Vánoce

8. listopadu 2022 13:30

Simona Sedláčková

Letos udělejte dětem adventní kalendář sami! Použijte třeba barevné ponožky...

Předvánoční období bez adventních kalendářů si snad už ani neumíme představit a děti se na ně každoročně velmi těší. Zkuste je letos překvapit mnohem více než jen kupovaným kalendářem, plným nekvalitní čokolády. Vytvořte pro děti adventní kalendář, který bude skrývat jen laskominy, které dětem sami vyberete podle jejich chuti a který zároveň nezatíží peněženku ani přírodu.

Ušijte kapsičkový adventní kalendář

Ideální variantu adventního kalendáře představuje látkový kapsičkový kalendář. Jen jednou ho ušijete a každý rok budete znovu a znovu plnit.

Na kalendář vyberte bavlněnou látku s drobným vánočním potiskem nebo můžete použít obyčejné režné plátno, na které si sami namalujete nebo natisknete textilními barvami vánoční motivy a jednotlivá čísla.

Ušijte jednoduché adventní sáčky

Stejně jako kalendář kapsičkový i jednotlivé plátěné sáčky můžete využívat mnoho let. Budou vypadat krásně s natištěnými čísly, ale můžete na ně i provázkem navazovat papírové cedulky.

Využijte dětské ponožky

Máte doma zásobu barevných ponožek, ze kterých už děti vyrostly a vám jich bylo líto, aby jen tak skončily v odpadu? Pokud ještě vypadají k světu a nejsou zrovna samá díra, vytvořte z nich adventní kalendář.

Anebo vám děti ze své zásoby ponožek zrovna vyrůstají a potřebují nové? Nakupte jim veselé ponožky a nejprve je využijte jako adventní sáčky.

Naplňte papírové pytlíčky

I z obyčejných svačinových sáčků může vzniknout krásný adventní kalendář. Také papírové pytlíky vám vydrží na pár let, pokud do nich nebudete vkládat zrovna uzenáče.

Naplněné sáčky uložte do krabičky nebo do proutěného košíku. Ale výborně bude vypadat i girlanda na stěně. Stačí natáhnout provázek a jednotlivé dárečky přicvaknout kolíčky na prádlo nebo upevnit na stěnu větev a dárky na ni zavěsit.

Upečte kalendář z perníku

Krásnou variantu adventního kalendáře představují nazdobené čtverečky z perníku. Jen musíte s pečením začít včas! Než se perník upeče a krásně nazdobí, dá to hodně práce.

Zdroj: Simona Sedláčková a iStock, autorský článek


Přečtěte si také