Vánoce

6. prosince 2023 06:30

Lenka Valjentová

Na kolik vyjdou letošní Vánoce oproti loňsku? Dražší kapr, na cukroví ušetříme

Tradiční české Vánoce se neobejdou bez bramborového salátu, kapra a cukroví. To prostě nejde! V poslední letech se nám vánoční hodování prodražilo, protože nás trápila vysoká inflace. A i když ceny některých základních potravin jdou dolů, ani letos o vánočních svátcích neujdeme mírnému zdražení. Jak si nyní stojí ceny potravin, bez kterých se neobejdeme při vánočním pečení a při přípravě štědrovečerní večeře?

„Letošní Vánoce nebudou nijak dramaticky dražší než ty loňské, přesto bychom s mírně vyššími cenami měli počítat. A to i přesto, že ceny některých základních potravin jsou nižší než před rokem,“ uvedl agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS. Například můžeme vidět levnější máslo, vejce a cukr, naopak dražší jsou brambory, zelenina nebo kapr. „Některé suroviny zlevňují a na něčem ušetříme. Například u pečiva. Ve většině vánočních komponentů ovšem příliš neušetříme,“ řekl Havel.

INSPIRUJTE SE: Štědrovečerní stůl je dnes úplně jiný než kdysi. Smažený kapr ani bramborový salát na něm nebyly

Vánoční cukroví je letos levnější

Při domácím pečení vánočního cukroví, zdá se, oproti loňsku něco málo ušetříme, protože ceny základních potravin na jeho přípravu jsou letos nižší. Podívejme se, jak si stojí například klasické linecké.

Kolik nás zhruba stály ingredience na základní těsto (jedna dávka) loni a kolik to bude přibližně letos:

ingedience množství cena 12/2022 v Kč cena 12/2023 v Kč
hladká mouka 210 g 5 4,40
máslo 140 g 31,20 28,20
cukr 70 g 2,50 2,30
vejce 1 5.90 5
CELKEM 44.60 Kč 39,90 Kč

O letošních Vánocích tedy vyjde linecké cukroví na surovinách levněji než loni. Podle Petra Havla ale není výpočet tak jednoduchý, protože se musí vzít v potaz zdražení elektrické energie při pečení. „Suroviny by skutečně mohly být levnější. Lidé ale zaplatí více za dražší energie. Obecně lze ale říci, že u pečiva letos o Vánocích ušetříme,“ konstatoval analytik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik Češi utratí za Vánoce? Podívejte se na video.

Štědrovečerní večeře bude letos dražší

V případě štědrovečerní večeře si letos pravděpodobně připlatíme. Zcela jistě bude dražší kapr, který je nedílnou součástí štědrovečerní tabule u řady rodin.

  • Kilogram živého kapra se v průměru podle statistického úřadu prodával v minulém prosinci za 122 Kč, letos to bude okolo 130 Kč.

Mírné zdražení nás čeká taky u bramborového salátu, zejména kvůli zvýšení cen brambor a zeleniny, jako je mrkev, cibule nebo celer. Levnější jsou naopak vejce, majonéza nebo hořčice. Jak vypočítal web CNN Prima NEWS, podle loňských cen vyšla příprava štědrovečerního bramborového salátu pro šest osob na zhruba 83 Kč, letos by to mělo být okolo 85,50 Kč.

Zdroje: cnn.iprima.cz, srovnanicen.cz


Přečtěte si také