Vyhledávání

Vanilka probouzí vášeň a zahání únavu
Vanilka, po šafránu druhé nejdražší koření, je fermentovaná tobolka (nesprávně se říká vanilkový lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník. Typické vanilkové aroma a chuť způsobuje aldehyd vanilin; v těle vyvolává všeobecný pocit blaha, posiluje srdce, zahání únavu, klidní rozbouřenou mysl i přetíženou psychiku, pomáhá zlepšit schopnost se soustředit a zvládat stres, často se využívá k mírnění depresí a při dlouhotrvající nespavosti. Svými léčivými účinky vanilka zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, mírní těhotenskou nevolnost. Odedávna se považuje za účinné afrodiziakum, pozitivně ovlivňuje mužskou potenci. Erotická stimulační síla vanilky pochází z vanilinu, který je z chemického hlediska příbuzný s feromony. Kvůli vysoké ceně přírodního vanilinu se vyrábí i synteticky. Je sice několikanásobně levnější, ale proti přírodnímu je méně lahodný a má ostřejší chuť. Synteticky vyráběný vanilin má sice podobnou vůni, ale nemá pozitivní účinky na naše zdraví a tělo.
Prima recept s vanilkou: vánoční dukáty
V míse smícháme 250 g hladké mouky s 1 sáčkem pudinku Naturamyl s vanilkovou příchutí, 50 g cukru a polovinou dřeně z vanilkového lusku (můžete použít třeba „Bourbon“ Dr.Oetker). Přidáme 200 g změklého másla a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, z kterých utvoříme asi 30 cm dlouhé válečky. Válečky se nám budou lépe krájet, pokud je dáme na 1 hodinu do mrazáku. Z každého válečku ostrým nožem nakrájíme 20 koleček. Kolečka naneseme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3) a pečeme asi 12 minut . Na obalení v misce promícháme asi 100 g moučkového cukru s 1 vanilkovým cukrem a druhou polovinou dřeně z tobolky. Ještě teplé dukáty ve vanilkovém cukru obalíme.
České Vánoce bez vanilkových rohlíčků si snad ani nelze představit. Klasika mezi cukrovím by na štědrovečerním stole určitě neměla chybět. Nemáte-li svůj vlastní rodinný recept, určitě vyzkoušejte nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky.
Domácí vanilková tinktura pro zvýšení erotické přitažlivosti
Semínka ze 4 vanilkových tobolek zalijeme 200 ml vysokoprocentního čirého alkoholu. Necháme macerovat 2–3 týdny, několikrát za den protřepeme. Potom scedíme. Užíváme dvakrát denně 10–15 kapek maximálně tři týdny.
Skořice pomáhá hubnout a zlepšuje náladu
Voňavé koření, které se získává z vnitřní kůry skořicovníku, obsahuje látku zvanou cinnamaldehyd, která má léčivé účinky: povzbuzuje látkovou výměnu a trávení, uvolňuje křeče. Skořice, hlavně pravá skořice cejlonská, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho zvyšuje mozkovou aktivitu a má dezinfekční a antibiotické účinky. Vzhledem ke kladnému účinku na trávení skořice přispívá k hubnutí. Je také silným antioxidantem, takže posiluje imunitu a nabízí široké spektrum antibiotických účinků. Uklidňuje, dodává pozitivní energii a přispívá k dobré náladě. Ženy by měly vědět, že skořice může částečně působit jako přirozená antikoncepce.
Prima recept se skořicí: vánoční makronky
Na těsto ušleháme z 2 bílků tuhý sníh. Přidáme 100 g cukru a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nakonec zlehka vmícháme 100 g najemno mletých mandlí smíchaných se 160 g moučkového cukru. Mleté mandle je možné nahradit mandlovou moukou. Cukrářský sáček naplníme těstem a na plechy vyložené papírem na pečení tvoříme pusinky o průměru asi 3 cm. Plechy několikrát bouchneme o podložku, aby se makronky zbavily vzduchových bublin. Makronky necháme na plechu ještě asi půl hodiny zaschnout. Vložíme do trouby předehřáté 150 °C a sušíme asi 12 minut. Makronky necháme vychladnout. Na náplň v míse vymícháme 150 g polotučného tvarohu se 2 vrchovatými lžičkami mleté skořice, 1 vanilkovým cukrem a vyškrábanou dření z 1 vanilkové tobolky. Náplň naneseme na spodní část poloviny makronek. Do středu naneseme brusinkový (nebo jiný pikantní) džem. Povrch zbylých makronek ozdobíme bílou zdobicí tubou a dozdobíme cukrovými perličkami. Necháme krátce zaschnout a slepíme s druhou polovinou makronek.
Voňavá skořice nesmí chybět v domácích vánočních perníčcích, vynikající jsou vláčné skořicové sušenky s rozinkami, které chutí připomínají perníčky a jsou velmi jednoduché na přípravu.
Domácí skořicový čaj na hubnutí
Lžičku mleté skořice zalijeme 200 ml vroucí vody, necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme přes kávový papírový filtr nebo pláténko. Nálev vypijeme vlažný před jídlem, když chceme hubnout, teplý po jídle při kašli a rýmě nebo při žaludečních potížích. Můžeme ho připravit i z celého jednoho svitku skořice, dá se zalít i několikrát.
Zázvor pomáhá při rýmě a zklidňuje trávení
Zázvor v sobě skrývá daleko více, než jen pikantně štiplavou chuť. Připomeňme si, že je antibakteriální a protizánětlivý, může být skvělou prevencí i účinnou první pomocí při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, prohřívá tělo, uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy a údajně zpomaluje některé druhy rakoviny. Zázvor také podporuje trávení a zklidňuje podrážděný žaludek, což se v čase vánočního přejídání opravdu hodí.
Prima recept: zázvorky z čerstvého i mletého zázvoru
Do mísy nasypeme 130 g špaldové mouky, 20 g čerstvého nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku jedlé sody nebo amonia, 2 lžíce třtinového cukru a špetku soli. Přidáme 2 lžíce medu a 2 vejce. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme nejméně na 2 hodiny do lednice. Vychlazené těsto vyválíme a z plátu vykrajujeme různé tvary. Dáme je plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 8 minut.
Chcete vyzkoušet ještě jiné recepty za zázvorky? Hřejivě pikantní jsou celozrnné kořeněné hvězdičky, zajímavě chutnají zázvorky slepené krémem s mascarpone a Vánoce se neobejdou bez tradičních zázvorových sušenek, které se pečou jako první cukroví.
Domácí zázvorový sirup proti chřipce a nachlazení
Zhruba 3 cm oloupaného zázvoru rozkrájíme ostrým nožem na malé kousky a rozmixujeme se 150 ml vody. Nakonec osladíme trochou medu. Užíváme 1 lžičku před každým jídlem. Zázvorový sirup pomáhá při chřipce a nachlazení a trávicích potížích, má také detoxikační účinek.
Lenka Odstrčilová