11. září 2023 09:00
redakce Prima LivingTajuplná zkratka SHU měří pálivost paprik. Víte, jak se počítá?
Indiáni kdysi využívali pálivé papriky jako zbraň. Zapálili pořádně ostré kousky a jejich dýmem odháněli či otupovali nepřítele. Vyznáte se v pálivosti paprik? Prostudujte si tabulku.
Měření pálivosti paprik se provádí již více než 90 let. Jednotky pálivosti stanovil americký chemik Wilbur Scoville (SHU – Scoville Heat Unit = Scovilleho pálivosti jednotky). Pálivost měřil tak, že se roztok chilli, alkoholu a cukru ředil vodou tak dlouho, až nepálil. Když se třeba Habanero ředilo třistatisíckrát vodou, znamená to 300 000 SHU. Sladkou papriku není třeba ředit, nepálí, má tedy nula jednotek SHU.
Nám známé „feferonky“ mívají okolo 1 000 jednotek SHU, populární Jalapeňos mohou mít až 8 000 SHU, tabasco až 50 000 SHU a zcela čistý kapsaicin má 16 000 000 SHU!
Kapsaicin
Hlavním zdrojem pálivosti paprik jsou zástupci skupiny látek zvaných kapsaicinoidy. Kapsaicin je bílá krystalická látka rozpustná v tucích, bez chutě a bez zápachu.
Obsah kapsaicinu v paprikách závisí na odrůdě, intenzitě slunečního záření, pěstebních podmínkách, stáří plodu a na pozici plodu na rostlině. Nejvíce kapsaicinu je v částech, kde jsou semínka spojena s dužinou.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Chilli papričky fungují proti bolestem kloubů, zad a svalů i celulitidě. Udělejte si domácí mast
Tabulka pálivosti paprik
Paprika | SHU |
---|---|
Sladká paprika | 0 |
Pimento, Pepperoncini | 100–500 |
Santa Fe Grande | 500–1 000 |
Poblano/Ancho | 1 000–1 500 |
Rocotillo | 1 500–2 500 |
Jalapeño | 2 500–5 000 |
Chipotle | 5 000–10 000 |
Serrano/Manzano/De Arbol | 10 000–30 000 |
Piquin /Chiltepin | 50 000–100 000 |
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye | 100 000–350 000 |
Red Savina Habanero | 50 000–600 000 |
Naga Jolokia | 800 000–1 000 000 |
Údaje v tabulce obsahují přibližnou hodnotu pálivosti paprik.
Zdroj: autorský text ing. Marta Pawlicová, cs.wikipedia.org