Boryt barvířský: Rostlina, dříve využívaná jako přírodní barvivo, trápí jižní Moravu

Boryt barvířský, někdy také zvaný boryt lékařský nebo lidově nepravé indigo, se v minulosti velmi rozšířil na jižní Moravě, především v oblasti Pálavy. Boryt byl dříve využíván k barvení textilu, dnes však dělá vrásky ochráncům přírody. Každoročně se proto na začátku května pořádalo tzv. veřejné borytobraní, které se však letos konat nebude. I tak se větší skupiny mohou s organizátory akce domluvit na spolupráci a jednotlivci následně připojit.

Boryt barvířský na Děvíně

Léčivá bylina pochází z oblasti Středozemního moře, ale i v našich podmínkách se jí daří více než dobře. Jako jednoletá nebo dvouletá rostlina se pěstuje i v zahradách, ale najdete ji i v naší přírodě, kde však silně konkuruje našim domácím druhům, protože se začala rychle šířit, a to hlavně v oblasti Pálavy. Roste divoce především na strmých svazích nejvyššího vrcholu Pálavy, Děvína (550 m n. m.), který se vypíná nad nádrží Nové Mlýny severně od Mikulova.

Rostlina podle odborníků na jižní Moravě zcela opanuje velké plochy a vytlačuje z míst další rostliny, například šalvěj etiopskou, kosatec písečný nebo travinu kavyl. Proto je důležité boryt barvířský soustavně vytrhávat, především v době jeho hlavního kvetení, tedy na začátku měsíce května. Kontakt pro spolupráci najdete na webu Základní organizace Českého svazu ochránců přírody ONYX.

Boryt barvířský (Isatis tinctoria)

Středomořská bylina, která se rozšířila do celé střední a východní Evropy, ale i do Pobaltí a Skandinávie. Vyskytuje se, zavlečena lidmi, i v Jižní a Severní Americe, kde je považována za invazivní plevel. Roste na chudých a suchých půdách, na slunných stráních a při okrajích cest a železničních tratí.

Rostlina dorůstá do výšky asi 50–100 centimetrů a od začátku května a pak po celé léto vykvétá drobným květenstvím zářivě žlutých kvítků. Pokud rostlina vyklíčí na jaře, vytvoří přízemní růžici listů, a ještě ten samý rok vyroste i květní lodyha a boryt vykvete. Rostlinky, které vyrostou až z jarních semen, tedy koncem léta nebo až na podzim, vytvoří pouze přízemní růžici listů a vykvetou až v dalším roce.

Borytu se daří na plném slunci a v dobře propustné půdě. Běžně dochází k jeho samovýsevu, pokud chcete boryt pěstovat v zahradě, dbejte na jeho nešíření do volné přírody. Odkvetlá květenství odstraňujte.

Přírodní barvivo z borytu

Dříve se boryt pěstoval především jako rostlina, která poskytovala přírodní barvivo k barvení tkanin. Pro barvení se využívaly fermentované listy, ze kterých se získával modrý pigment. Po přidání kamence vznikla barva růžová.

Boryt jako léčivka

Bylina se zásadně neužívá vnitřně, protože má silné adstringentní, tedy svíravé účinky. Dříve se boryt využíval na obklady při poranění a byl používán jako náplast k zastavení krvácení.

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz; csoponyx.cz; ekolist.cz

Sdílejte článek
Štítky šalvěj Jihomoravský kraj bylina kosatec invazivní rostliny barvivo kavyl dvouletá rostlina Pavlovské vrchy boryt barvířský boryt Děvín

Přečtěte si také