Udělejte na silvestrovský stůl rychlé grissini, plněné slané i sladké italské kroucené tyčinky
Udělejte na silvestrovský stůl rychlé grissini, plněné slané i sladké italské kroucené tyčinky Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia
Ke každému slavnostnímu, hlavně silvestrovskému pohoštění patří křupavé dobroty, jako jsou třeba italské tyčinky grissini. Buď je můžeme koupit již hotové s různými příchutěmi, anebo si je sami upéct. Je to natolik jednoduché a rychlé, pokud zvolíme variantu z listového těsta, že to hravě zvládneme třeba i s dětmi. Kroucené tyčinky lze upéct bez náplně posypané mákem nebo hrubou solí nebo na slano s uzeninami, sýry a pestem či na sladko s povidly.
Plněné domácí grissini z listového těsta
Ingredience
- listové těsto
- vejce na potření
Ingedience na slanou variantu grissini
- italský speck, prosciutto crudo
- strouhaný sýr Gran Moravia, nastrouhaný sýr provolone piccante
- rajčatový protlak
- různé měkčí sýry nakrájené na úzké plátky jako mozzarella, caciotta, furfante či scamorza
- různá pesta, zejména pesto genovese
Ingredience na sladkou variantu grissini
- džem, marmeláda nebo povidla
- med
- nutela
- sekané ořechy a mandle nebo mák na posypání
Rychlé domácí plněné grissiny, slané i sladké italské kroucené tyčinky Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia
Příprava grissini krok za krokem
1. krok: Listové těsto vyválíme a nakrájíme ho na proužky široké 4 až 5 cm.
Listové těsto vyválíme a nakrájíme ho na proužky široké 4 až 5 cm Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia
2. krok: Na jednotlivé proužky rozložíme náplň: část grissini můžeme připravit s uzeninami, část s nastrouhaným sýrem, část můžete potřít rajčatovým protlakem a obložit plátky měkčích sýrů. Vynikající jsou grissini potřené pestem, které můžeme ještě posypat nadrobno nasekanými piniemi či vlašskými ořechy.
3. krok: Potom každý proužek přeložíme podélně napůl a zatočíme do tvaru spirálek. Tyčinky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
Na každý proužek přeložíme podélně napůl a zatočíme do tvaru spirálek Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia
4. krok: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 15 minut.
K čemu křupavé grissini přikusovat?
Dlouhé kroucené tyčinky se dají přikusovat například k talíři s masovými kuličkami arajčatovou omáčkou, salámem, kostičkami sýra a sušenými rajčaty, salátem z luštěnin a cibule, grilovanou paprikou, s ricottou a černými olivami, šunkou, krémem z ricotty a pečenými cibulkami, mozzarellou a ančovičkami, nakládanými rajčátky, olivami a kapary, nakládaným tuňákem, dipy, pomazánkami….