Zahrada

1. března 2016 13:02

Markéta Zídková

Nemůžete spát? Čaj ze slupek banánu a skořice je lepší než prášky na spaní

Už jste ho zkusili?

Za vše může tryptofan, látka, která je klíčová pro tvorbu serotoninu – to je ta chemikálie, kterou tělo potřebuje, aby nepropadalo depresím a člověk dobře spal. A slupky banánu obsahují tryptofan ve vysoké míře. Dále jsou bohaté na hořčík. Hořčík (magnesium) spolu s obsaženým draslíkem zklidní organismus a uvolní svaly a spolehlivě vás přenese do říše snů.

Všechny tři prvky – draslík, hořčík a tryptofan si můžete koupit v lékárně, ale například krabička Ltryptofanu stojí téměř 300 Kč. Tak proč utrácet a vyhazovat slupky od banánů?

Čaj se tedy vaří jenom ze slupek – proto budete potřebovat banány v biokvalitě, které nejsou chemicky ošetřené. Standardní banány jsou ošetřené koktejlem chemikálií (proto byste je před jídlem měli vždy opláchnout, i když se slupka nejí). V ekologickém zemědělství se nepoužívají pesticidy ani umělá hnojiva a tak můžete u bio banánů použít i slupku.

Podobné články

Bio banány zpravidla koupíte zabalené „v plastových sáčcích a mají nápis (Bio, Organic, bio banány) a jsou označeny povinnou národní bio značku tzv. zebrou. Cena je jen o něco málo vyšší (závisí, jestli jsou běžné konvenční banány v akci). V síti Interspar jsou k dostání i banány se známkou Fairtrade,“ uvádí internetová poradna barvinek.net.

Vlastní čaj můžete připravit dvěma způsoby: První je velmi rychlý, ale znehodnotíte vlastní banán a nemůžete si připravit čaj do zásoby. Druhý postup je zdlouhavější, ale zase si můžete vytvořit dostatečnou zásobu.

1. Rychlý způsob přípravy banánového čaje

Budete potřebovat:

Bio banánvodušpetku skořice

Postup:

Odřízněte oba konce banánu a dejte ho do vařící vody. Vařte cca 10 minut, pak slijte, přidejte špetku skořice. A můžete vypít. Ideálně hodinu před tím, než jdete spát. Dužinu banánu pak můžete rozmixovat do koktejlu.

2. Delší postup přípravy čaje z banánů na spaní

Když sníte banán, slupku nevyhazujte, ale dejte ji zmrazit do mrazáku. Když máte dostatek slupek, hoďte je po rozmrazení na plech do trouby, pak je pomalu nechte při teplotě 65 °C vysušit. Můžete je předtím nakrájet na drobnější kousky, aby to netrvalo tak dlouho. Počítejte s tím, že je to ale dlouhý proces.

Suché slupky můžete nalámat na menší kousky, a pokud chcete, po malých dávkách ještě nechat rozsekat v mixéru ještě na menší kousky. Slupky si dejte do skleničky – máte vlastní čaj.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také