11. dubna 2021 16:30
Markéta ZídkováSladíte, ale zároveň chcete zhubnout? Zkuste cukr Aztéků
Nenápadnou rostlinku s nafialovělými listy a bílými kvítky vypěstujete doma. Není náročná, jen nesnese mrazy. Je až tisíckrát sladší než klasický cukr a navíc je vhodná pro diabetiky i ty, kteří chtějí omezit množství cukru v potravě. Lipii neboli aztécký cukr či cukr Aztéků můžete použít na slazení čaje a kávy, ale hodí se i do pečení. Podívejte se, jak slaďoučkou rostlinu pěstovat
Nedokážete se vzdát čaje s několika kostkami cukru a přitom je vám jasné, že právě tady byste měli začít, jinak brzy nedopnete knoflík u kalhot? Cukr můžete nahradit lístečkem Lippia dulcis. Je to dekorativní květina, o kterou zvládne pečovat i zahradnický začátečník.
Nula kalorií
Rostlina Lippia dulcis, česky zvaná aztécký cukr nebo také lípie sladká, patří mezí přírodní náhradní sladidla stejně jako například u nás daleko populárnější stévie. Obsahuje látku hernandulcin, díky níž je její sladkost tisíckrát vyšší než u běžného rafinovaného cukru. Lippia může být alternativou pro diabetiky a vzhledem k tomu, že je nekalorická, také pro všechny, kteří se snaží omezit denní přísun kalorií. Pochází z oblastí střední Ameriky a Karibiku, kde ji už generace místních obyvatel používají jako sladidlo a zároveň jako lék při onemocnění dýchacích cest.
aztécký cukr Zdroj: istock.com
Jak pěstovat aztécký cukr
Aztécký cukr dorůstá do výšky pouhých 25 centimetrů, zato ale vytváří mohutné, až metrové převisy. Jeho lístečky vzhledem i vůní tak trochu připomínají mátu a od jara do podzimu jej zdobí květenství drobných bílých kvítků. Na rozdíl od stévie je jeho pěstování v domácích podmínkách docela jednoduché, nemá totiž žádné zvláštní nároky na teplotu kromě toho, že nesnáší mrazy. Aztécký cukr můžete pěstovat celoročně v bytě, v létě se mu bude dařit i v truhlíku na balkoně nebo na zahradě. Má rád světlo, propustnou zeminu a bohatou zálivku. Sazenice jsou k dostání v některých květinářstvích a pokud tady neuspějete, určitě je najdete u internetových prodejců.
aztécký cukr květy Zdroj: istock.com
Místo kostky cukru
Nejsladší částí rostliny jsou její listy. V kuchyni jsou ideální například ke slazení čaje a dalších nápojů, případně je můžete zkusit přidat do moučníků nebo ovocných salátů. Listy je možné používat čerstvé, mražené i sušené a pokud vás přepadne chuť na sladké, zalovte prostě v květináči a lístek rozžvýkejte.
Aztécký cukr má své příznivce, ale zdaleka ne všem přirostl k srdci. Někteří z těch, kteří jeho listy vyzkoušeli, tvrdí, že není dostatečně sladký, jiným vadí jeho aroma. Pravdu mohou mít i ti, kteří tvrdí, že rostlina nebyla ještě dostatečně vědecky prozkoumána a není tedy jisté, jak vlastně působí na lidský organismus. Lippia v závěsném květináči ale v každém případě ozdobí vaši domácnost a jejím lístečkem si můžete občas osladit život bez výčitek svědomí.
(bras)