26. června 2016 17:45
Klára BeščecováJak krásně usínat bez prášků na spaní? Třeba s meduňkou
Pokud meduňka doposud chyběla ve vaší bylinkové zahrádce, měli byste to možná přehodnotit. Je to totiž nenáročná rostlina a přitom vynikající prostředek proti nespavosti, migrénám nebo úzkostným stavům. A využití pro ni najdete i v kuchyni.
Znali ji už staří Řekové a ve středověku se tato až metr vysoká vytrvalá bylinka používala například na uvolnění napětí, na rány, bolesti zubů, vyrážky, a dokonce se věřilo, že může zabránit plešatosti. Meduňka lékařská (Mellisa officinalis) má velice příjemnou citrusovou vůni, dobře chutná a pozitivně působí na lidský organismus. Vpřípadě jejího užívání se navíc neví o žádných vedlejších účincích.
Zahání nespavost i opary
Meduňka vprvní řadě zklidňuje. A to jak trávicí trakt, tak nervovou soustavu. Kromě toho snižuje krevní tlak, zpomaluje srdeční tep a má antivirové účinky. Vnitřně se užívá nálev nejlépe zčerstvých, případně ze sušených listů. Připravíme ho z1 až 2 lžiček nasekané byliny, kterou zalijeme šálkem horké vody a pod pokličkou necháme 15 minut louhovat. Dopřát si můžeme až tři hrnky lahodného čaje denně. Hodit se může při nadýmání, kolice, nechutenství, úzkostných stavech, nespavosti či menstruačních nevolnostech. Kromě toho si nejlépe znatě rostliny můžeme připravit báječnou bylinnou koupel pro celkové uvolnění, dobrý spánek nebo proti nachlazení – tři hrsti byliny nasypeme do tří litrů vařící vody, nádobu odstavíme, přikryjeme a necháme asi 20 minut louhovat. Potom přecedíme do připravené koupele a 15 až 20 minut relaxujeme. Zmeduňky je možné připravit i tinkturu, která byla lidovými léčiteli doporučována při oparech.
Meduňka v kuchyni
Meduňka je jednou znašich nejoblíbenějších léčivek, ale díky své typické vůni a příjemné mírně kořeněné chuti má také široké využití vkuchyni. Cukráři ji soblibou používají na zdobení dezertů, její zelené lístečky ovoní i koktejly a limonády. Vynikající je vovocných i zeleninových salátech a řada kuchařů ji přidává i ktěstovinám nebo do rybích pokrmů. My vám doporučíme jednoduchý nápoj s meduňkou, který zaručené osvěží vparných dnech. Do džbánu svychlazenou vodou vložíme několik čerstvě uštípnutých horních částí nati meduňky i slístky a přidáme kolečka oloupaného citronu. Zmeduňky můžeme stejně jako například zkvětů černého bezu nebo lípy připravit také sladký sirup nebo perlivou limonádu.
Meduňka 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Vkvětináči po celý rok
Pěstování meduňky není vůbec složité – vzáhoně vám postačí slunné stanoviště spropustnou půdou zhruba metr krát metr veliké. Trsy se zelenými lístky trochu připomínajícími kopřivy vyrážejí už brzy zjara a na záhoně jsou kdispozici až do prvních mrazů. Přirovnání ke kopřivě docela sedí, když se meduňce daří, roste opravdu jako plevel. Meduňka se množí semeny nebo řízky, zimu většinou přečká bez problémů, ale není úplně od věci ji před mrazy ochránit chvojím. Pěstovat se dá ale i vkvětináči, vtom případě se zjejích čerstvých voňavých lístků můžeme těšit celý rok. Pro zimní období si můžeme listy, případně nať, nasušit nebo zamrazit do zásoby. Listy se sbírají těsně před tím, než rostlina vykvete, a to tak, že seřízneme celou nať kus nad zemí a listy dodatečně otrháme. Sušit se dají i celé nakvétající natě, ty jsou výborné například pro už zmíněnou meduňkovou koupel. Sběr pro sušení je možný až třikrát během sezony – včervnu, koncem srpna a potom ještě pozdě na podzim. Pro sklizeň je ideální chladnější suché počasí, sušit bychom měli co nejrychleji, ale maximálně při teplotě 40 ºC. Nasušenou meduňku skladujeme vdobře uzavřených nádobách, aby si co nejdéle udržela svou typickou vůni.
(bras)
Foto: Thinkstockphotos
Mohlo by vás zajímat: