Prasátka z perníku: Pečené novoroční dárky pro štěstí jsou ihned k jídlu
Hledáte pro své nejbližší originální novoroční pozornost pro štěstí? Upečte pro ně perníková prasátka, která pomalujte netradičním dekorem z cukrové polevy. Máme pro vás recept na perník, který je hned po upečení krásně měkký.
Co budete potřebovat na perníkové těsto
- 1000 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 5 vajec
- 10 lžic medu
- 5 lžic kakaa
- 1 lžíci perníkového koření
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2 lžičky sody
Co budete potřebovat na polevu
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce solamylu
- citronovou šťávu
Jak budete postupovat při pečení perníků
Mouku, cukr, kakao, perníkové koření a sodu dobře promíchejte.
Přidejte rozehřáté máslo a med.
Nakonec přidejte pět celých vajec a vypracujte těsto.
Těsto nejlépe zpracujete ručně. Dejte si na čas, těstem klidně i několikrát bouchněte o stůl, ať se zněho dostanou bublinky vzduchu.
Těsto ponechte nejméně do druhého dne odpočinout v lednici, ale nic se nestane, pokud tam zůstane déle. Pak z těsta vykrajujte pomocí formiček prasátka a pečte na 180 °C.
Z bílku, moučkového cukru, solamylu a citronové šťávy si utřete polevu, která musí být dostatečně hustá, aby se vzor na prasátku neroztékal, ale zase ne moc, aby poleva držela na perníku.
Prima rada
Při přípravě polevy je dobré moučkový cukr přesít přes jemné sítko a bílek propasírovat. Můžete použít třeba silonovou punčochu.
Těsto na vykrajování prasátek vyválejte silnější, asi na 7-10 mm. Z tenkého těsta budete mít perníky vždy tvrdé.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek