Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jak ušetřit místo v ledničce? Těchto 10 potravin už do ní nedávejte

Plná lednička je sen a zároveň průšvih. Zjistěte, které potraviny do ní vůbec dávat nemusíte. Ušetříte místo a více si pochutnáte.
Vydáno: 11.10.2018
Co vydrží bez lednice?
Co vydrží bez lednice? Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Avokáda

Tohle ovoce musí být hezky zralé, abyste si ho mohli doopravdy užít. V Česku se většinou prodávají nedozrálé kusy, které musíme nechat doma „dojít“. Bude to trvat několik dní, ale klidně i týden. Avokáda nedávejte do lednice, tím se proces zpomalí, ideální je suché místo o pokojové nebo lehce nižší teplotě. Avokádo kontrolujte každý den, nikdy nevíte, kdy bude zralé. Poznáte to tak, že zmáčknete špičku kolem stopky. Pokud je toto místo měkké, můžete avokádo jíst. Jak využít avokádo v kuchyni, zjistíte ZDE

Zda jsou avokáda zralá, musíte kontrolovat denně!
Zda jsou avokáda zralá, musíte kontrolovat denně!
istock.com

Tropické ovoce

Podobné je to s dalším tropickým ovocem, které se k nám dostává nazelenalé. Takové banány nebo mango určitě do lednice nedávejte. Ovoce nechte třeba v proutěném košíku na kuchyňské lince a denně kontrolujte, jestli je už zralé.

Omáčky

Taková sójovka nebo pálivá dochucovadla nemusejí zabírat místo v ledničce. Špajz je pro ně ideálním místem. Sójová omáčka by se zkazit neměla, ostatní dochucovadla spotřebujte během týdnů.

Sójová omáčka místo v lednici zabírat nemusí
Sójová omáčka místo v lednici zabírat nemusí
istock.com

Papriky

Pokud patříte k těm, kdo z nákupní tašky přendávají papriky rovnou do lednice, tak zastavte. Papriky tam totiž vůbec nemusejí být. Zvlášť pokud je šoupnete do dolního šuplíku ledničky, může je ohrozit vlhkost. Papriky tak nechte venku na suchém místě s přístupem vzduchu, rozhodně je nenechávejte v igelitovém pytlíku.

Rajčata

Indiáni chladničky neměli, takže v nich rajčata taky neuchovávali. Je to zelenina určená k okamžité spotřebě (pokud nekoupíte nedozrála rajčata). Nenoste domů zbytečně velké množství rajčat, vybírejte zralé kousky a nechávejte je na vzduchu mimo lednici.

Papriky ani rajčata do lednice nedávejte a už vůbec ne v igelitových pytlících
Papriky ani rajčata do lednice nedávejte a už vůbec ne v igelitových pytlících
istock.com

Pomazánky a med

Burákové máslo, čokoládové pomazánky nebo med chladničku nepotřebují, ani jim nesvědčí. Ztvrdnou a budou se dostávat špatně ven (což u takové Nutelly je problém, zvlášť pokud se na ni vrhnete se lžící).

Bylinky

Čerstvé bylinky vyžadují speciální péči. Dočasným řešením může být to, že se k nim budete chovat jako k pugétu. Dáte je do sklenice s vodou a tuhle vázičku pak umístíte do lednice. Pokud ale bylinky necháte v pytlíku nebo plastové krabičce a šoupnete je do lednice, už druhý den budou ovadlé a ne zrovna hezké na pohled. Bylinky proto buď pěstujte, nebo je zamrazte. Šalvěji, rozmarýnu či kopru mrazák neuškodí a můžete je hned použít na vaření, jako by byly čerstvé.

Bylinky je ideální zamrazit, pokud je dáte do lednice, tak hezky ve vázičce
Bylinky je ideální zamrazit, pokud je dáte do lednice, tak hezky ve vázičce
istock.com

Vejce

Krabičky s vejci zabírají místo. Hodně z nás je přesto do lednice dává. V obchodech jsou ale vejce velice často mimo chladničky. Není důvod je po přinesení nákupu domů dávat do chládku. Můžete je nechat venku, třeba v ošatce ve špajzu.

Brambory, česnek, cibule

Základní zelenina každé kuchyně vůbec nemusí přijít do lednice. Je ale potřeba pro ni najít suché a chladnější místo. Pokud vlastníte špajz, máte vyhráno. S uchováváním brambor v teple a vlhku opravdu neriskujte… Poměrně dobře se jim daří klíčit, a když se jim nepovede tohle, umí i dobře hnít a následně strašně páchnout.

Brambory a cibule dejte na suché chladné místo
Brambory a cibule dejte na suché chladné místo
istock.com

Víno

Rozhodně nedávejte do lednice červené víno. Bílé můžete, ale i tak pozor. Víno do chladničky patří pouze po otevření a i tak byste ho měli spotřebovat co nejdříve, již za pár dnů změní chuť a zároveň vám může způsobit zažívací potíže.

Článek je zařazen v: spíž , špajz , skladování potravin , uchovávání potravin , lednička
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama