Vánoce

16. listopadu 2022 10:00

Simona Sedláčková

Araukárie je odolný pokojový jehličnan, který nahradí vánoční stromeček

Mnozí lidé začínají v posledních letech přemýšlet nad tím, jak nahradit obvyklý vánoční stromek, tedy smrček, borovici nebo jedličku, aby nemuseli každoročně zmařit život jednoho stromu. Umělé vánoční stromečky však za adekvátní náhradu považuje jen málokdo. Věděli jste, že existuje jehličnan, který můžete celoročně pěstovat v bytě?

Blahočety jsou obdivuhodné pozůstatky geologických období jury a křídy, kdy rostly po celé zeměkouli. V současné době je můžete potkat ve volné přírodě pouze na jižní polokouli, především v Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Americe, najdete je i na Filipínách nebo v Malajsii.

Blahočet ztepilý, araukárie (Araucaria heterophylla)

Přezdívá se mu stromek pro štěstí a je jedním z mála jehličnatých stromů a jediný blahočet, který zvládá celoročně pobyt v uzavřené místnosti. Pěstování araukárie není nijak složité a má dvě velké výhody. Tato rostlina dokáže výborně čistit vzduch a zároveň není jedovatá, tedy se nemusíte obávat o svou kočku, která občas tak ráda ochutnává vše, co vám doma roste v květináči.

Blahočet ztepilý je endemitem ostrova Norfolk. Ve své domovině dorůstá až 50 m, tvoří kuželovitou korunu a dožívá se vysokého věku. Některé blahočety ztepilé rostou i 170 let.

Jak pěstovat blahočet ztepilý

Blahočet potřebuje ke zdárnému růstu umístění na světlém místě bez přímých slunečních paprsků, klidně i v polostínu. Nejlépe mu vyhovuje teplota 15-20 °C, v zimě snese i chladnější prostředí, ale teplota by nikdy neměla klesnout pod 10 °C. Na druhou stranu v zimě špatně zvládá přetopené a suché místnosti.

Blahočet potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost, proto potřebuje pravidelné rosení, a dokonce i občasnou sprchu. Jednou za 14 dní také blahočetu dopřejte zálivku s hnojivem pro azalky a rododendrony, tedy rostliny, kterým vyhovuje kyselejší půda.

Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/rostliny/pokojova-jedle-araucaria-heterophylla-blahocet.html; https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/334-vanocni-stromek-z-ticheho-oceanu


Přečtěte si také