Tajuplná zkratka SHU měří pálivost u paprik. Víte, jak se počítá?
Měření pálivosti paprik se provádí již více než 90 let. Jednotky pálivosti stanovil Američan Wilbur Scoville (SHU – Scoville Heat Unit = Scovilleho pálivosti jednotky). Pálivost se měřila tak, že se roztok chilli, alkoholu a cukru ředil vodou tak dlouho, až nepálil. Když se třeba Habanero ředilo třistatisíckrát vodou, je to 300 000 SHU. Sladkou papriku není třeba ředit, nepálí, má tedy nula jednotek SHU. Nám známé „feferonky“ mívají okolo 1000 jednotek SHU, populární Jalapeňos mohou mít až 8000 SHU, tabasco až 50 000 SHU a zcela čistý capsaicin má 15 000 000 SHU!
Hlavním zdrojem pálivosti paprik jsou zástupci skupiny látek zvaných kapsaicinoidy. Kapsaicin je bílá krystalická látka rozpustná v tucích, bez chutě a bez zápachu. Obsah kapsaicinu v paprikách závisí na odrůdě, intenzitě slunečního záření, pěstebních podmínkách, stáří plodu a na pozici plodu na rostlině. Nejvíce kapsaicinu je v částech, kde jsou semínka spojena s dužninou.
Tady je tabulka pálivost. Číslo vyjadřuje stupeň SHU
Sladká paprika 0
Pimento, Pepperoncini 100 - 500
Santa Fe Grande 500 - 1000
Poblano/Ancho 1000 - 1500
Rocotillo 1500 - 2500
Jalapeño 2500 - 5000
Chipotle 5000 – 10,000
Serrano/Manzano/De Arbol 10,000 – 30,000
Cayenne/Tabasco 30,000 – 50,000
Piquin /Chiltepin 50,000 - 100,000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100,000 - 350,000
Red Savina Habanero 350,000 - 600,000
Naga Jolokia 800,000-1,000,000
Čistý kapsicin 16,000,000
(paw)
Mohlo by vás zajímat: