Vánoce

10. prosince 2023 18:17

Josef Šťastna

Budou Vánoce konečně na sněhu? Nejnovější předpověď meteorologů dává velkou naději na sníh

Každý rok milovníci Vánoc sní o tom, že by rádi nejkrásnější svátky v roce prožili tak, jako to znají ze starých fotek. Nyní svitla naděje, že letošní svátky opravdu přikryje sníh.

Vánoce jsou za rohem a každého zajímá, zda letos budou zase na blátě, jak tomu bývá zvykem. Poslední opravdu bílé Vánoce přinesly roky 2001 a 2010. Letos je tu ale velká naděje, že sníh přijde a udrží se i v nižších polohách. Nebude ho moc, ale bude!

Nejnovější předpověď počasí od Severe Weather Europe je příznivá a milovníci sněhu mají naději, že svátky vánoční budou opravdu magické. Meteorologové hovoří o tom, že můžeme očekávat sněhové srážky ve střední a severní Evropě. Vlhkost nad Atlantikem pak znamená, že by ve střední Evropě mělo být chladněji, než tomu bylo v minulých letech. Je to pravděpodobně způsobené tlakovou výší na severu, která přináší severní a východní proudění. To by mělo přinést sníh.

Podle expertů z Severe Weather Europe je možné, že v období od 22. do 27. prosince by mohl sníh ležet i ve střední Evropě. Nepůjde o nějaké závěje, jako tomu bylo minulý týden, ale měl by ležet jemný poprašek. Jisté je, že i pouhých pět centimetrů by milovníky bílých Vánoc potěšilo.

Posuneme Vánoce na leden?

Pokud bychom Vánoce slavily až v lednu, stoupla by naděje na přítomnost sněhu. Uvedla to Dagmar Honsová.

"Poslední opravdu bílé Vánoce i do nížin naposledy přinesly roky 2001 a 2010. Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna. Není to jen otázka posledních let. Dokazuje to i pranostika: Na Adama a Evu čekejte oblevu, která vznikla už v 17. století. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost bílých Vánoc až na 80 procent," doplnila k problematice pro ŽivotvČesku.cz odbornice na předpovědi počasí Dagmar Honsová.

Sníh Evropu už letos potrápil:

Zdroj: Severe-weather.eu a ŽivotvČesku.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také