1. srpna 2015 06:00
Markéta ZídkováLibeček pomůže libidu i trávení
Libeček je skvělý v kuchyni.
Libeček je koření, které do české kuchyně patří, bohužel je v poslední době na ústupu. Je to škoda, je velmi přínosný pro zdraví. Ne nadarmo má přídomek lékařský.
Když si vzpomenu na slepičí vývar od své babičky, vybaví se mi výrazná chuť libečku, který do ní přidávala. Dlouho jsem se pak s libečkem v kuchyni nesetkala, až jsem se letos sama rozhodla ho zasadit do svého bylinkového truhlíku. Jde totiž o vynikající koření, které má v českých kuchyních své místo. Kromě dochucení pokrmů však dokáže udělat hodně pro lidské zdraví, možná mu tak dáte i šanci i vy.
Léčí a povzbuzuje
Rostlinka nejen zlepšuje chuť pokrmů, ale také významně podporuje trávení stimulací tvorby trávicích šťáv a enzymů a rovněž tvorbou žluče, slinivkových a střevních sekretů, což vede ke snížení nadýmání. Tím, že lépe pracuje zažívání, lépe se daří játrům, slezině, žlučníku a dalším orgánům zapojeným do trávení. Pomocí libečku si můžete dokonce pomoci od žlučových kamenů - kombinace libečku s listem pampelišky a plodem pupalky, brutnáku nebo alespoň olivovníku vám pomůže se jich zbavit. Jako žaludeční likér se doporučuje lihový výluh ze semen libečku (přidává se trochu medu), čaj z čerstvých nebo sušených listů ulevuje při dně a revmatizmu, také podporuje krevní oběh.
Protože obsahuje silice s ftalidy, tlumí bolesti. Zejména pak koliky hladkého svalstva, střev, močového měchýře a močových cest. Napomáhá prokrvit orgány pánevního dna, takže už od antických dob je považován za afrodiziakum. Dalšími pomocníky mohou být jeho příbuzní – celer a petržel. Také má silné antioxidační účinky, takže pomáhá při únavě, vyčerpanosti, slabosti, nechuti i nechutenství a při slabých psychických potížích.
Ovšem pozor – libečkem se lze předávkovat, což může vést až k zánětům ledvin a orgánům pánevního dna. Doporučená dávka je proto asi 5 gramů čerstvého libečku a dvoj až trojnásobek libečku sušeného. Lidé s vážným postižením ledvin by se měli rostlince vyhýbat. Protože je velmi silný, čaj z libečku není vhodný pro děti a těhotné ženy.
Do masa, i polévek
Libeček se v kuchyni se používá pro svou silnou, kořenitou vůni a chuť, říká se mu zelené maggi. Přidáváme jej do polévek, k dušenému masu, zelenině, do omáček i do salátů. Chutí se trochu podobá celeru, ale je silnější, aromatičtější - víc voní po citronu a kvasnicích. V jižní Evropě se silné řapíky libečku kandují a semena se suší, aby se přitom přidali jako kmín do chlebových směsí.
Nejčastěji se však používají lesklé tmavozelené listy, a to jako koření do zeleninových polévek a do masových směsí, kterým dodají velmi plnou a bohatou chuť. Listy lze samozřejmě i nasušit či zamrazit a přidávat do jídel celou zimu. Bylinky lze také konzervovat solí. Jen pak při vaření na to musíme myslet, aby jídla nebyla přesolená.
Konzervujeme libeček v soli. Jak na to?
- listy a stonky libečku opláchněte a osušte, následně nakrájejte najemno.
- přidejte také omyté a najemno nakrájené kopřivy, a to v poměru 4: 1.
- na dva litry bylinek přidejte 4 až 5 lžic soli a promíchejte
- nechte několik minut odležet
- poté nakládejte do zavíracích sklenic a pěchujte
- bylinky pustí šťávu, která má chuť maggi
- nahoru můžeme nalít 1-2 lžíce oleje
Pěstujeme libeček
Navnadili jsme vás – tak si ho začněte pěstovat. Jeho pěstování je totiž velmi snadné, stačí mu běžná hlína, do které přidáte trochu živin, slunné či poloslunné místo a přiměřená vláha. Můžete si koupit sazeničku nebo vzrostlou rostlinku v květináči. Libeček však zvládnete vypěstovat i sami. Nejlépe vám to půjde, když se s vámi někdo rozdělí o kořenové puky. Z těch vám brzy vyroste nová rostlina, která však může dosáhnout až dvou metrů výšky, na což musíte při sázení myslet.
Nebo si kupte semínka a začněte pěkně od začátku. Lze je vysévat buď na jaře, nebo na konci léta, semena se lehce zatlačí do země. Semínka budou klíčit pomalu, ale až sazeničky dorostou do deseti centimetrů výšky, protrhají se na patnácticentimetrovou vzdálenost. Sami si ale nechte jen jednu rostlinu, zbytek rozdejte přátelům, ať si i oni užijí síly této rostlinky.
Libeček vám pak dlouho poslouží, na zahrádce jej budete mít od časného jara až do prvních mrazíků, po kterých se zatáhne do země. Natě otrháváme podle potřeby, během léta odstraňujeme stonky vybíhající do květu, abychom podpořili růst mladých listů a zamezili tvorbě semen (pokud je nechceme sklízet). Využít ale můžete celou rostlinu - listy, semena i kořeny, které jsou vůbec nejúčinnější. Obsahuje silice, třísloviny, organické kyseliny, furokumariny, vitaminy C a A, hořčiny, pryskyřici a cukry.
Lucie Kořistová
Mohlo by vás zajímat: