumovat ji jenom na Nový rok. Navíc je spousta možností na její úpravu a využití – čočka na kyselo s uzeným a čočková polévka jsou sice klasické a ověřené recepty, ale věděli jste, že červenou čočku můžete použít při přípravě salátu, pomazánky nebo například vždy, když budete potřebovat zahustit polévku?

Pro vegetariány i tlouštíky

Pokud se pro čočku vydáte do supermarketu, určitě přinesete loupanou zelenou, kterou znáte už od dětství, a drobnější loupanou červenou, která si získává stále větší popularitu díky bleskové přípravě – není nutné ji máčet a uvařená je během 15 minut. V prodejnách se zdravou výživou kromě toho můžete sehnat například ještě čočku tmavozelenou, která si více než jiné druhy čočky po uvaření zachovává tvar a navíc je výborná ke klíčení. Čočka je díky vysokému obsahu bílkovin dobrou volbou pro vegetariány, vedle toho je bohatá na vlákninu, takže se po ní budete dlouho cítit nasycení. Působí proti zácpě a protože reguluje hladinu cukru v krvi, je vhodná pro diabetiky. Obsahuje vápník, draslík, hořčík, fosfor, beta-karoteny a vitamíny skupiny B. Významné je množství železa, díky němuž by na čočku určitě neměli zapomínat lidé trpící chudokrevností. Naopak opatrně by ji měli konzumovat lidé se špatným zažíváním a pacienti trpící dnou.

Čočka místo jíšky?

Důvodů proč čočku pravidelně a často zařazovat do jídelníčku, je opravdu mnoho, kromě těch, které už jsme uvedli, je také dobré vědět, že posiluje nervy, zahání únavu a zvyšuje výkonnost. To vše díky tomu, že obsahuje i zinek. Jeden ze způsobů, jak se naučit po čočce sahat pravidelně, je začít ji (konkrétně tu červenou) používat místo hladké mouky k zahušťování zeleninových polévek. Je to úplně jednoduché – hrst proprané čočky přisypte do polévky zhruba 10 minut před jejím dovařením. Červená čočka výborně doplňuje dýňovou polévku, rozmixovaná s česnekem a zeleninovým vývarem a doplněná parmazánem je perfektní jako omáčka na těstoviny. Zelená čočka a mrkev jsou dvě hlavní ingredience vynikající hutné polévky, která zahřeje v zimních měsících. Uvařená červená čočka je stále oblíbenějším základem pomazánek a salátů. Pokud jste to zatím nevyzkoušeli, doporučujeme například následující recept.

Salát z červené čočky a listového salátu

Budete potřebovat: 400 g červené čočky 300 g mixu salátů (čekanka, ledový a římský salát, mrkev) 1 citron 4 lžíce olivového oleje 1 lžíce medu 1 lžíce dijonské hořčice sůl pepř petržel

Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trochu šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.

Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.

Recept: Jana Vašáková: Od pondělí do pátku. Rychlé večeře do 30 minut

(bras)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také