Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

7 triků, jak udržet potraviny déle čerstvé. Konec plesnivých jahod a ovadlých bylinek

Jaro a léto konečně nabídne čerstvé ovoce a zeleninu přímo z Česka. Zvlášť sezona jahod je asi tím nejchutnějším obdobím roku. Jenže jak jahody udržet čerstvé? A jak zabránit tomu,a by se rajčata omačkala?
Vydáno: 27.05.2018, Matouš Hartman
Jak udržet potraviny čerstvé?

Bylinky do vázy

Koupíte si svazek bylinek na trhu, použijete jen část a zbytek uložíte do lednice. Druhý den budou ovadlé a už nebudou vypadat tak krásně. Třeba koriandr velice rychle ztrácí svou krásu. Abyste tomu zabránili, nedívejte se na bylinky jako na něco, co nasekáte do polévky, ale jako na opravdové květiny. Dejte je třeba do zavařovačky naplněné vodou, zkrátka jako byste bylinky dávali do vázy. Následně je umístěte do lednice. Získáte tím pár dní navíc, než zvadnou.

Nebo do mrazáku

Nejlepší jsou pochopitelně čerstvé bylinky, ale pro vaření se hodí i ty zmražené. Zvládne to většina bylinek. Už je nebudete moct použít na zdobení pokrmů, ale do omáček nebo na vaření se budou hodit skvěle. Takže si právě teď, když bylinky rostou, udělejte pytlíčky na zimu. Až bude mráz, budete moct vařit jako v létě. Pokud pěstujete kopr, nasekejte ho na malé kousky vhodné do omáčky a následně udělejte z alobalu malá psaníčka s přesnou porcí kopru na jednu koprovku. Bude to rozhodně lepší než kopr ze sklenic, který vůbec nechutná dobře.

Bylinky do vázy nebo do mrazáku Foto: Bylinky do vázy nebo do mrazáku, Foto: istock.com

Na jahody ocet

Smíchejte hrnek octa s třemi hrnky vody. Omyjte jahody ve vzniklé tekutině a následně je pořádně osušte. Potom je uložte do lednice. Prodloužíte tak jejich životnost, jelikož ocet zlikviduje bakterie, které způsobují plísně.

Tenhle obrázek bohužel zná každý... Foto: Tenhle obrázek bohužel zná každý... Foto: istock.com

Rajčata nedávejte do lednice

Ztratí pevnost a mohou přijít i o chuť. Raději je proto nekupujte ve velkém množství, ale vždy jen tolik, kolik potřebujete, abyste je nemuseli skladovat déle, než je nutné. Nechávejte je na vzduchu třeba na kuchyňské lince a hlídejte je, aby vám nezplesnivěla.

Cibule a brambory taky do lednice nepatří

Lépe se jim bude dařit třeba v kuchyňské skříňce, kde je tma. Ale dávejte pozor, aby vám brambory nevyklíčily. Může se vám stát, že se jim opravdu zadaří. Rozhodně je nedávejte do lednice a cibuli také ne. Oba druhy zeleniny tam nevlhnou a pak je prakticky nebudete moct použít.

Stejně jako brambory a cibule ani rajčata by se neměla skladovat v lednici Foto: Stejně jako brambory a cibule ani rajčata by se neměla skladovat v lednici. Foto: istock.com

Jezte avokádo, když přijde čas

Avokáda v českých obchodech jsou nedozrálá. Ale to vůbec nevadí. Kupte je (třeba když jsou v akci) a nechte je dozrát při pokojové teplotě. Že jsou k jídlu, poznáte, když zmáčknete vršek a zjistíte, že je měkký. V tu chvíli můžete avokádo sníst. Je s nimi ale ta potíž, že vydrží jen chvilku, takže je opravdu kontrolujte každý den.

Salát nekrájejte

Mnohdy nesníme celý salát najednou. Pokud chcete použít jen polovinu, tak ho nekrájejte na dvě poloviny, ale odtrhávejte listy. Tím zabráníte tomu, aby salát ovadnul a změnil barvu.

Salát nekrájejte, otrhávejte listy Foto: Salát nekrájejte, otrhávejte listy. Foto: istock.com

Další články:

V čem bylinky pěstovat?

Připravte se na jaro. 13 nápadů, v jakých nádobách pěstovat bylinky

Jahodová poradna

Jahody – víte, kdy je jejich sezona a na co si dávat při výběru pozor?

Reklama
Článek je zařazen v: cibule, rajčata, jahody, bylinky, lednice, brambory, avokádo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama