Jak na to

22. října 2022 07:00

Simona Sedláčková

6 nápadů, jak s dětmi pomalovat javorové listy. Kouzelné podzimní tvoření plné barev

Pod stromy se na podzim povaluje obrovské množství nádherně vybarvených listů, ze kterých můžete vykouzlit nejrůznější dekorace. Některé listy, například javorové, vám však mohou poskytnout i svou poměrně velkou plochu jako podklad pro malování. Máme pro vás šest nápadů, jak javorové listy vyzdobit.

Listy nejprve lehce vylisujte

Většina spadaných listů pod stromy bývá příliš suchá a všelijak pokroucená. Pod javory však najdete i listy čerstvě spadlé, které bývají i pěkně rovné. Takové si přineste domů, vložte je do papírového ubrousku a pak do nějaké větší knihy. Během 24 hodin listy lehce proschnou, ale jen natolik, aby vám při manipulaci s nimi nepraskaly. Příliš suché listy se na malování už nehodí.

Využít na tvoření však můžete samozřejmě i listy mnoha dalších stromů. Některé bývají krásně vybarvené, jiné mají zajímavý tvar.

Bílý podklad pro barvy

Vylisované listy natřete celé bílou akrylovou barvou, aby se vám na ně lépe nanášely další barvy a neprosvítal výrazně barevný základ listu. Jako základní barvu můžete použít uměleckou akrylovou barvu, ale i akryl v plechovce, například balakryl.

Pokud na listy budete malovat jenom ornamenty černou či bílou barvou, bílý podklad listů můžete vynechat.

Jednoduché ornamenty na bílé

Na bílý podklad vylisovaného listu můžete malovat černou akrylovou barvou a štětcem, ale pokud chcete vytvářet jemnější a propracovanější vzor, použijte raději akrylový fix s jemným hrotem nebo vyzkoušejte i práci s klasickým perem a černou tuší.

Rostlinné ornamenty na přírodním podkladu

Pokud chcete docílit více přírodního vzhledu dekorace, začněte ornamenty malovat přímo na vylisovaný list bez základního nátěru bílou barvou. Opět můžete tvořit štětcem, fixem i perem, podle toho, který nástroj vám lépe sedne do ruky.

Tupovaná krajka

Připravte si nástroj na tupování s molitanovým koncem, který běžně zakoupíte ve výtvarných potřebách, ale i v papírnictví. Jednoduše si však tupovátko můžete i vyrobit. Bude vám k tomu stačit obyčejná tužka, jejíž konec obalíte kouskem molitanu, například z houbičky na nádobí a přichytíte ho gumičkou nebo tenkým provázkem či nití.

V papírnictví nebo v drogerii si kupte i krajkové, papírové podložky pod dorty, které vám poslouží jako šablony. Přes šablony pak tupovátkem nanášejte bílou barvu na vylisované listy. Je jen na vás, jestli listy ponecháte přírodní nebo je natřete na svou oblíbenou barvu.

Zimní krajina

Na listy můžete malovat i krásné obrázky, například krajinky, ať už v realistické barevnosti, nebo jen černou barvou na barevný podklad.

Barevná mozaika

Krásně bude vypadat i javorový list, pomalovaný barevnými ploškami jedné barvy, ale v různých odstínech. Jednotlivé plochy můžete nakonec orámovat černým akrylovým fixem.

Veselé listy, dětem pro radost

Na krásně přírodou vybarvené javorové listy můžete namalovat i veselé obličeje. Hotové listy pak mohou posloužit jako dekorace do dětského pokoje nebo je zavěste dřevěnými kolíčky na provázek, natažený přes okno.

Zdroj: Simona Sedláčková a iStock

Sdílejte článek

Přečtěte si také