Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Obložené chlebíčky: Jaké byly oblíbené za socialismu a které nám nejvíc chutnají dnes

Je tu někdo, kdo nezná obložené chlebíčky? Více než stoletá česká specialita nás provází při oslavě životních a pracovních událostí, nechybí na vánočním a silvestrovském stole, poslouží jako svačina, rychlý oběd i večeře. Obložený chlebíček pochází z dílny asi nejznámějšího pražského lahůdkáře Jana Paukrta, který chtěl vytvořit něco mezi příliš malými jednohubkami a příliš velkými sendviči. A to se mu opravdu povedlo! Plátek čerstvé nadýchané veky, salát nebo pomazánka, salám nebo šunka, plátek vejce, okurka a kadeřavá petrželka na ozdobení – to je v kostce tradiční český obložený chlebíček, který prošel vítězně složitými časy, provázel nás totalitou a dobré pověsti se těší dodnes. Víte, jak jaké chlebíčky byly oblíbené za socialismu a jaké nám nejvíc chutnají dnes? My to víme!
Vydáno: 01.11.2019
Obložené chlebíčky: Jaké byly oblíbené za socialismu a jaké nám nejvíc chutnají dnes
Autor: lahudkyzlatykriz.cz Obložené chlebíčky: Jaké byly oblíbené za socialismu a jaké nám nejvíc chutnají dnes
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Český obložený chlebíček je malý, ale bohatý, na malém prostoru je hodně chutí i kalorií, takže dobře zasytí. Je to doslova výtvarné dílo, lákavé na pohled ozdobením i barvami. Český chlebíček je takové potěšení chuťové i vizuální, že je jedno, jestli si koupíme ten od profesionálů nebo si ho uděláme sami podle sebe. Doma se na nich můžeme pěkně vyřádit a kombinovat i nekombinovatelné, hlavně že nám bude chutnat.

Chlebíček s ruským vejcem je jeden z nejžádanějších a nejtradičnějších chlebíčků u nás
Autor: lahudkyzlatykriz.cz Chlebíček s ruským vejcem je jeden z nejžádanějších a nejtradičnějších chlebíčků u nás

Obložené chlebíčky v roce 1989

Přiznám se, že na "socialistické" obložené chlebíčky svého dětství a mládí vzpomínám velmi ráda a s jistou nostalgií, protože mám s nimi spojenou spoustu zážitků. S kamarádkami jsme na ně chodily dost často po obědě ve školní jídelně, abychom si napravily chuť, později sloužily jako oběd nebo večeře, a dokonce jsem s chlebíčky prožila i jedno rande. Plátek bílé veky a na něm třeba majonézový salát, šunka, sýr, okurka a petrželka mně chutnal tehdy a ráda si ho dám i dnes.

Chlebíček se šunkou na salátě, ozdobený vejcem, okurkou, rajčetem a petrželkou
Autor: lahudkyzlatykriz.cz Chlebíček se šunkou na salátě, ozdobený vejcem, okurkou, rajčetem a petrželkou

Nejoblíbenější byl chlebíček švédský – a nebyla petrželka

Když jsem si chlebíčky tehdy v osmdesátkách chodila kupovat do vyhlášených pražských lahůdek Zlatý kříž, vyráběla je tam paní Irena Zahradníčková: „Každý den jsme ve dvou s kolegyní musely připravit 1100 chlebíčků, to byla norma. A všechny se hravě prodaly v naší domácí prodejně na Jungmaňáku. Začínaly jsme ráno v půl šesté a končily okolo druhé odpolední. Celý den na nohách, to byla jízda! Pokud si dobře pamatuji, nejvíc se před rokem 89 prodávaly chlebíčky švédské, jeden byl za 3 Kčs, pak šly hodně na odbyt se sardelovým máslem s vajíčkem a cibulí za 1,50 Kčs nebo s očkem a cibulí za 1,60 Kčs. Hodně oblíbené byly taky chlebíčky s uherákem za 1,80 Kčs, šunkové na bramborovém salátu za 2,20 Kčs a s ruským vejcem, ten stál myslím 2 koruny, ale jistá si nejsem.“ I když jsem fanynka obložených chlebíčků, o švédských jsem snad nikdy neslyšela, a tak mě zajímalo, jak se dělají a podle čeho se tak jmenují. „Recept na oblohu je úplně jednoduchý, na plátek veky dáte 30 g bramborového salátu, 15 g šunky, 1/10 vařeného vajíčka, 10 g sýra a růžičku z 5 g másla. To je celé. Ale proč se jmenuje zrovna švédský, tak to opravdu nevím, nic severského na nich není. To zůstane asi navždy zahaleno tajemstvím.“ Co zelená kadeřavá petrželka na ozdobení, ta by přece na obloženém chlebíčku neměla chybět, nebo se pletu? „Jasně, na český chlebíček kudrnka patří, jenže tehdy byla moc drahá, tak jsme ji většinou nefasovali. Ale kdo měl zahrádku, jako třeba já, tak si nosil petrželku vlastní, protože jsme s kolegyněmi moc chtěly, aby právě naše chlebíčky chutnaly, ale taky se i líbily. Vždyť k nám na ně chodili Karel Gott, Pavel Bobek nebo herec Vladimír Brabec.“

 Chlebíček švédský na salátě, ozdobený šunkou, vejcem, sýrem, máslem a petrželkou
Autor: lahudkyzlatykriz.cz Chlebíček švédský na salátě, ozdobený šunkou, vejcem, sýrem, máslem a petrželkou

Obložené chlebíčky roku 2019

Když v roce 1916 založil obchodník a restauratér pan Alois Zoufalý na Jungmannově náměstí nové lahůdkářství, určitě netušil, že se tam nepřetržitě více než sto let bude chodit na chlebíčky a další dobroty. Lahůdky Zoufalý byly tenkrát spjaté s francouzskými delikatesami a hlavně s příjemnou atmosférou, a tak obstály i v těžké konkurenci slavnějších Paukerta a Lipperta. V roce 1948 byly lahůdky Zoufalý znárodněny, ale fungovaly nepřetržitě ve stejném místě dál, pouze pod novými názvy, naposled a dodnes pak jako Zlatý kříž, a v době socialismu patřily k tomu nejlepšímu a nejvyhledávanějšímu rychlému občerstvení v Praze. Po sametové revoluci přešly opět do soukromých rukou a po čase se posunuly o pár metrů dále do Jungmannovy ulice. Lahůdky tak v centru hlavního města zůstaly do dnešních dnů a současný sortiment pokračuje v tradici českého lahůdkářství, což je chvályhodné.

Populární chlebíček s rostbífem vlastní výroby na másle, ozdobený okurkou, cibulí, rajčetem a petrželkou
Autor: lahudkyzlatykriz.cz Populární chlebíček s rostbífem vlastní výroby na másle, ozdobený okurkou, cibulí, rajčetem a petrželkou

Nejoblíbenější je chlebíček s ruským vejcem 

„Obložené chlebíčky jsme podědili z časů minulých. Jejich stoletou tradici a obrovskou oblibu ctíme a snažíme se ji s nadšením i pokorou stále vylepšovat. A tak vymýšlíme a spojujeme staré dobré recepty s moderními postupy a surovinami. Tradice je tradice, ale je potřeba se posouvat dál a nabízet pořád něco nového. Lidé, kteří k nám na Zlatý kříž chodí, si rádi dají někdy i dost netradiční novinky. A jak to tak bývá, některým zachutnají, jiní se se zase vrátí k svým osvědčený druhům,“ shodují se současní majitelé tradičního českého bistra. Denně se tu vyrobí, prodá a sní kolem 2000 chlebíčků! V nabídce je takřka stovka různých druhů, můžeme si vybrat i velikost – normální za 35 Kč, dlouhé za 42 Kč a mini za 25 Kč. Nejprodávanější je pořád stará dobrá klasika, na prvním místě se drží chlebíček s ruským vejcem, následuje šunkový na bramborovém salátu a na třetím stupínku je chlebíček s rostbífem vlastní výroby, těsně za nimi jsou hermelínový a krabí. V poslední době jim šlapou na paty chlebíčky s kaviárem a sleděm i jinými rybami. Velmi dobře si vede chlebíček ovocný, slaná tvarohová pomazánka s různými druhy čerstvého sezonního ovoce a taky tatarák na topince.

Chlebíček s různými druhy čerstvého ovoce na tvarohové pomazánce, ozdobený petrželkou
Autor: lahudkyzlatykriz.cz Chlebíček s různými druhy čerstvého ovoce na tvarohové pomazánce, ozdobený petrželkou

Veky na chlebíčky se krájí  ručně – a není pěkná petrželka

Každý obložený chlebíček v lahůdkách Zlatý kříž je originál vyrobený ručně a hlavně s láskou. Používají tu výhradně čerstvé a kvalitní suroviny, na tom si opravdu zakládají. „Když začneme od základu, tedy od veky ty naše se vyrábějí ručně a taky je ručně krájíme, protože jsme ještě nikde neobjevili stroj na krájení, který by dokázal nakrájet veku šikmo, všechny to umí jen rovně, což na český chlebíček prostě nejde,“ vysvětlují. Nedalo mi to, abych se nezeptala, jak je to dnes s kadeřavou petrželku, která byla za totáče nedostatková a lahůdkářky si nosily vlastní ze zahrádky, když chtěly dostát tradičním receptům. „Je fakt, že my kadeřavou petrželku z domova nenosíme, ale sehnat dnes kvalitní kudrnku, která by chlebíček opravdu zdobila a byla pěkně svěže zelená, jak má být, je docela problém. Kdoví, možná si ji taky začneme pěstovat sami.“

České obložené chlebíčky jsou potěšení chuťové i vizuální
Autor: lahudkyzlatykriz.cz České obložené chlebíčky jsou potěšení chuťové i vizuální

 Lenka Valjentová 

Mohlo by vás zajímat:

Jak se mlsalo v legendárním automatu Koruna

Jak se mlsalo v legendárním automatu Koruna? Levně, lahodně a trochu nezdravě

Sýr, čerstvé nebo sušené ovoce a lahvička dobrého vína – stačí málo a luxusní občerstvení je připraveno během pár okamžiků

5 tipů, jak rychle pohostit nečekanou návštěvu

Článek je zařazen v: obložené chlebíčky , šunkový chlebíček , chlebíček s ruským vejcem , chlebíček ovocný , zlatý kříž , sametová revoluce , socialismus , česká kuchyně , tradice , chlebíček , 1989
Speciály: 1989 před a po , Pád totality – 30 let svobody
Reklama