Vyzkoušejte letos barevné odrůdy salátu s kadeřavými listy
Za normálního průběhu jara se právě teď můžete začít těšit z toho, jak to pěkně roste, na první plody své práce. A také budete kromě výsevů salátové zeleniny na venkovním záhonu okopávat, odplevelovat a zalévat.
Hlávkový salát vznikl vyšlechtěním zobyčejného plevele, který běžně roste na polích, navážkách a všeobecně chudších půdách. Locika planá byla jednou z nejdůležitějších zelenin už ve starém Egyptě.
Ale teprve mnohem později a v daleké Kalifornii salát dostal současnou podobu. VEvropě se pak opět objevil až po mnoha staletích. Zdánlivě dlouhou dobu cesty salátu na náš kontinent má na vině doprava, kterou jednoduše salát nevydržel. Zlom nastal teprve tehdy, když americký šlechtitel Jagger „objevil“ salát ledový. Název dostal salát podle způsobu skladování, který byl při transportu chlazen ledem, aby si uchoval čerstvý vzhled.
Jak pěstovat hlávkový salát
Vždy máte na výběr dvě možnosti, podle toho, jak rychle chcete salát vypěstovat. Buď vyséváte semena přímo na záhony, nebo sázíte předpěstované sazenice. Je samozřejmě možná kombinace obou způsobů. Protože salát rychle klíčí i rychle roste, dá se využít jako předplodina, meziplodina či plodina následná a také jako takzvaná značkovací rostlina. Semeno salátu vysejte (například) společně s mrkví, která vzchází déle. Hned uvidíte, kde je zaseto, bez obav můžete půdu prokypřit a než mrkev vyroste, sklidíte salát téměř bez práce.
Hlávkový salát musí rychle růst, aby byl jemný a chutný. Potřebuje kyprou půdu a hlavně, vydatnou zálivku. Skleníkové kultury je třeba často větrat, abychom nepodporovali výskyt plísní. Mladé rostliny také bývají oblíbenou kořistí plžů. Tehdy se vyplatí sazeničky chránit „límcem“ z plastové láhve.(Nejlepší jsou obaly od balené vody. Uřízneme pruh, na širší horní straně vystříháme zoubky a dolní stranu necháme rovnou. Hotový límec „zasadíme“ okolo sazeničky).
Vysázené předpěstované sazenice salátu ponechte překryté netkanou textilií. Chráníte je takto proti mrazu, šetříte vláhou a zároveň i přirychlíte. Salát podle potřeby zalévejte pravidelně, ale méně často a vydatněji, vdobě uzavírání hlávek zalévání salátu naopak omezte, abyste předešli jejich zahnívání.
Náš tip
Čím je salát ranější a venkovní teplota vyšší, tím je větší riziko vybíhání do květu. Proti tomu se ubráníte jen vhodnou volbou odrůdy.
Odrůdy od jara do zimy
Existuje množství odrůd salátu, které lze pěstovat súspěchem od jara až do zimy. Každý zahrádkář má ty „svoje“ odrůdy, kterým se u něj daří a které dokonale zná. Zkuste jednou vyměnit tradici za nadstandard a vyzkoušejte si pěstování kadeřavých barevných salátů. Budete příjemně překvapeni.
Červánek – pro jarní i podzimní polní pěstování. Na záhony se vysévá od března do dubna, pro podzimní sklizeň v červenci. Jde o červenolistou odrůdu s pevnými těžkými hlávkami. Salát pro sklizeň mladých listů vyséváme poměrně nahusto, optimálně do sponu 1 x 1 cm 0,5 cm hluboko do substrátu. Optimální teplota pro klíčení salátu je 5 až 15 °C. Vysoké teploty nad 25 °C klíčení salátu neprospívají.
Dubared a Dubagold – listové barevné saláty vhodné pro pěstování vtruhlících. Jde o velmi vhodné odrůdy „dubáčku“, který se sklízí postupně otrháváním listů.
Roden – kadeřavá odrůda s tenkými listy velmi tmavě červené barvy a výrazným leskem. Vyniká jako ozdoba směsných listových salátů, salátových mís a pokrmů. Tento tmavočervený salát se z dubnového výsevu sklízí během července. Salát pro sklizeň mladých listů vyséváme poměrně nahusto, optimálně do sponu 1 x 1 cm 0,5 cm hluboko do substrátu. Optimální teplota pro klíčení salátu je 5 až 15 °C.
Miniko– odrůda velmi raného ledového salátu. Tvoří menší, ale velmi pevné kompaktní hlávky smalými manžetovými listy. Lze jej proto pěstovat i při sponu 25 x 25 cm a je určen pro zahrádkáře, kteří ocení jeho vynikající chuť a extrémní odolnost proti vybíhání. Jakmile se začnou tvořit hlávky, doporučuje se jeho méně časté, ale vydatné ranní zalévání, abychom předešli jejich vnitřnímu zahnívání.
Užitečné rady pro pěstování salátu
- Semeno salátu klíčí poměrně rychle, proto se často využívá jako „značkovací“ rostlinapři výsevu jiných zelenin, které vzcházejí poměrně dlouho. Jsou jimi například mrkev či petržel. Přimíchané osivo salátu přesně vyznačí osetý řádek, který tak snadno můžeme prohrábnout motykou.
- Kupujme si vždyčerstvé osivo,neboť semena salátů rychle stárnou a ztrácejí klíčivost.
- Výsev jemných semen usnadníosiva na páscenebo namíchání semínek shrubým (suchým) pískem.
- Salátyzalévámevždy ráno či v dopoledních hodinách tak, aby rostliny stačily do večera oschnout. V opačném případě hrozí rozšíření houbových chorob, především plísně salátové.
- Pamatujte! Salát je zelenina, která má ráda teplo „od nohou“. Výborným pomocníkem jsounetkané textilie. Zabrání prorůstání plevelů, udržují vlhkost a teplotu půdy a saláty sklízíme vždy čisté.
- Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý.
Mohlo by vás zajímat: