Tradiční domácí pohoštění: obložené chlebíčky či škvarková pomazánka
Už je to zase tady! Za chvíli se letošní rok přelomí do nového a to je čas na silvestrovské oslavy. Silvestr patří jednoznačně mezi nejbujařejší události, kdy alkohol teče proudem a je veselo. Ať už se rozhodnete vyprovodit rok starý a přivítat nový jakkoliv, bez dobrého jídla to nepůjde Potěší osvědčené klasické obložené chlebíčky, jednohubky a kanapky, ale taky sýrové košíčky, kynuté šneky se šunkou nebo domácí škvarková pomazánka.
Obložené chlebíčky jsou silvestrovská klasika
České obložené chlebíčky se těší velké popularitě, a i když možná zrovna stoprocentně neodpovídají trendům zdravé výživy, nedáme na ně dopustit! Na novoroční party můžeme chlebíčky klasicky vytvořit z nakrájené veky, dobré domácí pomazánky, kvalitní uzeniny, sýra, vajíčka a vše ozdobit zeleninou a kadeřavou petrželkou.
České obložené chlebíčky se těší velké popularitě, a i když možná zrovna stoprocentně neodpovídají trendům zdravé výživy, nedáme na ně dopustit Zdroj: lahudkyzlatykriz.cz
České obložené chlebíčky se těší velké popularitě, a i když možná zrovna stoprocentně neodpovídají trendům zdravé výživy, nedáme na ně dopustit Zdroj: lahudkyzlatykriz.cz
Příbuzní chlebíčků: jednohubky a kanapky
Příbuzné chlebíčků jsou mnohem menší jednohubky, zhruba na jedno sousto. Z praktických důvodů nejsou tak bohatě zdobené a většinou nám konzumaci usnadňují párátka. Skvělá je například varianta se sušenou šunkou a žlutým melounem nebo s kouskem dobrého sýra.
Kanapky se podobají jednohubkám, jsou však různorodější: drobné rolky, kuličky, minitortilly, košíčky nebo ozdobené krekry či sýrem. Jsou výborné třeba s tvarohovou pomazánkou a vlašskými ořechy, s pikantní klobásou nebo s lososem.
Tři tipy na silvestrovské pohoštění
Co se týká silvestrovského pohoštění, fantazii se meze nekladou. Proto se můžeme klidně odvázat a vyzkoušet i něco nového a neotřelého. Přinášíme vám tři recepty, díky nimž bude vaše oslava nezapomenutelná!
Domácí škvarková pomazánka Zdroj: archiv Pražské řeznictví
Domácí škvarková pomazánka
Ingredience
- 350 g škvarků
- 3 vařená vejce
- svazek jarní cibulky
- sůl
- mletý pepř
- plnotučná hořčice podle chuti
- česnek podle chuti
- kyselé okurky podle chuti
- červená cibule a hladkolistá petrželka na ozdobení
Postup
Vyškvařené škvarky pomeleme nebo jen větší díl a část pouze rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme hrubě nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část lahůdkových cibulek, hořčici podle chuti, sůl, pepř a promícháme. Podle chuti přidáme do pomazánky ještě drobně pokrájenou kyselou okurku a nastrouhaný česnek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala. Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, které dozdobíme drobně pokrájenou červenou cibulkou a petrželkou.
Kynuté šneky se šunkou a bazalkou Zdroj: archiv Babiččina volba
Kynuté šneky se šunkou a bazalkou
Ingredience
- 300 g hladké mouky na kynuté těsto
- 1/2sáčku sušeného droždí
- 160 ml vlažné vody
- 50 ml olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 1 lžička cukru
- asi 200 ml suga (klasická italská rajčatová omáčka salsa di pomodoro, jejímž základem jsou rajčata, cibule, česnek, bazalka, sůl a pepř)
- 100 g šunky
- 100 g mozzarelly
- bazalka podle chuti
- sůl
- pepř
Postup
Z mouky, droždí, vody, oleje, soli a cukru vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple 40 až 50 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukama propracujeme. Pak ho rozdělíme na dvě části a obě vyválíme na tenkou placku. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou a obložíme šunkou a nakrájenou mozzarellou. Osolíme a opepříme, poklademe lístky bazalky a těsto zavineme jako štrúdl. Závin ostrým nožem nakrájíme na kolečka a ta vyskládejte na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 15 minut.
Plněné sýrové košíčky Zdroj: archiv La Formaggeria
Plněné sýrové košíčky
Ingredience
- 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia nbeo parmazánu
- 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
- 170 g ricotty
- ¼ hrnku smetany ke šlehání
- ½ lžičky tymiánu
- 2 lžičky nasekané hladkolisté petrželky
- nakládaná sušená rajčata
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položíme pečící papír. Naneseme na něj lžící hromádky strouhaného sýru a lehce opepříme. Z hromádek vytvoříme kolečka o průměru asi 5 cm. Pečeme je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndáme je z trouby a ještě teplé placičky ohneme přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu ke šlehání, tymián, petrželku, pepř a sůl smícháme a dáme vychladit. Pak směsí naplníme sýrové košíčky. Ozdobíme kouskem sušeného rajčátka a tymiánu. Skvělá je i tahle varianta náplně: Část ricotty nahradíme sýrem gorgonzola (dá se použít niva nebo jiný sýr s modrou plísní) a dobře vyšleháme na hustý krém. V tomto případě už nepřidáváme tymián a petrželku, aby více vynikla pikantní chuť gorgonzoly.