Bydlení

23. prosince 2016 12:28

Markéta Zídková

10 tipů, jak prostřít vánoční tabuli

Přestože během roku máte určitě vícero příležitostí usednout ke krásně prostřenému stolu, vánoční tabule by měla být výjimečná.

Na štědrovečerní večeři se u stolu schází celá rodina, často i široké příbuzenstvo nebo přátelé. Je to jeden z nejslavnostnějších okamžiků v roce a všichni chceme, aby byl i nezapomenutelný. Vždyť v ten okamžik vrcholí několikatýdenní přípravy, které zahrnovaly velký úklid, pečení cukroví i nákup dárků.

Aby byl okamžik opravdu slavnostní, chce to krásně prostřený stůl, ale ne každý to umí. Někdo má dar a na co sáhne, vypadá elegantně, jiný se musí hodně snažit, aby byl výsledek aspoň přijatelný. Pokud patříte do té druhé skupiny, nezoufejte. Se slavnostním prostíráním vám poradíme a na závěr pro vás máme několik inspirací.

Na stůl dejte ubrus, vypadá to slavnostněji

Ubrusy se na našich stolech již neobjevují tak často, jako tomu bylo za časů našich babiček, ale pro slavnostní tabule se hodí bílý nebo jemně pastelový a na něj vrchní, ozdobný ubrus a ubrousky. Papírový ubrousek složený do trojúhelníku se dává pod vidličku, plátěný, jednoduše přeložený ubrousek vlevo od vidličky. Samozřejmě můžete ubrousek i ozdobit a postavit ho doprostřed talíře. Je jasné, že na slavnostní tabuli by k sobě měly všechny barvy ladit, jinak to zkazí výsledný dojem.

Jak prostřít nádobí

Je jedno, zda jde o štědrovečerní večeři nebo jinou slavnostní příležitost, nádobí na stole by mělo mít své správné místo. Zvolte raději jednobarevné, jednoduché, elegantní. Velmi efektní je porcelán.

Talíře připravíme podle potřeby – buď pouze mělký, nebo mělký a hluboký talíř, nikdy se na stůl nedává více než dva talíře najednou. Vzdálenost talíře od okraje stolu je 2 - 3 centimetry.

Příbory se kladou tak, že vně budou příbory, které budete potřebovat jako první, nejblíž u talíře ty, které přijdou na řadu nakonec. Na pravou stranu dáváme příbory pro pravou ruku a naopak (například napravo může přijít i vidlička, která bude používána jako jediný příbor k určitému jídlu.) Dezertní příbory patří nad talíře, rukojeti na tu stranu, kterou rukou budeme jíst.

Sklenice na nápoj k hlavnímu chodu stojí nad špičkou nože, sklenička k předkrmu stojí od ní vpravo, případná třetí sklenice stojí nad nimi.

Dekorace dodají tu správnou atmosféru

Na slavnostní stůl patří ty správné dekorace, které dodají tu pravou vánoční atmosféru. Moc pěkně vypadají zelené jehličnaté větvičky, pokud je chcete mít, nejlepší je použít jedlové. Jsou ploché a ze všech jehličnanů nejméně pichlavé. Hodí se i vánoční kouličky a další ozdoby. Na stůj je ale umístěte tak, aby nemohlo dojít k jejich náhodnému rozbití. Luxování střepů během vánoční večeře, by dost pokazilo atmosféru. Jako dekorace mohou také skvěle posloužit svícny, vázy, či adventní věnec.

Při dekorování stolu platí jednoduché pravidlo – prostřete stůl podle svého vkusu, ale nezapomeňte, že méně je často více. Nemusíte nakupovat prostírání v bravách, které jsou módní pro letošní sezonu, dbejte spíš na to, aby věci byly jednoduché a elegantní. Pro vánoční tabuli je vhodná vždy červená, stříbrná nebo zlatá, barvami letošní sezóny pak jsou pastelové barvy a růžová všech odstínů.

Lucie Kořistová

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také