Meduňka: Jak pěstovat citronovou bylinku a připravit kapky na spaní
Meduňka je oblíbená bylinka, která příjemně voní po citronu, snadno se pěstuje a má uklidňující účinky při stresu i kašli, široké uplatnění nachází v mnoha receptech. Máme pro vás recept na proslulé kapky na spaní.
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) příjemně voní po citronu a chuť má velmi podobnou medu, podle níž také dostala své jméno. Meduňka má své místo v každé bylinkové zahradě a v květináči na balkoně i okenním parapetu. Pěstování meduňky není vůbec složité, takže do toho!
Inspirujte se: Domácí meduňkový sirup ulevuje hlavně dětem při rýmě a kašli
Léčivé účinky meduňky
Meduňka lékařská obsahuje hlavně vonné silice (citral, citronely, geraniol), hořčiny, slizové látky, enzymy, organické kyseliny a třísloviny. Meduňka povzbuzuje a revitalizuje celé tělo, má antibakteriální, antivirové a dezinfekční účinky.

Na co se užívá meduňka?
Silice v meduňce mají uklidňující až sedativní účinek na centrální nervovou soustavu. Přinášejí klidný spánek i při stresu, přepracovanosti, depresi, melancholii a psychickém vypětí. Tiší záchvaty kašle (spolu s mateřídouškou). Třísloviny mají spasmolytický účinek, pomáhají při žaludečních a střevních potížích, nechutenství, migréně, bolestivé menstruaci, závratích a při vysokém krevním tlaku.
„Při zvýšené únavě a stresu doporučuji dát si dvakrát za den šálek voňavého meduňkového čaje nebo třikrát denně 10 kapek meduňkové tinktury. Osobně mám sám na sobě vyzkoušené, že meduňka přináší klidný spánek a příjemné sny, pohodu a dobrou náladu,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
Vyplatí se vědět: Svěží meduňka je úžasná bylinka. Přináší pohodu, krásné sny a dobrou náladu
Na co je dobrá meduňka
Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Meduňka je osvědčený prostředek proti oparům i při poštípání hmyzem – v obou případech se doporučuje potírání rozdrceným čerstvým listem meduňky. Nepříjemné svědění ustane.

Meduňkový čaj
Ingredience
- 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čerstvých lístků meduňky
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Meduňku přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 8 až 10 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
„Šálek vlažného meduňkového čaje se považuje za zaručený recept proti nespavosti, stresu a nervozitě. Pijeme 2–3 šálky denně po dobu tří týdnů," radí bylinkář.
Mohlo by vás zajímat: Pěstujte bazalku svatou Tulsi: Zbavíte se stresu a posílíte imunitu
Karmelitánské kapky
V 17. století začali v Paříži karmelitánští mniši využívat meduňku lékařskou jako hlavní ingredienci na výrobu takzvaného karmelitánského lihu (Spiritus melissae compositus). Dnes je známý jako karmelitánské kapky či francouzský lék na nervy.
„Pro celkové uklidnění při stresu, nespavosti nebo splínu užíváme 1 až 2 lžičky za den ve vodě nebo v čaji. Kdo má rád sladké, může si je nakapat na kostku cukru,“ doporučuje Martin Kolár.
Ingredience
- 500 g nasekané natě meduňky
- 40 g citronové kůry
- 5 hřebíčků
- 10 g celé skořice
- 10 g nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 l kvalitního koňaku nebo vodky
Příprava
Smícháme meduňku, citronovou kůru, hřebíček, skořici a muškátový oříšek, všechno to zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny macerovat. Pak slijeme. Můžeme přidat 2 lžíce medu, ale není to potřeba. Přelijeme do menších lahviček. Skladujeme v chladu a ve tmě.

V 17. století začali karmelitánští mniši v Paříži požívat meduňku jako hlavní ingredienci na výrobu karmelitánského lihu (Spiritus melissae compositus), který je dnes známý jako karmelitánské kapky. Zdroj: istock.com
Jak vypěstovat meduňku
Meduňka lékařská je vytrvalá bylina ze Středomoří, vysoká až 80 cm s plazivými oddenky. Má drobné bílé, žlutavé, namodralé až starorůžové květy, kvete od června do srpna. Meduňkové drobné kvítky přímo zbožňují včely.
- Meduňka dává přednost výživným, propustným hlinitopísčitým půdám.
- Má ráda slunné polohy, ale daří se jí i v polostínu.
- V bylinkových spirálách meduňce vyhradíme nejníže položené místo, kde se zdržuje vlhkost.
- V dlouhodobém suchu se jí nedaří.
- Na jednom místě meduňka vydrží zhruba 8 let.
Meduňka v květináči
Nenáročná meduňka se dá pěstovat nejen na zahradě, ale také v květináči. Velikost nádoby bychom měli přizpůsobit faktu, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm.
Přečtěte si: Jak správně pěstovat šalvěj, voňavé koření a léčivou bylinku v jednom
Jak se meduňka množí
- Meduňka se množí dělením trsů dospělých, minimálně dvouletých rostlin. Trsy oddělíme brzy na jaře nebo na podzim do konce září. Meduňkové trsy hned zasadíme do půdy do hloubky 10–12 cm do sponu asi 50 x 40 cm.
- „Snadno se dá vypěstovat ze semen, která vyséváme v březnu až květnu do výsevního substrátu. Vzrostlé sazeničky vysadíme po 6–9 týdnech od výsevu," uvádí šlechtitel a pěstitel ing. Jan Prášil.
Jak se starat o meduňku
- Během vegetačního období meduňku mělce okopáváme a odplevelujeme.
- Přiměřeně zaléváme a nejméně jednou za 3 týdny přihnojíme kompostem.
- V létě rostlinu pravidelně seřezáváme, aby pěkně košatěla a vytvářela hodně nových mladých lístků.
- Na zimu meduňku přikryjeme chvojím nebo netkanou textilií. Čím je rostlinka starší, tím se její mrazuvzdornost snižuje.
- Na jednom místě meduňka vydrží zhruba 8 let.
Atraktivní zlaté meduňky
Vyzkoušet můžeme atraktivní kultivary se zlatými a zlatě panašovanými listy. Například zářivě žlutozelenou meduňku Melissa Officinalis Aurea nebo meduňku Melissa Officinalis Variegata se žlutě nebo zlatě žíhanými listy.

Sběr a sušení meduňky
Meduňku jako léčivou bylinku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem od června do srpna. Nať nebo jen list sklízíme za suchého, slunného a chladnějšího počasí kolem poledne.
Meduňku sušíme přirozeným teplem v jedné vrstvě bez obracení. Umělým teplem při teplotě 30 °C. Správně usušená bylina si uchovává původní barvu a citronové aroma.
- Meduňka se dá uchovat i jinými způsoby, například konzervací v octě nebo oleji či zmražením.

Nenáročná meduňka se dá pěstovat nejen na zahradě, ale také v květináči. Velikost nádoby bychom měli přizpůsobit skutečnosti, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm. Zdroj: Jan Prášil
Co dělat, když listy meduňky žloutnou a nevoní
„Meduňku s největší pravděpodobností máme na příliš slunném místě a přímé slunce ji spaluje. Žluté lístky ztrácejí své specifické aroma. Proto ji v jasných a horkých letních dnech přistíníme. Ráno nebo večer vydatně zalijeme. Těsně nad zemí rostlinu seřízneme, po krátké době vyrostou nové zdravé listy," radí pěstitel.
Pěstujte mátu peprnou: Mentolová bylinka uleví při nachlazení a navodí dobrou náladu
Meduňka v kuchyni
Čerstvé lístky meduňky zpestří chuť masa, zejména jehněčího a ryb, omáček, zálivek, marinád a salátů. Jako koření se nejčastěji používá k dochucování jídel, dodává jim zvláštní charakteristickou chuť.
- Meduňku přidáváme až do hotových pokrmů, neboť vařením ztrácí své citronové aroma.
Ochutí skvěle houbové pokrmy, bylinková másla, tvarohové a sýrové pomazánky, ovocné saláty a i smoothies. Čerstvé voňavé lístky jsou skvělou ozdobou moučníků, dezertů, zmrzlinových pohárů, domácích limonád, letních koktejlů a ledových nápojů.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, oblibenebylinky.cz, cs.wikipedia.org, šlechtitel a pěstitel ing. Jan Prášil, rhs.org.uk, fresh.iprima.cz