Zahrada

18. ledna 2016 06:00

Markéta Zídková

Mořské řasy možná znáte z lékárny. Co je vyzkoušet na talíři?

Mořské řasy možná znáte z lékárny. Co je vyzkoušet na talíři?

Mořské řasy jsou tradičním pokrmem v Japonsku, Koreji nebo v Číně. Ale jejich obliba roste postupně i nás a není to jen v souvislosti se sushi.

U nás je ještě poměrně nedávno řešili pouze vegetariáni, makrobiotici nebo milovníci japonských specialit. Jenže v souvislosti s tím, jak se stále intenzivněji zamýšlíme nad tím, co jíme, sahá po mořských řasách stále více lidí.

Zásilka zdraví z moře

A není divu. Mořské řasy jsou totiž bohatým zdrojem minerálů a vitamínů – obsahují jich dokonce větší množství než zelenina, která má v našem jídelníčku už svoje tradiční místo. V řasách najdeme hlavně vápník, železo, jód, zinek, hořčík, draslík, mangan, vitamíny E, B, C a kyselinu listovou. Vedle toho všeho jsou řasy také dobrým zdrojem bílkovin. Přispívají k rozpouštění tuků a hlenů, ke snížení hladiny cholesterolu, zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky a většina odborníků se shoduje i na tom, že zbavují tělo těžkých kovů a radioaktivních látek, podporují dobré trávení a jsou účinným doplňkem při snahách o snížení tělesné hmotnosti.

Pravidelně, ale s mírou

Známo je několik stovek druhů mořských řas, jen zlomek z nich seženete u nás a to v sušené formě. V supermarketech už jsou úplně běžně k dostání plátky řas nori, které jsou nezbytnou ingrediencí při výrobě už zmíněného sushi. Větší výběr nabízejí prodejny se zdravou výživou, některé z řas, které jsou v nich k dispozici, krátce představujeme na konci článku. Kromě toho je k dostání i mořská nebo himálajská sůl s přídavkem mořských řas. Řasy můžeme používat na dochucení i dozdobení rýže, těstovin i do pomazánek. Většinou je vhodné je před podáváním spařit horkou vodou, aby nabobtnaly, nebo je povařit třeba v polévce. Naučte se je přidávat při vaření do luštěnin – zlepšují totiž jejich stravitelnost. Specialisti na výživu vyzdvihují důležitost mořských řas pro náš organismus, ale zároveň varují, že se nic nemá přehánět. Shodují se v doporučení řasy konzumovat maximálně dvakrát týdně, celkem asi tak deseticentimetrový kousek.

Nori

Tyto řasy jsou ideální pro ty, kteří chtějí mořskou zeleninu vyzkoušet a nevědí přesně, jak na to. K dostání jsou totiž i ve formě jemných vloček, které nemusíte namáčet a můžete je rovnou přisypávat do polévek, těstovin nebo pomazánek, klidně místo sušené petrželky. Obsahují spoustu minerálů a velké množství bílkovin. Jsou dobrou volbou při překyselení organismu nebo jako prevence kornatění cév.

Agar

Je to bezbarvý želatinový přípravek, který se vyrábí z mořských řas. Používá se místo želírovacího prášku při zavařování marmelád nebo jako zdravá náhrada želatiny při výrobě ovocných dezertů či aspiků.

V prodejnách se zdravou výživou je agar k dostání v levnější práškové podobě nebo jako dražší a zároveň kvalitnější a zdravější vločky. Agar je dobrým zdrojem vápníku, železa a jódu.

Agar hospodyně objevují i jako zdravou ingredienci při zavařování.

Wakame

Tato temně zelená řasa je tradiční součástí japonské kuchyně a je vhodná i pro našince, má totiž velice jemnou chuť, není z ní jako z ostatních řas tolik cítit moře. Je výborná do salátů a polévek, ale před použitím je dobré kousek, který budete potřebovat, minimálně na deset minut namočit nebo povařit. V Japonsku se wakame podává v polévce na posilnění žen po porodu. Stejně jako agar obsahuje wakame spoustu vápníku, železa a jódu, navíc na sebe dokáže vázat těžké kovy, takže je dobrá při detoxikaci organismu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také