Lupina mnoholistá: Natrhejte si kytici a zastavte tak šíření nebezpečné krásky

Fialová, někdy i růžová nebo bílá květenství lupin vypadají na první pohled tak krásně, až se ani nechce věřit, že by byl její výskyt v naší přírodě nežádoucí. Pěstujeme ji hojně na zahradách a právě odsud se nekontrolovaně rozšířila i do míst, ve kterých už je hrozbou pro naše původní rostlinné druhy.

Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus)

Lupina mnoholistá je statná bylina z čeledi bobovitých, vysoká asi 60–160 cm, původem ze Severní Ameriky, která se v současnosti nekontrolovatelně šíří nejen naší krajinou a jedná se tedy o invazivní, a hlavně velmi nebezpečný druh. Podívejte se na fotogalerie, jak se lupina usadila na mnoha místech ve světě.

Lupina byla dříve schválně vysévána i do volné přírody, pro svou schopnost zpevňovat krajnice silnic a náspy kolejí železnic. Díky poměrně snadnému rozmnožování se však stala velkým konkurentem domácích druhů rostlin. Semena lupin mají vysokou klíčivost a na rostlinách jich dozrává velké množství.

Lupiny, rozšířené na loukách, postupně vytlačují luční květiny, a louky se tak stávají nejen nevhodné pro sečení, ale dokonce jedovaté pro pasoucí se zvěř. Rostliny totiž obsahují velké množství alkaloidů, jedů, které způsobují těžké otravy. Jedovatá je celá rostlina. Je zajímavé, že jedovaté jsou pouze planě rostoucí lupiny. Zahradní kultivary obsahují oproti volně rostoucím lupinám alkaloidy pouze v mnohem menším množství.

V lupinách se však skrývá i další nebezpečí pro naše původní druhy lučních rostlin. Lupiny přirozeně obohacují půdu o dusík a tím podporují růst nežádoucích rostlin na úkor původních. V půdě bohaté na dusík se mimořádně daří například kopřivám, ale méně už původním bylinám, které vyžadují naopak půdy na dusík chudé.

Neobvyklá výzva pro turisty

Především v chráněných oblastech je lupina mnoholistá nevítanou, a dokonce velmi obávanou rostlinou. Proto ochránci přírody vyzývají veřejnost k neobvyklé aktivitě. Natrhejte si v přírodě volně rostoucí lupiny do vázy! Vytvořte si z lupin nádherné kytice a pomozte tak zastavit jejich další šíření. Ve chvíli, kdy květ lupiny utrhnete, rostlina nevytvoří semena, která jinak hojně vystřeluje do svého okolí. Zralá semena se v půdě dokážou udržet až pět let, proto je důležité rozkvetlé lupiny otrhávat pravidelně po několik let.

Zdroj: http://webserv.krnap.cz/data/invazky/brozura-invazivni-rostliny-v-krkonosich.pdf; https://www.ireceptar.cz/zahrada/lupina-mnoholista-invazivni-20200616.html


Přečtěte si také