Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Reklama

MEDUŇKA: Jak vypěstovat citronovou bylinku a udělat přírodní kapky proti stresu

Meduňka příjemně voní po citronu a medu, a když si k ní byť jen jednou pořádně přivoníte, její svěží aroma si zapamatujete navždycky. Meduňka si své místo na každé zahradě a okenním parapetu rozhodně zaslouží. Známé jsou její uklidňující účinky při stresu a kašli, široké uplatnění nachází v mnoha receptech a jako ozdoba dezertů a letních nápojů. Pěstování meduňky není vůbec složité, takže do toho! Máme pro vás skvělý recept na proslulé karmelitánské kapky na uklidnění nebo osvěžující domácí citronovou limonádu.
Vydáno: 08.06.2019
MEDUŇKA: Jak vypěstovat citronovou bylinku a vyrobit z ní super francouzský lék na uklidnění
MEDUŇKA: Jak vypěstovat citronovou bylinku a vyrobit z ní super francouzský lék na uklidnění Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) obsahuje hlavně vonné silice (citral, citronely, geraniol), hořčiny, slizové látky, enzymy, organické kyseliny a třísloviny. Meduňka povzbuzuje a revitalizuje celé tělo, má antibakteriální, antivirové a dezinfekční účinky. Silice mají uklidňující až sedativní účinek na centrální nervovou soustavu, přinášejí klidný spánek i při stresu, přepracovanosti, depresi, melancholii a psychickém vypětí. Šálek vlažného meduňkového čaje se považuje za zaručený recept proti nespavosti. Třísloviny mají spasmolytický účinek, pomáhají při žaludečních a střevních potížích, nechutenství, migréně, bolestivé menstruaci, závratích a při vysokém krevním tlaku. Domácí meduňkový sirup ulevuje hlavně dětem při rýmě a kašli. Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Meduňka je osvědčený prostředek proti oparům i při poštípání hmyzem – v obou případech se doporučuje potírání rozdrceným čerstvým listem meduňky. Nepříjemné svědění ustane. A nakonec máme ještě jeden tip: meduňka vyluhovaná v octě je účinným přírodním domácím čističem, který využijeme hlavně v kuchyni!!!

MEDUŇKA je vytrvalá nenáročná bylina ze Středomoří vysoká až 80 cm
MEDUŇKA je vytrvalá nenáročná bylina ze Středomoří vysoká až 80 cm
istock.com

Recept na karmelitánské kapky na uklidnění

V 17. století začali karmelitánští mniši v Paříži požívat meduňku jako hlavní ingredienci na výrobu karmelitánského lihu (Spiritus melissae compositus), který je dnes známý jako karmelitánské kapky. A tady je recept: smícháme 500 g nasekané natě meduňky, 40 g citronové kůry, 5 hřebíčků, 10 g celé skořice a 10 g nastrouhaného muškátového oříšku, všechno to zalijeme 1 l vodky (nebo koňaku). Necháme 2 týdny macerovat, pak slijeme. Kdo má rád sladké, může přidat 2 lžíce medu, ale není potřeba. Přelijeme do menších lahviček. Skladujeme v chladu a ve tmě. Užíváme 2 lžičky denně pro celkové uklidnění při stresu, nespavosti i blbé náladě.

MEDUŇKA lékařská (Melissa officinalis): recept na karmelitánské kapky na uklidnění
MEDUŇKA lékařská (Melissa officinalis): recept na karmelitánské kapky na uklidnění
istock.com

10 pravidel pěstování meduňky

  1. Meduňka je vytrvalá bylina ze Středomoří, vysoká až 80 cm s plazivými oddenky. Má drobné bílé, žlutavé, namodralé až starorůžové květy, kvete od června do srpna. Meduňkové drobné kvítky přímo zbožňují včely.
  2. Nenáročná meduňka se dá pěstovat nejen na zahradě, ale také v květináči. Velikost nádoby bychom měli přizpůsobit skutečnosti, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm.
  3. Meduňka dává přednost výživným, propustným hlinitopísčitým půdám. Má ráda slunné polohy, ale daří se jí i v polostínu.
  4. Meduňce se skvěle bude dařit na záhoně po hrachu, fazolích, bramborách či tuřínu.
  5. Meduňka se množí dělením trsů dospělých, minimálně dvouletých rostlin. Trsy oddělíme brzy na jaře nebo na podzim do konce září. Meduňkové trsy hned zasadíme do půdy do hloubky 10–12 cm do sponu asi 50 x 40 cm.
  6. Snadno se dá také vypěstovat ze semen, která vyséváme v březnu až květnu do výsevního substrátu. Vzrostlé sazeničky (po 6–9 týdnech od výsevu) vysadíme na záhon.
  7. V bylinkových spirálách meduňce vyhradíme nejníže položené místo, kde se zdržuje vlhkost. V dlouhodobém suchu se jí nedaří.
  8. Během vegetačního období meduňku mělce okopáváme a odplevelujeme. Přiměřeně zaléváme a nejméně jednou za 3 týdny přihnojíme kompostem. V létě rostlinu pravidelně seřezáváme, aby pěkně košatěla a vytvářela hodně nových mladých lístků.
  9. Na zimu meduňku přikryjeme chvojím nebo netkanou textilií. Čím je rostlinka starší, tím se její mrazuvzdornost snižuje. Na jednom místě meduňka vydrží zhruba 8 let.
  10. Meduňku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem od června do srpna. Úroda v prvním roce nebývá bohatá. Nať nebo jen list sklízíme za suchého, slunného a chladnějšího počasí kolem poledne. Sušíme přirozeným teplem v jedné vrstvě bez obracení. Umělým teplem při teplotě 30 °C. Správně usušená bylina si uchovává původní barvu a citronové aroma. Meduňka se dá uchovat i jinými způsoby, například konzervací v octě nebo oleji či zmražením.
MEDUŇKA v květináči.: velikost nádoby musíme přizpůsobit faktu, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm
MEDUŇKA v květináči.: velikost nádoby musíme přizpůsobit faktu, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm
Jan Prášil

Co asi děláme špatně, že nám meduňka chřadne

Listy žloutnou a nevoní

Meduňka roste na příliš slunném místě a přímé slunce ji spaluje. Žluté lístky ztrácejí své specifické aroma. Proto ji v jasných a horkých letních dnech přistíníme. Ráno nebo večer vydatně zalijeme. Těsně nad zemí rostlinu seřízneme, po krátké době vyrostou nové zdravé listy.

Meduňku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem od června do srpna
Meduňku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem od června do srpna
istock.com

Meduňka v kuchyni

Čerstvé lístky meduňky zpestří chuť masa, zejména jehněčího a ryb, omáček, zálivek, marinád a salátů. Jako koření se nejčastěji používá k dochucování jídel, dodává jim zvláštní charakteristickou chuť. V zásadě ji přidáváme do hotových pokrmů, neboť vařením ztrácí své citronové aroma. Ochutí skvěle houbové pokrmy, bylinková másla, tvarohové a sýrové  pomazánky, ovocné saláty a i smoothies. Čerstvé voňavé lístky jsou skvělou ozdobou moučníků, dezertů, zmrzlinových pohárů, domácích limonád, letních koktejlů a ledových nápojů.

Čerstvé lístky meduňky jsou skvělou ozdobou dezertů, zmrzlinových pohárů a nápojů
Čerstvé lístky meduňky jsou skvělou ozdobou dezertů, zmrzlinových pohárů a nápojů
istock.com

Prima tip: atraktivní kultivary meduňky

Vyzkoušet můžeme atraktivní kultivary se zlatými a zlatě panašovanými listy. Například zářivě žlutozelenou meduňku Melissa Officinalis Aurea nebo meduňku Melissa Officinalis Variegata se žlutě nebo zlatě žíhanými listy.

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: zářivě žlutozelený kultivar  Melissa Officinalis Aurea
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: zářivě žlutozelený kultivar Melissa Officinalis Aurea
istock.com


 

Článek je zařazen v: Meduňka lékařská (Melissa officinalis) , meduňka pěstování , meduňka pro zdraví , meduňka recepty , recept karmelitánské kapky , meduňka kultivary
Reklama