Badyán pomůže při kašli i nadýmání. Nejkrásnější koření oceníme nejen o Vánocích
Dekorativní badyán je tradiční vánoční koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků či popíjení svařeného vína. Jedno z nejkrásnějších koření na světě se hodí na vaření a pečení, na zdobení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. A to zdaleka ještě není všechno, co badyán dokáže!
Badyán (říká se mu taky badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz nebo čínský anýz) je sušený plod s lesklými semeny stálezeleného stromu jménem badyáník pravý (Illicium verum), který je doma v jihovýchodní Asii. Díky charakteristickému atraktivnímu tvaru většinou osmicípé hvězdičky si ho s jinými druhy koření nemůžeme splést. Badyán je tvarově asi nejkrásnější koření vůbec. Spolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem u nás patří k tradičnímu vánočnímu koření.
Jak chutná badyán
Badyán má výrazně štiplavou, kořenitě nasládlou chuť a jeho nezaměnitelná vůně připomíná anýz, fenykl nebo lékořici. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají. Zvláštní kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že se má vždy užívat s mírou.
Badyáník pravý (Illicium verum) Zdroj: iStock
Na co se pouzivá badyán
Badyán se u nás používá nejčastěji při sladkém pečení, je tradiční součástí perníkového koření, přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů. Chuťově badyán báječně vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí. Přidává se do domácích likérů, neměl by chybět například ve svatojánské ořechovce.
Badyán je i součástí tradičního čínského koření pěti vůní, ve kterém se používá společně s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. V čínské kuchyni jsou dekorativní hvězdičky základním kořením pro přípravu kachny a vepřového masa. Vietnamská kuchyně badyán úplně nejčastěji přidává k hovězím vývarům a polévkám (například Pho Bo).
Badyán vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí Zdroj: iStock
Badyán účinky
Badyán celkově posiluje organismus, podporuje správné fungování imunitního systému, účinkuje proti virovým infekcím, ulevuje při chorobách z nachlazení, hlavně při bolestech v krku a kašli, pomáhá při angíně. Pomáhá při svalových křečích a revmatismu, zmírňuje potíže se zažíváním, ulevuje při nadýmání, kolikách a podráždění žaludku. Umí také čistit a regenerovat pleť.
Badyán se u nás používá nejčastěji při sladkém pečení Zdroj: iStock
Čaj z badyánu
Ingredience
- 1 hvězdička badyánu
- 200 ml vroucí vody
- 1 lžička medu
Příprava
Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med.
Užívání
Badyánový čaj je skvělý proti chřipce i angíně, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice.
Badyánové kapky
Ingredience
- 2 lžíce drceného badyánu
- 7 až 8 lžic vodky nebo jiného čirého min. 40% alkoholu
Příprava
Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme.
Užívání
Při nachlazení užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.
Badyánová tinktura Zdroj: iStock
Čaj na dobré trávení
Ingredience
- 1lžička drceného badyánu
- 1lžičku drceného hřebíčku
- 1 lžičku drceného kmínu
- kousek celé skořice
- 300 ml vroucí vody
Příprava
Koření přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 12 minut vyluhovat. Scedíme. Do čaje můžeme přidat i trochu medu.
Použití
Čaj popíjíme vlažný po doušcích při problémech s trávením, především při nadýmání a plynatosti.
Zdroje: theepicentre.com, tasteofhome.com, ceskozdrave.cz, cs.wikipedia.org