25. dubna 2017 10:30
Markéta ZídkováČas zasít královskou bylinu! Bazalku pravou! Vypěstujte si ji ze semínek
Kdo nemá čas, koupí si vzrostlou bazalku v obchodě. Ale kdo rád pozoruje, jak mu pod rukama něco roste, pro toho tu máme návod, jak si vypěstovat bazalku ze semínka.
Do našich zemí se voňavá a superzdravá bazalka dostala z Itálie. Masově se u nás rozšířila teprve v 90. letech, kdy se celé Česko bezhlavě zamilovalo do italské kuchyně. Bazalce se sice přisuzují afrodiziakální účinky, ale mnohem víc asi působí na pohodu našeho zažívání a na klidné nervy. Vypěstovat si ji může každý. Je to snadné!
Pro její chuť, vůni a zdravotní účinky bazalku doslova uctívali už Římané a Egypťané ve starověku. A součástí italských pokrmů je tato bylinka opravdu již několik tisíc let. I když její prapůvodní domovinou je Indie a další tropické oblasti Asie. Věřili byste, že v Asii je bazalka dřevnatějící trvalka? U nás se pěstuje výhradně jako jednoletá bylinka.
Do našich zemí se voňavá a superzdravá bazalka dostala z Itálie. Masově se u nás rozšířila teprve v 90. letech. Zdroj: iStock
Afrodiziakum
Co je ale na bazalce tak vzácného? Tato košatá bylinka s typický velkými šťavnatými lístky je nadupaná účinnými látkami, jako jsou silice, třísloviny, flavonoidy či éterické oleje a mnoho dalších, které mají vpravdě magické účinky. A to především na celou oblast břicha. Bazalka zlepšuje trávení a práci střev, zmírňuje nadýmání a tlumí křečové bolesti. Dobré zkušenosti s bazalkou jako léčivkou mají lidé trpící nespavostí, závratěmi a migrénou. Má také protizánětlivé účinky, působí na dýchací cesty a navozuje dobrou náladu.
Takže afrodiziakální účinky bazalky, o kterých byli přesvědčeni Římané, budou nejspíš kombinací klidných nervů a dobře pracujícího trávení. Bazalku můžete také inhalovat nebo pít jako čaj. Nejčastěji se kombinuje s meduňkou, heřmánkem, tymiánem či dobromyslí a řebříčkem.
Útok na květináče
Kdo nemá čas, koupí si vzrostlou bazalku v obchodě. Ale kdo rád pozoruje, jak mu pod rukama něco roste, pro toho tu máme návod. Použijte kvalitní humózní půdu, kterou naplníte květináč či truhlík. Semínka bazalky nasypte nahoru, lehce zatlačte do hlíny a navrch přidejte ještě trochu hlíny. Se semínky šetřete, použijte jen tolik, kolik chcete rostlinek. Bazalka se velmi těžko přesazuje. A pozor, květináč musí mít dírky pro odtok. Kořeny bazalky nesnášejí stojatou vodu, ve které zahnívají. Dělá jí dobře vlhko a teplo. Takže ji můžete dát klidně na okno. Bude krásně zdobit a skvěle chutnat! Na záhon vysazujte bazalku až po zmrzlících, bylinka snese klidně i přímé slunce.
7 x o bazalce v kostce
1. Zasíváme v březnu až dubnu.
2. Fantasticky chutná v jakékoli kombinaci s rajčaty!
3. Slovo bazalka pochází řeckého basileus, a to znamená „král".
4. Pěstovat můžete venku i vevnitř!
5. Nemá ráda dlouhé vaření, sušení, pečení. Ztrácí barvu i vůni. Nejlepší je čerstvá.
6. Královnu bylinek, jak se jí také říká, si uchováme, když ji usušíme anebo zamrazíme.
7. Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých a kvete bílými květy.
Bazalka na italské vlajce
Malá pomůcka, jak si stoprocentně zapamatovat barvy na italské vlajce. Znáte vyhlášený italský salát Caprese? No, to je přece celá italská vlajka. Pruhy na ní míří sice všechny svisle dolů, ale když vlaje na žerdi, třepotá se tak, že červený pruh je dole, nad ním bílý a nahoře zelený. Přesně jako hlavní ingredience věhlasného salátku. Dole šťavnatá červená rajčata, uprostřed krémově bílý sýr mozzarela a nahoře zelené lístky čerstvé bazalky. Popravdě skutečný výklad významu italské vlajky je mnohem suchopárnější. A sice zelená reprezentuje zemi plání a kopců, bílá je sníh z Alp a červená krev prolitá za italskou nezávislost. Tak si vyberte!
(tek)
Mohlo by vás zajímat: