20. srpna 2023 10:00
redakce Prima LivingKustovnice je lepší než viagra a k tomu prodlužuje život
Chcete být fit? Zkuste hrstku goji neboli kustovnice denně. Patří mezi takzvané superpotraviny, nejčastěji se konzumují její sušené červené plody, které tak trochu připomínají brusinky nebo šípky. U nás získává stále větší oblibu a přibývá i nadšenců, kteří se pokoušejí plody kustovnice čínské neboli goji pěstovat na vlastní zahrádce.
Sušené plody goji jsou tradičně využívány v čínské medicíně a dnes právem patří mezi takzvané superpotraviny 21. století. Kustovnice je mimo jiné považována za afrodiziakum a rostlinu přinášející dlouhověkost a věčné mládí. V jejích plodech je obsažena celá řada vitamínů, aminokyselin a stopových prvků, přímo nabité jsou karotenoidy, těch mají dokonce nejvíce ze všech druhů ovoce.
Kustovnice patří mezi takzvané superpotraviny Zdroj: Thinkstock
Proč kustovnici jíst
Důvodů, proč kustovnici zobat, je tedy spousta. Přispívá ke správné regeneraci organismu, díky antioxidačním účinkům ochraňuje buňky v těle, příznivě ovlivňuje stav kardiovaskulárního, nervového a imunitního systému a napomáhá úspěšné rekonvalescenci. Plody goji by určitě měli zkusit například diabetici, astmatici nebo lidé, kteří mají problémy se zrakem, ale i ti, které trápí kožní choroby, například lupénka.
Dejte kustovnici do buchty i do čaje
Červené goji jsou běžně dostupné v prodejnách se zdravou výživou, na internetu, ale koupit se dají i v supermarketech. Pokud se nemůžete zbavit zvyku večer u televize neustále něco zobat, doporučujeme zkusit právě sušené plody kustovnice čínské – 30 gramů (tedy zhruba jedna hrstka), je doporučená denní dávka pro dospělého. Kromě zobání existují i jiné možnosti, jak kustovnici konzumovat, při přípravě ale dávejte vždy pozor, aby plody nepřišly do kontaktu s kovem. Vyzkoušet můžete například hned několik receptů na čaj.
Čaj z kustovnice
Plody zalijte horkou vodou a nechte 20 minut louhovat; nebo je můžete 5 až 10 minut povařit. Obzvláště v zimních nečasech přijde vhod nápoj ze zázvoru a goji – nakrájený zázvor a plody kustovnice zalijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu a citronovou šťávou.
Goji můžete vyzkoušet i všude tam, kde normálně používáte rozinky, tedy v nákypech, sladkých kaších, salátech nebo koláčích, výborná je například v jablečném štrúdlu.
Kustovnice čínská pěstování
- Kustovnice čínská (Lycium chinensis) je keř z čeledi lilkovitých, který je doma v jihovýchodní Asii. V Himálaji roste i ve výškách 2 500 metrů nad mořem, jedná se tedy o rostlinu nenáročnou, a dokonce mrazuvzdornou, takže i na našich zahradách se můžete „propěstovat“ až k nádherně červeným, zdravým bobulím.
- Při výběru místa pro tento trnitý keř počítejte s tím, že dorůstá do výšky 1 až 2,5 metru a má převislé větve, takže zabírá poměrně dost místa i do šířky. Nějaký prostor ušetříte, když větve na jaře nebo pozdě na podzim zastřihnete tak, aby vytvořily korunku, zkrácením větví navíc keři prospějete v jeho dalším růstu.
- Kustovnici zasaďte během března nebo dubna na slunné místo s kvalitní, spíše lehčí půdou a až do konce října ji zhruba jednou měsíčně zalévejte.
- Sazenice kustovnice čínské jsou k dostání na internetu nebo v některých hobby marketech, ale někdy se stává, že na takto pořízených keřících plody vůbec nevyrostou.
- Pokud toužíte po vlastních plodech kustovnice, můžete si zkusit vypěstovat vlastní rostlinky ze semínek vypreparovaných ze sušené goji, kterou jste si normálně koupili k jídlu. Věřte, nevěřte, zahrádkáři, kteří to tak udělali, tvrdí, že se svých plodů bez problémů dočkali. Za vyzkoušení to určitě stojí – s minimem úsilí a vydaných financí můžete získat nejenom zajímavě vypadající keř, ale i červené bobule plné zdraví prospěšných látek.
Zdroj: (bras); https://cs.wikipedia.org/wiki/Kustovnice; https://www.lekarna.cz/clanek/goji-kustovnice-cinska/