reklama

Domácí medvídci jsou nejzdravější na světě: bez přidaného cukru, aditiv a kalorií

zidkovm
19. června 2015
Jsou prázdniny – co si takhle s dětmi vyrobit zásobu sladkého?
reklama

Větší děti už to zvládnou samy, s těmi menšími si můžete domácí gumové medvídky vyrobit společně. Skvělý program na letní odpoledne. A děti vás budou milovat, protože těchto medvídků se mohou klidně nacpat, co hrdlo ráčí.

Domácí medvídci jsou zdravou bombou: Díky tomu, že jsou z čerstvého ovoce, obsahují řadu vitamínů a minerálů, jen vitamín C se znehodnotí při vaření. Želatina je zase skvělá pro klouby. Naopak v nich chybí vymoženosti moderního potravinářského průmyslu, jako jsou umělá barviva, aromata a sladidla, glukózový sirup, kyselina mléčná, oleje.

Vyrobit si můžete gumové medvídky banánové, třešňové, jahodové, s chutěmi můžete experimentovat.

Základ je vždy stejný:

• pomerančová šťává (může být i citronová nebo grapefruitová)

• cca 660 ml ovoce

• 75 ml čisté práškové želatiny, můžete použít i agar

• 1 lžíce medu, pokud nechcete sladit, použijte stévii nebo lípii sladkou zvanou aztécký cukr

Jediné, co se mění, je poměr pomerančové šťávy a dalšího ovoce, tady máte tři recepty, pokud použijete jiný druh ovoce, vyzkoušejte si ideální poměr ovoce.

Tady uvádíme následující recepty:

Medvídci z jahod s pomeranči

Budete potřebovat

• 230 ml pomerančové šťávy• 660 ml nasekaných jahod• 75 ml čisté práškové želatiny, můžete použít i agar• 1 lžíce medu, pokud nechcete sladit, použijte stévii nebo lípii sladkou zvanou aztécký cukr• vykrajovátko ve tvaru medívka, pokud nemáte, tak stačí nůž

Z receptu budete mít 18 porcí, každá porce se skládá z 20 medvídků

Podívejte se, co svým potomkům naservírujete:

Nutriční hodnoty jedné porce:

• 14 kalorií• 0 g tuku• 2 g sacharidů• 0.5 g vlákniny• 1.5 g cukru• 2 g proteinu

Postup:

• Vymačkejte šťávu z pomeranče• Nasekejte jahody, přidejte je do šťávy z pomeranče a povařte na mírném ohni, dokud zcela nezměknou• Sundejte ze sporáku, nechte mírně vychladnout, přidejte sladidlo a rozmixujeme dohladka• Nechte 5–7 minut chladnout, pak přidejte želatinu a směs opět rozmixujte zcela dohladka• Vzniklou směs vylijte na plech vyložený alobalem a dejte na hodinu do lednice• Počkejte, až je hmota studená a pevná, pak začněte vykrajovat medvídky. Můžete použít jiné vykrajovátko nebo hmotu jen nakrájet na kostky jako bonbony.

Medvídci z borůvek

Jahody můžete nahradit borůvkami a získat tak borůvkové medvídky, které budou nepatrně sladší a kaloričtější (22 kalorií na porci). Z dávky získáte 20 porcí o 15 medvídcích).

Banánové medvídky

Recept je podobný, ale ať se nemusíte vracet na začátek, tak je tu vše komplet:

Budete potřebovat

• 125 ml pomerančové šťávy• 2 velké banány• 75 ml čisté práškové želatiny, můžete použít i agar• 1 lžíce medu, pokud nechcete sladit, použijte stévii nebo lípii sladkou zvanou aztécký cukr• vykrajovátko ve tvaru medívka, pokud nemáte, tak stačí nůž

Z receptu budete mít 8 porcí. Každá porce se skládá z 20 medvídků, její kalorická hodnota je 21 kalorií.

Postup je nepatrně jiný, pozor! Nejprve rozmixujte banán se šťávou z pomeranče. Poté pokračujte stejně.

Gumoví medvídci se hodí i jako skvělý dárek. Vezměte malé pytlíčky, naplňte je medvídky, zavažte hezkou mašličku a máte originální minidárečky třeba na školní besídku pro spolužáky.

Zdroj: simplytaralynn.com

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: gumoví medvídci
reklama