Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Jak krásně usínat bez prášků na spaní? Třeba s meduňkou

Pokud meduňka doposud chyběla ve vaší bylinkové zahrádce, měli byste to možná přehodnotit. Je to totiž nenáročná rostlina a přitom vynikající prostředek proti nespavosti, migrénám nebo úzkostným stavům. A využití pro ni najdete i v kuchyni.
Vydáno: 26.06.2016
Meduňka nepotřebuje žádnou péči, je to v podstatě plevel
Meduňka nepotřebuje žádnou péči, je to v podstatě plevel Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Znali ji už staří Řekové a ve středověku se tato až metr vysoká vytrvalá bylinka používala například na uvolnění napětí, na rány, bolesti zubů, vyrážky, a dokonce se věřilo, že může zabránit plešatosti. Meduňka lékařská (Mellisa officinalis) má velice příjemnou citrusovou vůni, dobře chutná a pozitivně působí na lidský organismus. V případě jejího užívání se navíc neví o žádných vedlejších účincích.

Zahání nespavost i opary

Meduňka patří k našim nejoblíbenějším léčivkám. Právem. Foto:

Meduňka v první řadě zklidňuje. A to jak trávicí trakt, tak nervovou soustavu. Kromě toho snižuje krevní tlak, zpomaluje srdeční tep a má antivirové účinky. Vnitřně se užívá nálev nejlépe z čerstvých, případně ze sušených listů. Připravíme ho z 1 až 2 lžiček nasekané byliny, kterou zalijeme šálkem horké vody a pod pokličkou necháme 15 minut louhovat. Dopřát si můžeme až tři hrnky lahodného čaje denně. Hodit se může při nadýmání, kolice, nechutenství, úzkostných stavech, nespavosti či menstruačních nevolnostech. Kromě toho si nejlépe z natě rostliny můžeme připravit báječnou bylinnou koupel pro celkové uvolnění, dobrý spánek nebo proti nachlazení – tři hrsti byliny nasypeme do tří litrů vařící vody, nádobu odstavíme, přikryjeme a necháme asi 20 minut louhovat. Potom přecedíme do připravené koupele a 15 až 20 minut relaxujeme. Z meduňky je možné připravit i tinkturu, která byla lidovými léčiteli doporučována při oparech.

Meduňka v kuchyni

Meduňka je jednou z našich nejoblíbenějších léčivek, ale díky své typické vůni a příjemné mírně kořeněné chuti má také široké využití v kuchyni. Cukráři ji s oblibou používají na zdobení dezertů, její zelené lístečky ovoní i koktejly a limonády. Vynikající je v ovocných i zeleninových salátech a řada kuchařů ji přidává i k těstovinám nebo do rybích pokrmů. My vám doporučíme jednoduchý nápoj s meduňkou, který zaručené osvěží v parných dnech. Do džbánu s vychlazenou vodou vložíme několik čerstvě uštípnutých horních částí nati meduňky i s lístky a přidáme kolečka oloupaného citronu. Z meduňky můžeme stejně jako například z květů černého bezu nebo lípy připravit také sladký sirup nebo perlivou limonádu.

Čaj z meduňky si můžete bez obav a s chutí dopřát až třikrát denně.
Čaj z meduňky si můžete bez obav a s chutí dopřát až třikrát denně.
Thinkstockphotos

V květináči po celý rok

Čerstvé lístky si můžete mít k dispozici i v zimě, meduňce se daří i v květináči. Foto:

Pěstování meduňky není vůbec složité – v záhoně vám postačí slunné stanoviště s propustnou půdou zhruba metr krát metr veliké. Trsy se zelenými lístky trochu připomínajícími kopřivy vyrážejí už brzy zjara a na záhoně jsou k dispozici až do prvních mrazů. Přirovnání ke kopřivě docela sedí, když se meduňce daří, roste opravdu jako plevel. Meduňka se množí semeny nebo řízky, zimu většinou přečká bez problémů, ale není úplně od věci ji před mrazy ochránit chvojím. Pěstovat se dá ale i v květináči, v tom případě se z jejích čerstvých voňavých lístků můžeme těšit celý rok. Pro zimní období si můžeme listy, případně nať, nasušit nebo zamrazit do zásoby. Listy se sbírají těsně před tím, než rostlina vykvete, a to tak, že seřízneme celou nať kus nad zemí a listy dodatečně otrháme. Sušit se dají i celé nakvétající natě, ty jsou výborné například pro už zmíněnou meduňkovou koupel. Sběr pro sušení je možný až třikrát během sezony – v červnu, koncem srpna a potom ještě pozdě na podzim. Pro sklizeň je ideální chladnější suché počasí, sušit bychom měli co nejrychleji, ale maximálně při teplotě 40 ºC. Nasušenou meduňku skladujeme v dobře uzavřených nádobách, aby si co nejdéle udržela svou typickou vůni.

(bras)

Foto: Thinkstockphotos

Mohlo by vás zajímat:

Nevadí, že nemáte zahrádku

Jak vypěstovat čerstvé bylinky doma na parapetu

Nejlepší bylinky pro ženy: Obejdete se bez hormonů!

Nejlepší bylinky pro ženy: Obejdete se bez hormonů!

Jde to i bez chemie

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama