Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

10 jídel smrti, která mohou být i ve vaší ledničce

To že jsou chipsy nezdravé, ví asi každý. Ale myslíte si, že když si dáte jogurt bez tuku a sklenku ovocného džusu, žijete superzdravě?  Vůbec to nemusí být pravda. Třeba po přečtení tohoto článku svou volbu ještě přehodnotíte. Přinášíme totiž seznam deseti potravin, kterým je lepší se co nejvíce vyhýbat, v nejlepším případě vám totiž nepřinesou nic dobrého.

Müsli tyčinky
Müsli tyčinky
Müsli tyčinky

Většinou na nás číhají s dalšími cukrovinkami v regálech u pokladen. Těsně před zaplacením po nich sahají hlavně ti, kteří se ještě na poslední chvíli rozhodnou pro něco „malého a zdravého“, tyhle tyčinky jsou přece plné ovesných vloček a ořechů…I tady ale platí rada studovat složení výrobku, a to skutečně důkladně. Tyčinky, které se tváří zdravě, jsou totiž přímo nadité nevhodnými cukry a tuky. Kupte si raději sáček ořechů nebo si müsli tyčinky upečte sami, na internetu najdete spoustu inspirativních návodů, jak si tuto oblíbenou svačinku připravit. Třeba s medem nebo javorovým sirupem a sezamovým olejem.

Light potraviny
Light potraviny
Light potraviny

Na řadu lidí stále ještě slova „light“ nebo „nízkotučný“ v názvu výrobku působí jako vábnička. Souvisí to s všeobecnou honbou za zdravým životním stylem a štíhlou linií. Zbavte se strachu z tuků a hlavně neposuzujte potraviny podle dobře viditelných hesel, zajímejte se spíš o to, co je na obalu napsáno daleko menším písmem – o skutečné složení výrobku. Vyhýbejte se nezdravým chemikáliím, které nahrazují chybějící tuk a přidávají na chuti, trvanlivosti nebo konzistenci výrobku. A hlavně přestaňte žít s pocitem, že pokud je něco „light“ nebo „nízkotučné“, můžete toho do sebe narvat, co se do nás vejde.

Ovocné džusy
Ovocné džusy
Ovocné džusy

I v tomto případě platí, že bychom se jimi neměli prolévat ve velkém, a pokud už na nějaký ovocný džus dostaneme chuť, měli bychom si pořádně nastudovat jeho složení. Obvykle totiž obsahují hlavně umělé příchutě, barviva, cukr a vodu. Pravidelné pití džusů vede k obezitě, cukrovce, dně a také třeba k poškození zubní skloviny. A ani ten nejkvalitnější krabicový džus vám nikdy nenahradí čerstvé ovoce.

Snídaňové cereálie
Snídaňové cereálie
Snídaňové cereálie
Snídaňové cereálie

Další produkt, který se tváří, že je tady pro naše dobro. Co zdravějšího si přece ráno dopřát než lupínky plné vlákniny či instantní ovesnou kaši? Většinou však do sebe, a co je horšího i do našich dětí, rveme hned na počátku dne obrovské množství cukru a nevhodných tuků. Porce lupínků k snídani má víc kalorií, než sladký dezert po obědě. Uvařte si ráno raději kaši přímo z ovesných vloček, zabere vám to maximálně 10 minut. Oslaďte ji medem nebo agávovým sirupem a přisypte dobře skladované oříšky a semínka podle chuti.

Uzeniny
Uzeniny
Uzeniny
Uzeniny

Další kategorie, které bychom se měli v maximální míře vyhýbat, a to se týká a i na první pohled dietní šunky. Kvalitního masa totiž obsahují minimálně, při jejich výrobě se navíc používají fosfáty, emulgátory a také dusitany (ve složení je hledejte jako nitrátovou sůl E250), jejichž nadměrná konzumace výrazně ohrožuje zdraví. I tudy vede cesta k řadě civilizačních chorob, jako je obezita nebo cukrovka, u uzenin je dokonce prokázána souvislost s rakovinou především tlustého střeva a konečníku.

Margaríny
Margaríny
Margaríny

Ještě poměrně nedávno odborníci doporučovali vyhýbat se živočišným tukům, jako je máslo nebo vepřové sádlo, hlavním důvodem byl cholesterol. Podle těchto doporučení jsme je začali nahrazovat rostlinnými margaríny. Jenže nám nějak zapomněli říct, že při jejich výrobě, konkrétně ztužování, vznikají nebezpečné transmastné kyseliny. Díky současným moderním technologickým postupům toto nebezpečí v tak velké míře nehrozí, ale i tak se margaríny vyrábějí z rafinovaných surovin s řadou přídavků, jako jsou emulgátory, stabilizátory, konzervanty nebo barviva. Navíc jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, kterých už tak máme nadbytek.

Mražené a chlazené hotovky
Mražené a chlazené hotovky
Mražené a chlazené hotovky

Hotová jídla v supermarketech, to je kapitola sama pro sebe. Hlavním důvodem, proč se tomuto rychlému a poměrně levnému obědu nebo večeři vyhýbat, je neskutečné množství soli, které obsahují. Navíc není moc důvodů věřit tomu, že jsou připravena z kvalitních a čerstvých surovin bez přídavku zbytečné chemie. Opravdu si na tomhle můžete pochutnat?

Sladké pečivo
Sladké pečivo
Sladké pečivo

To že bílé pečivo není žádná výhra, už asi tušíte. Je libo čerstvý koblížek s marmeládou nebo lákavě vypadající koláček jako od maminky? U složení běžně prodávaného sladkého pečiva platí v podstatě to samé, co jste se už dočetli u müsli tyčinek. S tím rozdílem, že zjistit přesné složení koláčů není tak snadné, spousta pečiva se totiž prodává bez obalu. Pokud sladké milujete a nemůžete bez něj být, najděte si dodavatele, u kterého jste si jisti kvalitou surovin nebo si jednou za čas upečte sami. Ale bez bílé pšeničné mouky a rafinovaného cukru.

Limonády
Limonády
Limonády
Limonády

Opravdu si den bez láhve limonády nedokážete představit? Možná přišel čas si tento zlozvyk definitivně odpustit, pití sladkých limonád a ochucených vod je totiž celosvětově nejčastějším důvodem vedoucím k obezitě, jejich pravidelným pitím si samozřejmě zaděláváte na cukrovku, ale například i na poškozené ledviny. Nevěřte ani dietním limonádám, ty jsou plné škodlivých náhradních sladidel a nespoléhejte ani na nápoje slazené stévií – té bývá v nápojích jenom zlomek, vedle ní v nich jsou zase jenom cukry nebo umělá sladidla. Pokud můžeme radit, pitný režim dodržujte raději s obyčejnou vodu.

Slané chipsy
Slané chipsy
Slané chipsy

Další potravina, které bychom měli dát definitivní sbohem, chraňte před ní i vaše děti, protože vytvořit si na ni návyk není žádný problém. Obsahují spoustu soli a nekvalitních tuků, ale bohužel také velmi nebezpečnou látku zvanou akrylamid. Ta vzniká za vysokých teplot při přípravě některých potravin a její konzumace může vyvolat rakovinu.

Reklama