Bydlení

18. listopadu 2015 05:30

Klára Beščecová

Hledáte recept na zdravé žíly? Zkuste pohanku

Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové obilniny, navíc má řadu pozitivních dopadů na lidský organismus. Je zaručeným zdrojem rutinu, který udržuje v dobré kondici krevní oběh a zvyšuje působení vitamínu C.

Pohanka vlastně není obilovina, takto o ní hovoříme vsouvislosti svýživou. Správně se jedná o pseudoobilovinu, stejně jako je například amarant nebo quinoa. To, co konzumujeme, jsou loupané trojhranné nažky (plody) jednoletých bylin, vléčitelství se ale užívá i nať rostliny. Včínské medicíně pomáhá při uštknutí, pokousání hmyzem, úrazech nebo menstruačních bolestech, u nás seženete vlékárnách nebo vobchodech se zdravou výživou pohankové bylinné čaje na žíly, kdostání jsou i relaxační polštářky plněné pohankovými slupkami. Pohanka pochází zAsie a včínské armádě kdysi navracela vojákům jejich sílu a vytrvalost. Knám do Čech se dostala ve 12. století a postupně si získala takovou oblibu, že o čtyři století později patřila mezi nejpopulárnější potraviny. Co se týče konzumace pohanky, máme dnes co dohánět, ale možná je i to tím, že vlastně nevíme, co sní.

Kdy ji zařadit do jídelníčku

Khlavním benefitům pohanky patří samozřejmě její bezlepkovost a tedy vhodnost pro celiaky nebo ty, kteří se jenom rozhodli lepek výrazně omezit. Dalším důvodem, proč bychom měli pohanku co nejvíce konzumovat, je to, že patří mezi velice významné zdroje rutinu. Ten zlepšuje elasticitu cév, léčí křehkost krevních kapilár, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zesiluje účinek vitamínu C. Rutinem to ale zdaleka nekončí, pohanka totiž obsahuje i lehce stravitelné bílkoviny, vlákninu, řadu minerálních látek, většinu vitamínů skupiny B a vitamín E. Konzumace pohanky se vyplatí při hemoroidech, křečových žilách, praskání žilek vobličeji, při trávicích obtížích nebo při dlouhé a silné menstruaci. Pokud uvažujete o zařazení pohanky do jídelníčku, určitě nebudete mít problém sjejím nákupem. Ve většině hypermarketů seženete loupané pohankové kroupy a pohanku lámanku, což jsou loupané kroupy nalámané na menší kousky. Vprodejnách se zdravou výživou ale najdete i pohankové vločky, pohankovou mouku nebo pohankové těstoviny.

Spojí i zahustí

Jestliže patříte ktěm, kteří spohankou nemají opravdu vůbec žádné zkušenosti a nemáte čas nebo chuť hledat a experimentovat snovými recepty, začněte třeba tím, že si koupíte sáček pohanky lámanky a sáhnete po něm vždy, když budete chtít zahušťovat polévku. Nedělejte jíšku zbílé hladké mouky, ale hrstku lámanky nasypte do polévky několik minut před jejím odstavením z ohně. Nám se tento postup zahušťování osvědčil například sbramboračkou, zelňačkou, kulajdou nebo u všech variant zeleninových polévek. Stejně můžete zkusit zahušťovat i omáčky a třeba se časem naučíte lámanku přidávat i do karbanátků nebo pomazánek. Pohankové kroupy se hodí všude tam, kde používáte rýži nebo kuskus, vyzkoušet můžete také pohankovou variantu staročeského kuby. Pohanková mouka je výborné pojidlo, vynikající je do palačinek, lívanců i knedlíčků. Pohanku se snažte připravovat šetrně, aby varem neztratila zbytečně mnoho cenných látek. Jeden její díl propláchněte vodou, zalijte 1,5 dílem vroucí vody a nechte zhruba půl hodiny dojít pod peřinou.

Pohankové karbanátky

Připravte si: Pohanku lámanku, zeleninu, kterou máte zrovna kdispozici, cibuli, sůl, česnek, majoránku, pepř na dochucení, hrašku na zahuštění

Postup: Hrnek pohanky lámanky zalijte 1,5 dílem vroucí vody a nechte asi 30 minut dojít. Mezitím si připravte zhruba 2 hrnky zeleniny nebo hub – nastrouhanou mrkev, dýni, červenou řepu, na kolečka nakrájený pórek nebo například nadrobno pokrájené kysané zelí nebo houby. Na olivovém oleji si připravte cibulkový základ a na něm zeleninu orestujte, případně ještě poduste pod pokličkou, aby změkla. Kzelenince přimíchejte uvařenou pohanku, mořskou sůl, česnek, pepř a majoránku dle vaší chuti a hrašku dle potřeby na zahuštění. Mokrýma rukama vytvarujte karbanátky, potřete je olejem a vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte vtroubě vyhřáté na 180 ºC asi půl hodinky, během pečení můžete karbanátky obrátit.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky zelenina mouka kroupy pohanka vitamín C karbanátek

Přečtěte si také