Prasátka z perníku: Pečené novoroční dárky pro štěstí jsou ihned k jídlu
Hledáte pro své nejbližší originální novoroční pozornost pro štěstí? Upečte pro ně perníková prasátka, která pomalujte netradičním dekorem z cukrové polevy. Máme pro vás recept na perník, který je hned po upečení krásně měkký.
Co budete potřebovat na perníkové těsto
- 1000 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 5 vajec
- 10 lžic medu
- 5 lžic kakaa
- 1 lžíci perníkového koření
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2 lžičky sody
Co budete potřebovat na polevu
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce solamylu
- citronovou šťávu
Jak budete postupovat při pečení perníků
Mouku, cukr, kakao, perníkové koření a sodu dobře promíchejte.
Sypké suroviny zamíchat Zdroj: Simona Sedláčková
Přidejte rozehřáté máslo a med.
Přidat tekuté suroviny Zdroj: Simona Sedláčková
Nakonec přidejte pět celých vajec a vypracujte těsto.
Nakonec vejce Zdroj: Simona Sedláčková
Těsto nejlépe zpracujete ručně. Dejte si na čas, těstem klidně i několikrát bouchněte o stůl, ať se zněho dostanou bublinky vzduchu.
Těsto nejlépe zpracujete ručně Zdroj: Simona Sedláčková
Těsto ponechte nejméně do druhého dne odpočinout v lednici, ale nic se nestane, pokud tam zůstane déle. Pak z těsta vykrajujte pomocí formiček prasátka a pečte na 180 °C.
Prasátka z perníku Zdroj: Simona Sedláčková
Z bílku, moučkového cukru, solamylu a citronové šťávy si utřete polevu, která musí být dostatečně hustá, aby se vzor na prasátku neroztékal, ale zase ne moc, aby poleva držela na perníku.
Prasátka z perníku s netradičním zdobením Zdroj: Simona Sedláčková
Prima rada
Při přípravě polevy je dobré moučkový cukr přesít přes jemné sítko a bílek propasírovat. Můžete použít třeba silonovou punčochu.
Těsto na vykrajování prasátek vyválejte silnější, asi na 7-10 mm. Z tenkého těsta budete mít perníky vždy tvrdé.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek