Vanilka, skořice, zázvor aneb Co může koření ve vánoční cukroví udělat pro zdraví
Vánoční koření – vanilka, skořice, zázvor – je synonymem sváteční vánoční pohody. Nepřináší ale potěšení pouze v podobě nádherné vůně a skvělé chuti, neboť i v nejmenších množstvích prospívá zdraví. A tak už kvůli mlsání vánočního cukroví nemusíme mít špatné svědomí, protože když do něj přidáme koření, podporuje trávení, zlepšuje náladu, uklidňuje, pomáhá hubnout a povzbuzuje erotický apetit, což ve vánočním čas není na škodu.
Vanilka probouzí vášeň a zahání únavu
Vanilka, po šafránu druhé nejdražší koření, je fermentovaná tobolka (nesprávně se říká vanilkový lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník. Typické vanilkové aroma a chuť způsobuje aldehydvanilin; v těle vyvolává všeobecný pocit blaha, posiluje srdce, zahání únavu, klidní rozbouřenou mysl i přetíženou psychiku, pomáhá zlepšit schopnost se soustředit a zvládat stres, často se využívá k mírnění depresí a při dlouhotrvající nespavosti. Svými léčivými účinky vanilka zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, mírní těhotenskou nevolnost.
Vanilka je fermentovaná tobolka (nesprávně se říká vanilkový lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník. Zdroj: istock.com
Odedávna se považuje za účinné afrodiziakum, pozitivně ovlivňuje mužskou potenci. Erotická stimulační síla vanilky pochází z vanilinu, který je z chemického hlediska příbuzný s feromony. Kvůli vysoké ceně přírodního vanilinu se vyrábí i synteticky. Je sice několikanásobně levnější, ale proti přírodnímu je méně lahodný a má ostřejší chuť. Synteticky vyráběný vanilin má sice podobnou vůni, ale nemá pozitivní účinky na naše zdraví a tělo.
Domácí vanilková tinktura pro zvýšení erotické přitažlivosti
Semínka ze 4 vanilkových tobolek zalijeme 200 ml vysokoprocentního čirého alkoholu, nejlépe vodkou. Zakryjeme a necháme macerovat nejméně tři týdny, několikrát za den dobře protřepeme. Potom scedíme. Vanilkovou tinkturu užíváme dvakrát denně 10–15 kapek po dobu maximálně tří týdnů.
Vanilkové vánoční dukáty
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 pudink Naturamyl s vanilkovou příchutí
- 50 g cukru
- vanilkový lusk„Bourbon“ Dr.Oetker
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkovýcukr
Příprava
V míse smícháme mouku s pudinkovým práškem, cukrem a polovinou dřeně z vanilkového lusku. Přidáme máslo a ručně vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 4 stejné díly, z kterých utvoříme asi 30 cm dlouhé válečky. Válečky se nám budou lépe krájet, pokud je dáme na 1 hodinu do mrazáku. Z každého válečku ostrým nožem nakrájíme 20 koleček. Kolečka naneseme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3) a pečeme asi 12 minut . Na obalení v misce promícháme moučkový cukr s vanilkovým a druhou polovinou dřeně z lusku. Ještě teplé dukáty ve vanilkovém cukru obalíme.
Skořice pomáhá hubnout a zlepšuje náladu
Voňavé koření, které se získává z vnitřní kůry skořicovníku, obsahuje látku zvanou cinnamaldehyd, která má léčivé účinky: povzbuzuje látkovou výměnu a trávení, uvolňuje křeče. Skořice, hlavně pravá skořice cejlonská, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho zvyšuje mozkovou aktivitu a má dezinfekční a antibiotické účinky. Vzhledem ke kladnému účinku na trávení skořice přispívá k hubnutí. Je také silným antioxidantem, takže posiluje imunitu a nabízí široké spektrum antibiotických účinků. Uklidňuje, dodává pozitivní energii a přispívá k dobré náladě. Ženy by měly vědět, že skořice může částečně působit jako přirozená antikoncepce.
Skořice je silným antioxidantem, takže posiluje imunitu a nabízí široké spektrum antibiotických účinků. Zdroj: iStock
Domácí skořicový čaj na hubnutí
Lžičku mleté skořice zalijeme 200 ml vroucí vody, necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme přes kávový papírový filtr nebo pláténko. Nálev vypijeme vlažný před jídlem, když chceme hubnout, teplý po jídle při kašli a rýmě nebo při žaludečních potížích. Můžeme ho připravit i z celého jednoho svitku skořice, dá se zalít i několikrát.
Skořicové vánoční makronky
Ingredience
- 2 bílky
- 100 g cukru krupice
- 100 g najemno mletých mandlí
- 160 g moučkového cukru
- 150 g polotučného tvarohu
- 2 vrchovaté lžičky mleté skořice,
- 1 vanilkovýcukr
- 1 vanilkový lusk
- pikantní džem (brusinkový, rybízový, malinový)
- bílá zdobicí tuba
- cukrové perličky
Připrava
- Na těsto ušleháme z bílků tuhý sníh. Přidáme cukr a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nakonec zlehka vmícháme mandle smíchané s moučkovým cukrem. Mleté mandle je možné nahradit mandlovou moukou.
- Cukrářský sáček naplníme těstem a na plechy vyložené papírem na pečení tvoříme pusinky o průměru asi 3 cm. Plechy několikrát bouchneme o podložku, aby se makronky zbavily vzduchových bublin. Makronky necháme na plechu ještě asi půl hodiny zaschnout.
- Vložíme do trouby předehřáté 150 °C a sušíme asi 12 minut. Makronky necháme vychladnout.
- Na náplň v míse vymícháme tvaroh se skořicí, vanilkovým cukrem a vyškrábanou dření z vanilkové tobolky. Náplň naneseme na spodní část poloviny makronek. Do středudáme džem.
- Povrch zbylých makronek ozdobíme bílou zdobicí tubou a dozdobíme cukrovými perličkami. Necháme krátce zaschnout a slepíme s druhou polovinou makronek.
Zázvor pomáhá při rýmě a zklidňuje trávení
Zázvor v sobě skrývá daleko více, než jen pikantně štiplavou chuť. Připomeňme si, že je antibakteriální a protizánětlivý, může být skvělou prevencí i účinnou první pomocí při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, prohřívá tělo, uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy a údajně zpomaluje některé druhy rakoviny. Zázvor také podporuje trávení a zklidňuje podrážděný žaludek, což se v čase vánočního přejídání opravdu hodí.
Domácí zázvorový sirup proti chřipce a nachlazení
Zhruba 3 cm oloupaného zázvoru rozkrájíme ostrým nožem na malé kousky a rozmixujeme se 150 ml vody. Nakonec osladíme trochou medu. Užíváme 1 lžičku před každým jídlem. Zázvorový sirup pomáhá při chřipce a nachlazení a trávicích potížích, má také detoxikační účinek.
Zázvorky z čerstvého i mletého zázvoru
Ingredience
- 130 g špaldové mouky
- 20 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody nebo amonia
- 2 lžícecukru
- špetka soli
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
Příprava
Do mísy nasypeme mouku, čerstvý i mletý zázvor, skořici, sodu nebo amonium, cukr a špetku soli. Přidáme medu a vejce. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme nejméně na 2 hodiny do lednice. Vychlazené těsto vyválíme a z plátu vykrajujeme různé tvary. Dáme je plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 8 minut.