Obložené chlebíčky za socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

Objevte kouzlo obložených chlebíčků! Více než stoletá česká specialita z dílny pražského lahůdkáře Jana Paukerta je nesmrtelná klasika. Jaké byly nejoblíbenější v dobách socialismu?

Je tu někdo, kdo nezná obložené chlebíčky? Více než stoletá česká specialita nás provází při oslavách životních a pracovních událostí, nechybí na vánočním a silvestrovském stole, poslouží jako svačina, rychlý oběd i večeře. Obložený chlebíček pochází z dílny asi nejznámějšího pražského lahůdkáře Jana Paukerta, který chtěl vytvořit něco mezi příliš malými jednohubkami a příliš velkými sendviči. A to se mu opravdu povedlo!

Inspirujte se: Tradiční domácí pohoštění: Obložené chlebíčky či škvarková pomazánka

Malý, ale bohatý

Český obložený chlebíček nabízí na malém prostoru hodně chutí i kalorií, takže dobře zasytí. Je to doslova výtvarné dílo, lákavé na pohled ozdobením i barvami. Český chlebíček je takové potěšení chuťové i vizuální, že je jedno, jestli si koupíme ten od profesionálů, nebo si ho uděláme sami podle sebe. Doma se na nich můžeme pěkně vyřádit a kombinovat i nekombinovatelné, hlavně že nám bude chutnat.

Obložené chlebíčky za socialismu

Přiznám se, že na "socialistické" obložené chlebíčky svého mládí vzpomínám velmi ráda a s jistou nostalgií, protože mám s nimi spojenou spoustu zážitků. S kamarádkami jsme na ně chodily dost často po obědě ve školní jídelně, abychom si napravily chuť, později sloužily jako oběd nebo večeře, a dokonce jsem s chlebíčky prožila i jedno rande. Plátek bílé veky a na něm třeba majonézový salát, šunka, sýr, okurka a petrželka mi chutnal tehdy a ráda si ho dám i dnes.

Nenechte si ujít: Kuchyň za socialismu: Nezapomenutelné věci, které měl doma každý. Vzpomínáte?

Legendární lahůdkářství

Když v roce 1916 založil obchodník a restauratér pan Alois Zoufalý na Jungmannově náměstí nové lahůdkářství, určitě netušil, že se tam nepřetržitě více než sto let bude chodit na chlebíčky a další dobroty. Lahůdky Zoufalý byly tenkrát spjaté s francouzskými delikatesami a hlavně s příjemnou atmosférou, a tak obstály i v těžké konkurenci slavnějších Paukerta a Lipperta.

V roce 1948 byly lahůdky Zoufalý znárodněny, ale fungovaly nepřetržitě na stejném místě dál, pouze pod novými názvy, naposledy jako Zlatý kříž, a v době socialismu patřily k tomu nejlepšímu a nejvyhledávanějšímu rychlému občerstvení v Praze.

Nejoblíbenější byl chlebíček švédský.

Když jsem si chlebíčky tehdy v osmdesátkách chodila kupovat do vyhlášených pražských lahůdek Zlatý kříž, vyráběla je tam paní Irena Zahradníčková: „Každý den jsme ve dvou s kolegyní musely připravit 1100 chlebíčků, to byla norma. A všechny se hravě prodaly v naší domácí prodejně na Jungmaňáku. Začínaly jsme ráno v půl šesté a končily okolo druhé odpoledne. Celý den na nohách, to byla jízda! Pokud si dobře pamatuji, nejvíc se před rokem 89 prodávaly chlebíčky švédské, jeden byl za 3 Kčs, pak šly hodně na odbyt se sardelovým máslem s vajíčkem a cibulí za 1,50 Kčs nebo s očkem a cibulí za 1,60 Kčs. Hodně oblíbené byly taky chlebíčky s uherákem za 1,80 Kčs, šunkové na bramborovém salátu za 2,20 Kčs a s ruským vejcem, ten stál, myslím, 2 koruny, ale jistá si nejsem.

Mohlo by vás zajímat: Remoska, slavný český vynález, vaří a peče po celém světě. Co všechno zažila legendární remoska?

Recept na švédský chlebíček

I když jsem fanynka obložených chlebíčků, o švédských jsem snad nikdy neslyšela, a tak mě zajímalo, jak se dělají a podle čeho se tak jmenují.

„Recept na oblohu je úplně jednoduchý: na plátek veky dáte 30 g bramborového salátu, 15 g šunky, 1/10 vařeného vajíčka, 10 g sýra a růžičku z 5 g másla. To je celé. Ale proč se jmenuje zrovna švédský, tak to opravdu nevím, nic severského na něm není. To zůstane asi navždy zahaleno tajemstvím.

Petrželka se nosila ze zahrádky.

Co zelená kadeřavá petrželka na ozdobení? Ta by přece na obloženém chlebíčku neměla chybět, nebo se pletu?

„Jasně, na český chlebíček kudrnka patří, jenže tehdy byla moc drahá, tak jsme ji většinou nefasovali. Ale kdo měl zahrádku, jako třeba já, tak si nosil petrželku vlastní, protože jsme s kolegyněmi moc chtěly, aby právě naše chlebíčky chutnaly, ale taky se i líbily. Vždyť k nám na ně chodili Karel Gott, Pavel Bobek nebo herec Vladimír Brabec,“ vzpomíná I. Zahradníčková.

Podívejte se, jak připravit salát na chlebíčky:

Zdroj: autorský text


Přečtěte si také