Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Těšíte se na křupavý jarní salátek? Dejte se do pěstování teď hned!

Hlávkový salát, na který se každé jaro tolik těšíme, dokáže vypěstovat i začínající zahradník a nepotřebuje k tomu ani velké znalosti, ani zázemí zahrady s vytápěným skleníkem. Přesto je dobré dodržet pár zásad pěstování.
Vydáno: 12.02.2019
Těšíte se na křupavý jarní salátek?
Těšíte se na křupavý jarní salátek? Autor: istockphoto.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nejprve si musíme vybrat správnou odrůdu a nakoupit semena. V obchodě dáváme při nákupu pozor na dobu klíčivosti. Semena salátů celkem rychle stárnou a klíčivost ztrácejí. Pro studené skleníky a pařeniště můžeme použít odrůdy Děvín, Smaragd, Neferin, Safír, Brilant, Cézaros nebo Tyrkys. Na záhonech přikrytých netkanou textilií můžeme pěstovat odrůdy Merkurion, Major nebo Deon. Pokud nevlastníme zahradu, ale pouze balkon, ani tak se nemusíme pěstování vlastních listů salátu vzdávat. Odrůda Baby leaf je vhodná i k pěstování v květináči. Na vyklíčení jí postačí pouhých 5–15 °C a klíčí asi po 6–14 dnech.

Hlávkový salát patří mezi oblíbené pochoutky
Hlávkový salát patří mezi oblíbené pochoutky
istockphoto.com

Rychlení hlávkového salátu

Semena salátů vyséváme asi 6–12 týdnů před plánovaným termínem výsadby na záhon (do studeného skleníku, pařníku či pod netkanou textilii).

Připravíme si výsevní substrát, který můžeme zakoupit již připravený nebo si ho sami namícháme z prosátého kompostu, rašeliny, písku a perlitu. Substrát můžeme ještě nechat propařit v troubě, aby se tak zbavil všech choroboplodných zárodků.

Semena před vysetím nejprve namočíme na několik hodin do do vlažné vody, tím podpoříme rychlejší klíčení. Místo obyčejné vody můžeme použít i bylinkový výluh, například z přesličky rolní.

Připravený substrát nasypeme do výsevních misek a rozhodíme řídce semena nebo je vsypeme, opět řídce, do řádku. Nakonec semena zakryjeme substrátem. Hloubka výsevu se doporučuje asi 5–10 mm.

Malé semenáčky salátu
Malé semenáčky salátu
istockphoto.com

Výsevní misku překryjeme sklem nebo fólií nebo můžeme použít speciální domácí skleníček. Často větráme!

Semena salátů nejlépe klíčí při teplotě 25 °C. Při teplotě vyšší klíčivost klesá a při teplotě nízké, klidně i pod 5 °C, zase potřebují mnohem delší dobu.

Semena zaléváme pouze rozprašovačem, abychom je nevyplavili.

Ve chvíli, kdy mladým salátkům narostou dva pravé listy, sazeničky přepícháme (pikýrujeme) do samostatných malých květináčků nebo do rašelinových kontejnerů, které mají tu výhodu, že při pozdějším přesazování na záhon saláty v kontejneru ponecháme a nedojde k přerušení jejich růstu.

Sazenice salátu jsou velmi křehké
Sazenice salátu jsou velmi křehké
istockphoto.com

Při výsadbě sazenic salátu na záhon postupujeme opatrně, sazenice jsou velmi křehké. Sázíme je mělce, budoucí srdíčko musí zůstat nad úrovní půdy.

Salát sázíme do sponu asi 20 x 20 cm.

Článek je zařazen v: zahrada , salát , hlávkový salát , sazenice salátu , jak pěstovat , předpěstování , jarní výsadba , rychlení
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama